Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.09.2013 11:45 - Срещата на Г-20 мина под знака на Сирия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 504 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
Такова единодушие в очакванията на участниците в срещата на голямата 20-сетка в Санкт Петербург, че темата за Сирия ще бъде централна напълно се потвърдиха. Срещата посвети по-голямата част от времето си на събитията в Сирия, и по-конкретно на използването на 21 август на химическо оръжие в околностите на Дамаск. В резултат на това  загинаха около 1400 сирийски граждани. Президентът Обама и домакинът Владимир Путин проведоха среща на четири очи, която обаче не можа да сближи позициите на САЩ и Русия. Както е известно, Белият дом очаква само одобрението на Конгреса на САЩ, за да нанесе ограничен удар по време и място срещу Сирия,  без да цели свалянето на режима на Башар ал Асад. На свой ред, президентът Путин изрази категоричното си несъгласие с тези планове, особено след като няма одобрението на СС на ООН.
В подкрепа на удара срещу режима в Дамаск се обяви френският президент Оланд, който смята, че режимът в Дамаск трябва да бъде наказан за употребата на бойни отровни вещества /БОВ/ срещу собствените си граждани. Не е никаква тайна, че използваенето на химическо оръжие - оръжие за масово поразяване е строго забранено според международните конвенции по въпроса.
Русия обаче смята, че това би било пряка намеса на САЩ в сирийската гражданска война, намеса която би отслабила значително военните сили на режима в Дамаск. От своя страна, това би открило възможността за военна победа на бунтовниците.
Във Великобритания парламентът се обяви срещу участието на страната в американската военна операция в Сирия. Това много силно се отрази на Вашингтон, защото съпротивата дойде от страна на най-близкия му съюзник – Обединеното кралство.
Участниците в срещата на Г-20 се разделиха на два противоположни лагера – единият, който подкрепя евентуалния американски удар с крилати ракети, и другият, който  се обявява твърдо срещу този план, позовавайки се на това, че няма одобрение  от страна на СС на ООН.
Заблежително е това, че обсъждането на ситуацията в Сирия дори не стоеше в дневния ред на срещата на Г-20, която традиционно се явява форум за обсъждане на финансовите и икономическите проблеми.
Руската страна се опасява, че американския удар по конкретни сирийски обекти ще окуражи сирийските бунтовници и ще намали шансовете за търсене на политическо решение. Обратно, Белият дом се надява, че с евентуалния удар по Сирия ще накара режима на Башар ал Асад да седне на масата на преговорите в Женева.

В подкрепа на намеренията на Белия дом се обяви Франция в лицето на президента Оланд, докато Германия смята, че руското ръководство едва ли ще измени позицията си по сирийския въпрос. Вече бе съобщено, че парламентът на Обединеното кралство гласува срещу участието на страната в американската военна операция срещу Сирия, което бе от една страна изненада, а от друга подкопа позицията на Белия дом, защото дойде изненадващо от страна на най-близкия американски съюзник.
В заключение трябва да кажа, че Г-20 се раздели на два лагера, като в единия влизат САЩ, Франция и Турция, а в другия – останалите страни от групата на държавите с най-развита икономика. Очаква се във вторник президентът Обама да направи обръщение по въпроса за удара с крилати ракети към американския нация. Същевременно се очаква на 9.09 понеделник Конгресът на САЩ да разгледа плановете за ограничен удар с крилати ракети по командни  и военно-въздушни цели в Сирия. Големият въпрос сега е, дали американската операция за наказание на режима в Дамаск, заради използването на забраненото химически оръжия, ще се отрази на съотношението на силите между въоръжените сили на Башар ал Асад и пъстрата коалиция на бунтовниците, сред коите голяма роля играят групировки свързани с Ал Кайда.
И накрая трябва да отбележа, че обществото в САЩ и другите западни държави, да не говорим за арабския свят, са против военния удар на САЩ срещу  режима в Дамаск. Казано с други думи, президентът Обама поставя на карта своя личен авторитет и популярност, което не е без значение за втория му мандат в Белия дом.


Тагове:   химическо оръжие,   САЩ,   Сирия,   Г-20,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169780
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930