Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2013 14:04 - Митът за евроскептицизма на Германия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 859 Коментари: 0 Гласове:
0



Кризата в еврозоната доведе до намалено доверие на европейските граждани в ЕС. Това е безспорен факт. Но макар и да звучи парадоксално, тази криза не породи евроскептицизъм в Германия. И то въпреки огромните кредити, с които Берлин спасява потъналите в дългова криза южни партньори на Германия.
Първо, Ангела Меркел изгради предизборната си кампания върху собствената й политика на запазване на еврозоната и като резултат донякъде от това спечели убедителна победа в германските парламентарни избори. Едно скорошно изследване обаче, излиза с резултати, които показвали, че Германия обръщала гръб на Европа. Според същото проучване германците определено имали по-голямо доверие в германските институции, отколкото в институциите на ЕС. Тази тенденция започнала от началото на кризата в Евросъюза. Твърди се, че доверието в ЕС определено е спаднало, както в северните страни-кредитори, така и в южните им партньори, обхванати от дълговата криза. Според редица коментатори, подобна картина се отнася и до институциите на ЕС в сравнение с националните институции на страните-членки.
Но колкото се отнася до Германия, подобни изводи са погрешни. Много показателни са проучванията в Германия с въпроса – искате ли на смяна на еврото да се върне германската марка? Изследванията показват еднозначно, че поддръжниците на връщане към марката през последните години са спаднали от 54% на 35%. За сметка на това техните опоненти в Германия са се увеличили от 37% на 50% за същия период. Сондажите пък на агенция Pew показват, че мнозинството германци – 52% смятат, че Берлин трябва да продължи със спасителните кредити.
Моето обяснение е следното – германската икономика е експортно-ориентирана и това води до два фактора. Първо, използването на безмитния европейски пазар е от голямо значение за германските стоки. И второ, ниският обменен курс на еврото (в резултат на слабостта на южните страни-членки на ЕС) дава големи конкурентни предимства на германиския износ по света. Към това, разбира се, бих прибавил и високото качество и надеждност на германската експортна продукция. Неслучайно, Германия е третия по ред износител в света след Китай и САЩ. Трето, това че Германия е водещата държава в ЕС й придава значително по-голяма тежест на международната сцена.
Така, че не може да се генерализира спадане на доверието в редица членки на ЕС в институциите на европейското обединение. Поне що се отнася до Германия. Неслучайно, единствената германска партия с антиевропейска насоченост, не можа да прескочи петпроцентовата бариера и остана извън Бундестага.
Сега много се спекулира около бъдещето правителство на Меркел, което ще бъде коалиционно и то без традиционнния партьор Свободните демократи, които не успяха да влезат в парламента. Но каквато и коалиция да формира Ангела Меркел, това ще бъде от по-голямо значение за самата Германия, отколкото до позицията на Берлин спрямо еврозоната и ЕС.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160814
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031