Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2013 11:15 - Конгресът на САЩ спаси Америка от дефолт и света от тежка икономическа криза
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1157 Коментари: 0 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Буквално в последните часове, оставащи на разположение, американският Конгрес най-после гласува за вдигане тавана на държавния дълг, който до този момент бе достигнал 16,7 трилиона долара. Тази колосална задлъжнялост е равна на БВП на САЩ. Искам да приведа числата на гласуването в Конгреса, за да стане ясно почти историческото споразумение между Белия дом и демократите от една страна и републиканците в Конгреса от друга. Първо, Сенатът където демократите имат мнозинство гласува с 81 гласа “за” и 18 “против”. След извънредно сложни договаряния Камарата на представителите, където мнозинството е на републиканците, одобри сделката за повдигане на тавана на държавния дълг с 285 гласа “за” и 144 “против”.
Веднага след това споразумението бе подписано от президента Барак Обама, за да се превърне в закон.
Приетото споразумение ще позволи САЩ да не изпаднат в неплатежоспособност, спрямо кредиторите си и да възобновят работата на държавните институции. Макар това да важи само до 15 януари 2014 година. Веднага след постигнатото споразумение президентът Обама заяви, че на Белия дом предстои много работа, за да върне доверието на американската нация. Социологическите сондажи сочат, че Републиканската партия сега има най-слябото одбрение, откакто се провеждат такива изследвания. Ръководителят на републиканците в Сената Хари Рид добави, че честно казано трябва да се признае, че блокажа по дълга бе голяма грешка, която не трябва да се повтаря.
Спасението на САЩ от дефолт стана възможно само благодарение на твърдата позиция на Барак Обама и на гласовете в подкрепа на споразумението на умерените републиканци в Камарата на представителите.
В резултат на преодоляния засега блокаж САЩ са загубили 24 милиярда долара, което ще се отрази съществено неблагоприятно на икономическия прираст през последното тримесечие на годината.
Проблемът с повдигането на тавана на държавния дълг е в това, че ако не бъде направено, САЩ могат да изпаднат в невъзможност да изплащат лихвените проценти по дълга, както и приближаващите се падежи по кредитите. Постигнатото споразумение внася успокоение на Уолстрийт, то открива пътя за бъдеща съвместна работа на републиканците и демократите в Конгреса. Ръководителите на двете партии са се споразумяли за създаване на постоянна комисия, която да анализира бъдещия бюджетен дефицит и да обсъжда фискалната политика на САЩ.
В дъното на целия спор бе желанието на републиканците, чрез фискални маневри и блокаж да провалят или силно да изменят реформата на Обама за всеобхватна здравна помощ в Америка. В крайна сметка, съпротивата на републиканците доведе до несъществена поправка в закона за здравеопазването. Тук ще напомня два важни момента. Първо, досега САЩ бяха единствената икономически развита държава без всеобхватно здравеопазване. Така както е например във Великобритания, Франция или Германия. Второ, в Америка изключение прави само Спешната помощ.
В глобален план това, че САЩ избегнаха дефолта е от огромно значение за останалия свят. Защото само Китай държи в американски ценни книжа трилиони долара. Неслучайно в последно време Пекин се хвърля да изкупува световно известни американски марки, особено в областта на компютрите и информатиката.
Сега на демократите и републиканците предстоят допълнителни спорове. Защото демократите настояват за повишаване на данъците, докато републиканците не искат и да чуят за подобна мярка. С други думи, демократите и републиканците остават по същество на противоположни позиции за фиска, икономиката и социалната сфера.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169095
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930