Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
27.09.2013 17:16 - Съгласуван е проект на ООН за сирийските химически оръжия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 745 Коментари: 0 Гласове:
1



След напрегнати преговори Русия и САЩ съгласуваха проект за резолюция на ООН за химическото оръжие в Сирия. Според съобщения за ООН сега този проект се обсъжда в Съвета за сигурност. Текстът за съвместния проект бе съгласуван в продължение на цели две сидмици. Според руският външен министър Сергей Лавров, проектът за химическите оръжия в Сирия не предвижда употреба на сила в случай, че Дамаск наруши по някакъв начин контрола и унищожаването на своето химическо оръжие. И то въпреки, че уставът на ООН  предвижда, в случай на нарушение, от една или друга страна на резолюцията, употребата на сила.
Държавният секретар на САЩ Джон Кери поясни, че руско-американският проект е съгласуван само принципно, така че предстои неговата доработка. Освен това Москва и Вашингтон са съгласували решение на ООН за забрана на химическото оръжие, засягащо сирийския военен арсенал. Преди това Русия обяви своята готовност да предостави в Сирия руски военослужещи и военни полицейски части за кантрол на плана за поставяне под опеката на ООН на химическото оръжие на Сирия и последвалата му ликвидация. Според оценките на международните експерти, Сирия разполага с около 1000 тона бойни химически вещества – БОВ. Към средата на м.септември в резултат на тридневните преговори в Женева с участието на специалисти в областта на химическите оръжия, се стигна най-после до съгласие за унищожаването на сирийския химически арсенал.
Преди две седмици, под силния натиск на Москва, режимът в Дамаск се съгласи да предаде химическите си оръжия под международния контрол на Световната организация. В допълнение към това, Дамаск изпрати в ООН необходимите документи за присъединяването на Сирия към международната конвенция за забрана на производството и употребата на химическо оръжие.
В интервю пред американския ТВ канал Фокс Нюз, Башар Асад потръди, че възнамерява да унищожи под международен контрол запасите си от химическо оръжие, но изрично предупреди, че за тази цел ще е необхдима около една година. Предложението на Русия за сирийските химически оръжия принуди американския президент Обама да отложи гласуването в Конгреса на САЩ за планираното нанасяне на военни удари с крилати ракети по сирийските центрове, пряко свързани с химическото оръжие. Тук ще напомня, че на 21 август т.г. сирийските въоръжени сили извършиха химическа атака в околностите на Дамаск. Изпратените по-късно от ООН инспектори категорично установиха, че в този район е била нанесена химическа атака. Но в прерогативите на инспекторите не влизаше да посочат, кой е използвал химическото оръжие. Ще добавя обаче, че всички факти и анализи еднозначно показват, че виновникът за химическата атака е режимът в Дамаск. Това заключение се базира на безспорните факти, че сирийските бунтовници не само не разполагат с химическо оръжие и технология за неговата употреба, но и нямат средства за неговото пренасяне.
Както вече бе съобщено инспекторите на ООН отново се връщат в Сирия, за да продължат разследването около употребата на химическо оръжие. Проблемът е в това, че режимът в Дамаск, от една страна и сирийските бунтовници от друга, взаимно се обвиняват за химическата атака на 21 август. Това, което обаче, е категорично установено, че химическото оръжие, използвано в атаката в околностите на Дамаск е бил задушливият газ зарин, в резултат на което са загинали няколко стотин мирни граждани. Сега остава внимателно да наблюдаваме, как оттук нататък ще се развиват събитията в Сирия, където вече две години се води ожесточена гражданска война.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164975
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930