Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.11.2013 21:09 - Най-влиятелният човек на 2013
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 868 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Към краая на всяка година американското списание Forbs прави класация на най-влиятелните хора на планетата. Миналата година на първо място бе американският президент Барак Обама, следван непосредствено от канцлера на Германия Ангела Меркел. Тази година обаче първото място е отредено на руския президент Владимир Путин, след който се нареждат Барак Обама и китайския върховен ръководител Си Дзинпин. Класацията се прави изключително от американската редакция на списание Forbs.

Ръкводителката на руската редакция на Forbs Елизавета Осетинская изрази своето мнение за класацията като заяви, че тя би поставила на първо място китайския лидер Си. Общо в класацията на Forbs влизат 72 души – по един на всеки 100 милиона от 7 милиардното население на планетата.
Ръководителите на руската дивизия на списанието посочват, че разпределението на местата в класацията се определя от субективното мнение на ръководителите на американската версия на списанието. Както се отбелязва, при класацията на
Forbs се отчитат три основни критерия: броят на хората под управлението на всеки участник в списъка, намиращите се под негов контрол финансови ресурси и броя на сферите от обществения живот, върху които участникът в класацията оказва своето влияние.
В първата десятка на класацията на
Forbs влизат римският папа Франциск – четвърто място, канцлерът на Германия Ангела Меркел, бившият шеф на компанията Майкрософт Бил Гейтс,  ръководителят на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке, Саудитският крал Бин ал Сауд, ръководителят на Европейската централна банка Марио Драги и босът на голямата американска корпорация Уол Март – Майкъл Диюк.

Отстъплението на Обама от първото място се дължи на бюджетната и колосалната дългова криза в САЩ, която остро противопостави президента и неговата Демократическа партия на републиканското мнозинство в Камарата на представителите. В крайна сметка проблемът не бе решен, а само отложен за началото на 2014 година. Няма спор, че влиянието на президента Обама е огромно, но системата на разделение и взаимен контрол на властите е такава, че на него му е изключително трудно да осъществява на практика своята власт. И то независимо от това, че САЩ са президентска република. Колкото до Ангела Меркел, която на практика ръководи политиката на ЕС, нейното трето място се определя от сдържащия фактор на германския Бундестаг, където след септемврийските парламентарни избори, тя ще трябва да формира управляващата коалиция.

Освен Путин в класацията на Forbs за най-влиятелните хора на планетата влизат още четирима руснаци. Това са премиерът Дмитрий Медведев на 53-то място, президентът на Роснефт – Игор Сечин и най-богатият руски бизнесмен – Алишер Усманов – 63-то място.

По мнението на главният редактор на руската версия на Forbs Елизавета Осетинская, безпорно политиците оказват по-голямо влияние в света, отколкото водещите бизнесмени. Тя смята, че Владимир Путин напълно заслужено заема челното място в класацията, защото предотврати американо-френския военнен удар срещу Сирия и предложи решението за сирийското химическо оръжие, което бе прието от Вашингтон и сега инспекторите на ООН следят за унищожаването на сирийския химически арсенал. Освен това, според мнението на Осетинския, днес Путин е най-независимият държавник в осъществяването на своята политика. Но трябва да се има предвид неговато авторитарно управление, и то във време, когато в света набират сила демократичните процеси. Очевидно това се е изплъзнало от вниманието на редакцията на влиятелното американско списание Forbs.





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165395
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930