Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
08.11.2013 17:26 - Постигнат е известен напредък на преговорите за иранската ядрена програма
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 600 Коментари: 0 Гласове:
1



Високопоставен ирански представител заяви, че е постигнат прогрес в организацията на преговорите в Женева по иранската ядрена програма. Представителят изтъкна иранския план по въпроса за придвижването на преговорите, които вече безуспешно продължават цяло десетилетие. Тези преговори са многостранни, като от една страна е Иран, а от друга САЩ, Великобритания, Франция, Русия и Китай. Ираският заместник министър на външните работи Абас Аракчи заяви, че участниците в многостранните преговори по принцип са приели иранската концепция. Целта на преговорите в Женева е да бъде подписано общо споразумение между всички участници.
Аракчи заяви, че по-нататъшния напредък се очаква да бъде постигнат в четвъртък 14-ти ноември 2013 година в Женева, като целта на преговорите е да бъде постигнато общо споразумение по формулировките на преблема. И също така, държавите участнички да подпишат съответното споразумение.
Според източници близки до преговорите иранският план предвижда сключването на временно ограничено споразумение, което да бъде подписано от всички участници в преговорите.
Засега се смята, че е твърде рано за подписването на такова споразумение, за което много вероятно ще бъдат необходими нови срещи на шестте представители на Запада от една страна, и от друга от представителите на Техеран.
Очертава се и друг обнадеждаващ факт за напредък – лидерът на иранската делегация Мохамад Зариф, който е външен министър на Иран, отмени посещението си в Рим, очевидно за да участва в този критичен за преговорите момент. И също така, за да се срещне с Катрин Аштън, която се явява в ролята на водач на преговорната група.
Форматът на преговорите бе променен с цел да се постигне по-бърз напредък. Според Аракчи, Иран ще има преговорни срещи с представителите на Франция, Великобритания и Германия, в рамките на една от преговорните сесии. По-късно иранската делегация ще има отделни срещи със САЩ, Русия и Китай, които ще бъдат проведени в двоен формат.
В отговор на първата стъпка, на която се съгласи Иран в Женева се наблюдава известно компромисно сближаване на позициите. Според американския представител на женевските преговори те предвиждат придвижване стъпка по стъпка на преустановяването на иранската ядрена програма, смятана от Запада и Израел, като напреднала подготовка за създаване на иранска атомна бомба. Западът е готов да предложи ограничено и обратимо облекчение на своите икономически санцкии спрямо Иран. Това предложение е особено важно за Техеран, поради страданията, на които е подложен иранският народ от всеобхватните санкции. Тези санкции включват и замръзяване на иранските авоари в чужбина, преди всичко в западните банки. Американският делегат разясни, че въобще не става дума за отмяна на режима от санкции, а за това Техеран да бъде поощрен да спре своята ядрена програма за военни цели. Ясно бе подчертано от американска страна, че облекчаването на санкциите може да бъде отменено, ако Иран продължи да развива своята ядрена програма, с цел създаването на атомна бомба.
Тук трябва да добавя, че Иран вече разполага с ракети с голям обсег, което би му позволило да нанесе ядрен удар преди всичко на Израел.
Както изглежда за пръв път Техеран проявява готовност за бързо придвижване на преговорния процес в Женева. Една от ключовите промени в иранската позиция, която се случва със смяната на висшето гражданско ръководство (имам предвид президента Ахмадинеджад), това е иранско признание, че трябва да се действа бързо, за да бъдат отслабени задушаващите Иран санкции, от които страда преди всичко иранският народ. Може би това се дължи на предизборната платформа на новото иранско ръководство.
В заключение искам да напомня, че в Близкия Изток засега само Израел разполага с ядрено оръжие и средства за нанасяне на военен удар. Тел Авив обаче, не бива да бъде притискан да демонтира ядрения си арсенал поради две оспорвани причини. Първо, Израел е демократична държава, която се снабди с ядрено оръжие с помощта на САЩ и Франция. Това оръжие има само възспираща роля. И второ, широко разпространено е убеждението, че демократичните държави не биха използвали първи атомна бомба, която играе ролята на възспиращ фактор.




Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169684
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930