Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2013 16:49 - Парламентарните избори в Германия - поглед от София
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 993 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Веднага трябва да призная, че не съм голям познавач на германската вътрешна политика. И все пак ще си позволя една скромна прогноза и един личен анализ. Може да се предположи, че на тези парламентарни избори всичко е възможно да се случи. Канцлерът Ангела Меркел, подкрепяна от дясноцентристската коалиция ХСС-ХДС се кандидатира за трети мандат. Повечето наблюдатели, както и сондажите на общественото мнение, сочат Меркел за вероятен победител. И аргументите в полза на тази прогноза са убедителни.
Първо, голяма част от германците са доволни от управлението на Меркел. Избирателите от обединена Германия се радват на висок стандарт на живота, ниска безработица и пацифистка външна политика. Но както в повечето избори за парламент и тук има големи въпросителни.
Най-напред, за добро или лошо, Германия стана икономическият господар на Обединена Европа. Дали на обикновените германци им харесва тази роля, е трудно да се каже. Второ, с поведението си на международната сцена Ангела Меркел еднозначно показа, че няма и най-малкото намерение сляпо да следва САЩ. Трето, години след обединението на Германия, жителителите на бившата ГДР, без да изпадат в носталгия, са малко като “граждани втора ръка”.
Все пак на изборите решаваща ще бъде изборната математика. Почти сигурно е, че дясноцентристката коалиция ХСС-ХДС сама не може да спечели изборите и да управлява самостоятелно, начело с Ангела Меркел. Традиционните съюзници на дясноцентристката коалиция са либералите, които изглежда няма да преминат пет процентовата бариера, за да влязат в Бундестага. Това би принудило Меркел да търси “голяма коалиция” със Социалдемократическата партия на нейния съперник Щайнбрюк. В Германия такава коалиция не е политически непозната. Като оставим настрана крайната левица и крайната десница, може да се говори за германски компромис или даже за един вид консенсус.
Но вариантите от изборите съвсем не се изчерпват дотук. Ако партията на зелените получи 10-15% от гласовете, то заедно със социалдемократите ще се получи лявоцентристко мнозинство в Бундестага. При такова положение не може да се изключи Меркел да няма трети канцлерски мандат, а канцлер да стане Щайнбрюк. Колко добре би било това за Германия е съвсм друг въпрос.
За изхода от парламентарните избори голямо значение имат кандидатите на дясноцентристката или лявоцентристката коалиции. За Щайнбрюк не може да се каже много, освен че е добър финансист, което при сегашната глобална криза не е без значение.
Но да се обърнем към Ангела Меркел, която води в допитванията на общественото мнение. Силата на Меркел преди всичко, е че тя изчаква проблемите да узреят напълно и чак тогава методично ги разчленява и търси тяхното решение. В крайна сметка на Меркел се дължи спасяването на еврото, което впрочем поради ниския си обменен курс е много изгодно за експортно ориентираната германска икономика. Но в публичните си изяви Меркел, която наричат “мути”, е доста скучна и определено предвидима.
Нещо повече, Меркел се зарече да се оттегли от канцлерския пост по време на евентуалния си трети мандат.
Лявоцентристкото пространство е доста раздробено, като социалдемократите и зелените не се виждат в коалиция с бившите комунисти от ГДР. Както и не биха се коалирали с радикалните западногермански леви – троцкисти и крайно левите социалдемократи. Тук му е мястото да запитам – ще влезе ли в Бундестага Алтернативната германска партия, която е твърдо за излизане на Германия от ЕС. Трябва да напомня, че евроскептицизмът в Германия съвсем не е за пренебрегване.
Ню Йорк Таймс задава следния въпрос – твърде скучна ли е “жилязната фрау”, която успя чрез твърдата си привързаност към консенсуса и хармонията да задържи цялостта на ЕС. Както изглежда, когато става въпрос за избори, Меркел е по-скоро неубедителен политик. На нея й липсва харизма и ораторски дар. Разбира се, има по-важни качества, които Меркел безспорно притежава – аналитичен ум и сила на характера – упорита, но гъвкава.
И така, оказва се, че изборната картина в Германия е твърде сложна и не се поддава на категорични прогнози. Все пак на мен ми изглежда твърде вероятно управление на “голямата коалиция” – дясноцентристи и лявоцентристи с канцлер отново Ангела Меркел. Или както гальовно я наричат германците – мути.
Така или иначе изборите за германски Бундестаг, независимо от сондажите на общественото мнение, са повече от непредсказуеми. Особено като напомня крайно проблематичното влизане в парламента на либералите, които едва ли ще прескочат пет процентовата бариера. Последно, ще добавя още едно неизвестно – партията на евроскептиците.





Гласувай:
2



1. veilet - Логичен коментар!!!
22.09.2013 09:51
Интересно ми бе да прочета и се запозная с Вашия анализ и възможен изход на днешните избори в Де. Въздържам се да посоча моите с Вашите разбирания по няколко пункта, но това е без значение. Ето няколко истинни факта, които допълват и дообясняват тезата Ви с оглед на случващото се:
1. И до ден днешен "ямата" между "веси" и "оси" става по- дълбока. И как ли не, след като на първите им се удържа ежемесечно данък "Солидарност" от заплатите, който като нов закон влезе по времето на Меркел.
2. Немците недоволсват силно от финансовата помощ, която Германия оказва на Гърция, Испания, Италия и изобщо на всяка "проплакала" страна, членка на ЕС. Статистиката сочи, че за последните години броя немски туристи в гърция е драстично намалял- потвърждение на отношението на немеца към родната политика.
3. Немците негодуват срещу социалната политика на страната, а именно да се отпускат социални помощи / безработица и детски добавки / на българските и румънски роми. Съгласно законът, тази група хора се освобождават и от заплащане на данъци, които в същото време заплащат работещите. Всъщност, този закон бе прокаран от "зелените", а не от Меркел.
4. Всеки втори немец счита, че по- добър според неговите разбирания живот е водел преди обединението на "двете" Германии и определено преди навлизане на еврото. Сигурно е, че немците предпочитат "отцепване" на Германия от ЕС.

Това са моите скромни виждания от днешния изборен ден, трудно ми е да "кажа" кой от двамата кандидати би управлявал държавата "сносно"- на мен лично и двамата не ми харесват, но това е една друга тема на "разговор". Ех, защо не можеше сега един Бисмарк да възкръсне?!?! Моят поздрав за постинга!!!:)))
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161155
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031