Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.09.2013 22:28 - СЕРГЕЙ ЛАВРОВ - ВЕТЕРАНЪТ НА РУСКАТА ДИПЛОМАЦИЯ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1468 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Стратегическата цел на Москва на сегашния етап е да върне на Русия статута на световна сила. С геополитическите аспекти на тази стратегия се занимава президентът Путин, докато дипломатико-политическите аспекти са поверени на министъра на външните работи Сергей Лавров. Ще приведа един пресен пример. Преди още да успее държавният секретар на САЩ Джон Кери мимоходом да заяви как сирийският президент Башар Асад може да избегне военния удар  срещу Сирия, по телефонна завръзка с ръководителя на американската дипломация вече звънеше руският външен министър Сергей Лавров. Очевидно опитният руски дипломат бързаше да не изпусне удобния момент, хващайки се за думите на американския си колега. И това съвсем не бе случайно, като сложи началото на руско-американски преговори за ликвидиране на арсенала от химически оръжия на Сирия.

Сергей Лавров, ветеранът на руската дипломация, веднага съзря откриващата се възможност за политико-допломатическо решение на въпроса за унищожаването на сирийския арсенал от химически оръжия. И по този начин избягване на военна намеса на САЩ в ожесточената сирийска гражданска война.

Догато американските помощници на Кери се опитваха да дезавоират изказването на своя шеф, Лавров се хвана за може би случайно изпуснатите думи на Джон Кери и без всяко забавяне ловко излезе с руско предложение по срийския въпрос. Става дума за поставянето на сирийския арсенал от химическо оръжие под международен контрол и по-нататък неговото унищожаване.
В рузултат на това неочаквано развитие Лавров и Кери веднага започнаха преговори за съгласуване на общ план в Женева. Това рамково споразумение между Кери и Лавров стана рамката за разработване от американски и руски експерти на спешен план за поставяне на сирийските химически оръжия под международен контрол и последващото им унищожение до средата на 2014 година.
Но кой е все пак Сергей Лавров. Роден 1950година,   завършва Института за Международни отношения в Москва през 1972г и почти веднага е  изпратен в ООН. Тук той натрупва опит в тънкостите на дипломацията в Световната организация и се изявява като много добре подготвен дипломат. Лавров владее отлично английски език и много съсредоточено следи аргументите на своите партньори и опоненти. Неговият богат опит в работата с инспекторите на ООН, търсещи оръжия за масово унищожение в Ирак, безспорно му е помогнал бързо да анализира сегашната ситуация в Сирия и да започне съвместно с Кери разработването на план за предстоящото унищожение на сирийските химически оръжия.
В продължение на 10 години Лавров е представител на Русия в ООН, което му помага в голяма степен да изучи тънкостите и функционирането на СС на ООН – главният дипломатически орган на Световната организация. И също така да натрупа голям международен опит в областта на международните усилия за разоръжаване.

В по-общ план Лавров се стреми да привлече  САЩ към диалог, който да бъде прецедент и същевременно начин за укрепване на международните позиции на Русия. При това руският дипломат номер едно се стреми да засили ролята на Москва в международните отношения, но не върху системата от времето на студената война, а като се дава предимство на запазване на държавния суверенитет на отделните страни. И също така като се запазва международното статукво без да се преследва демокрацията по западен образец.

Според една западна гледна точка, Лавров преследва преди всичко политически цели на международната сцена и с дипломатическо джиу джицу прави необходимото за да спечели време за режима на Башар Асад. При това, редица западни дипломати признават, че Лавров е един от най-високо квалифицираните дипломати в света.
А иначе, Лавров е любител на уиски и закоравял пушач. Когато бившият генерален секретар на ООН Кофи Анан иска да забрани пушенето в сградата на Световната организация, Лавров директно игнорира неговия опит, като заявява, че сградата на ООН е на представителите на държавите-членки, а не на бившия Генсек Кофи Анан.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160800
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031