Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.09.2013 18:23 - САЩ между изолационизма и скептицизма
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 754 Коментари: 0 Гласове:
0



Президентът Обама и неговата администрация бяха силно озадачени от съпротивата на американското общество срещу нанасянето на военен удар на Сирия. Това обаче, едва ли е изненада, като се има предвид историята на САЩ. Самото възникване на американската държава бе обусловено от желанието на бащите-основатели да се отграничат от Европа, раздирана в продължение на векове от войни. Ще напомня, че през 1939 година сондажите на американското общество показваха, че не само американците не желаят да се включат във войната срещу нацистка Германия, но даже се колебаеха да се притекат на помощ на вече воюващата Великобритания. Очевидно те се опасяваха, че това ще ги въвлече във Втората световна война.
Това е историческата база на Америка. По-късно, американците се обединиха около своето знаме и решенията на Белия дом и заглъзнаха във виетнамската война, която не само отне живота на 50 000 амеракански военнослужещи, но и стана първото историческо поражение на САЩ.
В най-новото време на САЩ се наложи да преживеят войните в Ирак и Афганистан. Сега американските граждани се опасяват от военното въвличане на САЩ в Сирия, което може да доведе до затъване в тресавището на Близкия Изток. Оказва се, че обединението на нацията, на което се опираха президентите Клинтън и Буш във военните операции в бивша Югославия, днес вече е невъзможно. Сега в САЩ има не само поляризация между републиканци и демократи, но и скептицизъм спрямо военните планове на Белия дом за удар срещу Сирия.
Едно ново проучване на общественото мнение в Америка показва, че степента на увереност на обществеността за правилното решение на правителството е достигнало своята минимална подкрепа.
Тези дни едно ново допитване до обществеността показа, че 46 % от американците смятат, че на международната арена САЩ трябва да се стремят да решават собствените си проблеми. Същевременно проучването показва, че Америка трябва да остави другите страни самостоятелно да определят собствената си съдба. Този феномен не трябва да се разглежда, като безпрецедентен, защото антиинтервенционните настроения в САЩ бяха толкова силни, както през 1974 година – края на войната във Виетнам, така и през 1992 година, когато свърши Студената война. На обикновените американци не се харесаха военните планове на Белия дом срещу Сирия, не само защото гражданите на САЩ са скептично настроени спрямо американските военни кампании, но и защото мнозинството дълбоко се съмнява, че кампанията срещу Сирия отговаря на националните интереси на Америка. За разлика от сега предишните военни намеси, например по време на войната в Ирак под претекста, че диктаторът Саддам Хюсеин разполага с ядрено оръжие – а това се оказа лъжлива версия, гражданите на САЩ подкрепиха инвазията в Ирак. Но когато предлогът за военна намеса е с хуманитарна цел, както е в Сирия, реакцията на американското общество и на Конгреса е коренно различна. Същото се отнася до интервенциите на САЩ в Сомалия, Босна и Косово.
Тезата на Обама, че международните норми, забраняващи химическото оръжие трябва да се спазват от всички държави е основателна. Но тази теза не убеждава мнозинството американци. Още по-малко убедителен за гражданите на САЩ е аргументът, че военният удар срещу Сирия ще запази авторитета на Обама, който определи използването на химическо оръжие като пресичане на червената линия.
С други думи, американците се изкушават да се отграничат от остналия свят, особено след продължителнте войни в Ирак и Афганистан. Това беше валидно и след виетнамската война, както и след края на Студената война. Ако се опитам да направя някакъв извод, САЩ не са изолационистка държава, когато се отнася до съществени международни кризи. Нещо повече, те се намесват в тези кризи под предлог, че защитават американските интереси, които както знаем нямат нито начало, нито край. Но същевременно американското общество, както в миналото, така и в днешно време е против военната намеса на САЩ във всяка възникнала криза по света, защото очевидно вече има умора от американските интервенции в чужбина.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161272
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031