Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.09.2013 19:42 - СЛЕДИЗБОРНИЯТ ТРИУМФ - ТРУДЕН ИЗБОР ЗА МЕРКЕЛ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 956 Коментари: 0 Гласове:
2



 

Победата на Меркел на парламентарните избори надмина всички очаквания. Нейният изборен блок ХДС/ХСС спечели 42% от гласовете. Това е доста близко до абсолютното мнозинство, което би й позволило да управлява самостоятелно. Ще видим съмсем окончеталните резултати, но прогнозните все пак сочат, че Меркел ще трябва да управлява в коалиция. Причина за това е, че нейният досегашен партньор - Свободните демократи, не прескочиха 5%-бариера за влизане в Бундестага. При това положение, Меркел има избор между голяма коалиция с лявоцентристите от СДП, или малка коалиция със зелените. До скоро зелените бяха по-наляво дори от социалдемократите, но сега в партията им има смяна на ръководството, което може да се окаже по-умерено и съответно да бъде по-удобен партньор за “желязната фрау”.

Мнозинството анализатори, а и ръководните среди в блока на Меркел са привърженици на голяма коалиция. Главният проблем обаче идва от това, че социалдемократите ще се опитат в евентуалните коалиционни преговори да измъкват колкото е възможно повече  отстъпки. Имам предвид повече отговарящо на тяхната програма. А това са искания за увеличение на минималната заплата, по-високи данъци за богатите, и блокиране на мнозинството реформи, планирани от Меркел.
Не може напълно да се изключи, че социалдемократите ще се опитат да потърсят своя собствена коалиция със зелените и с крайната левица. Но това е по-скоро само теоретична възможност.

И така, блокът на Меркел е вероятно да формира коалиция със зелените, които са жадни за участие във властта. Освен това, от решаваща важност е, Меркел даде да се разебере, че ще спре атомните централи – нещо основно за коалиция със зелената партия. Това също няма да бъде лесна и хармонична коалиция, но изглежда по-удобна за формиране. Естествено, в такъв случай Меркел ще трябва да направи някои компромиси.
Но да се върнем към очакваната политика на самата Меркел. Всички анализатори смятат за сигурно, че Меркел ще запази на поста финансов министър Шойбле, с когото тя има общи виждания за икономиката и финансите. Извън всяко съмнение е, че новият-стар канцлер на Германия ще насочи огромно внимание на процесите, протичащи в Евросъюза. Със сигурност тя ще продължи да настоява за финансова дисциплина сред партньорите си от ЕС и също за това да бъде засилена конкурентноспособността на южните държави от Евросъюза. Преди всичко обаче това важи за ядрото на ЕС – еврозоната. Всеки опит за обединяване на дълговете на страните от ЕС, като по този начин северноевропейците, начело с Германия, станат съпричастни с дълговата криза на южняците, категорично ще бъде отхвърлен от Меркел. Така че големи промени в политиката на Германия относно ЕС не могат да се очакват.
По-скоро промените при управлението на Меркел ще се отнасят до самата Германия. Тя ще бъде по-категорична от всякога за да защити интересите на самите германци, които очевидно са доволни от нейната политика. И това тя може да постигне  относително по-лесно при една коалиция със зелените.

В лагера на ЕС ще има доста разочаровани от феноменалния успех на Меркел. Но смятам, че най-силно ще бъде разочарованието сред управляващата партия на консерваторите във Великобритания. Както е известно британският премиер Камерън обяви, че ще проведе референдум относно членството на Обединеното кралство в ЕС. Меркел разбира се, е за оставането на Великобритания в европейското обединение. Но съм убеден, че тя няма да постави съдбата на ЕС в зависимост от силните антиевропейски нагласи на  Британските острови.
Германия при Меркел ще засили своята водеща роля в Обединена Европа, но без да прави такива компромиси, които биха навредили на собствената й просперираща страна.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161327
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031