Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2013 19:31 - Републиканците опитват да бламират Обама
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 556 Коментари: 0 Гласове:
1



 

Временното прекратяване на работата на правителството на САЩ практически става неизбежно. Големият проблем идва от това, че надвисва опасност от дефолт на САЩ, което би се случило, ако Конгресът не вдигне в най-близко бъдеще тавана на дълга. Това от своя страна заплашва с финансова катастрофа. За съжаление Конгресмените републиканци или не разбират сериозността на проблема, или пък не се тревожат от такава перспектива.

Да се насочим към състоянието и перспективите на икономиката. През 1995г. и 1996г работата на американското правителство бе блокирана от Конгреса, който прекрати работата на държавата за определени крайно кратки периоди. Но това се случи при Бил Клинтън, когато, за разлика от сега, икономиката бе във фаза на бум. Евентуалното спиране на работата на държавата сега поради прекратяването от Конгреса на нейното финансиране ще удари тежко икономиката на САЩ, а от там и глобалната икономика.

Първо, ако таванът на дълга не бъде вдигнат своевременно, това ще тласне САЩ обратно в кризата. Освен това, спирането на американските плащания по дълга, би довело до крайно тежки последствия  в глобален мащаб. Защото световните финансови пазари от много дълго време смятат американските облигации за финансов актив от най-висока степен. Убеждението, че Америка винаги си изплаща дълговете, е крайъгълен камък на глобалната финансова система. Американските краткосрочни задължения дори се използват от инвеститорите, когато им е нужно абсолютно надеждно обезпечение на заемите. В трудни моменти дори се е стигало до отрицателни лихва по заемите. С други думи, изплащането на американските задължения се счита за по-сигурно отколкото самите пари в обръщение.

Сега нека си представим, че американските обигации престанат да бъдат така надеждни и че на изплащането на дълга на САЩ инвеститорите престанат да разчитат. Тогава ще настъпи дефолт, който ще предизвика гигантска финансова криза в световен мащаб, в сравнението с която сегашната криза започнала с фалита на банката Лимън брадърз, ще изглежда направо несериозна.

Нито една здрава политическа система не би тръгнала към такъв катастрофален риск, но работата е в това, че днес САЩ нямат здрава политическа система. И то, защото републиканците в Конгреса, поне мнозинството от тях, продължават да вярват, че прекратявайки финансирането на държавата ще принудят президента Обама да отмени неговата здравна реформа. За целта, републиканците които се бунтуват ще заплашат Белия дом и ще предизвикат спиране на работата на правителствените органи, или пък ще доведат САЩ до дефолт. Нещо повече, републиканците са в състояние да предизвикат и двете събития.
Ако се насочим към икономиката трябва да напомня, че т.нар. радикални републиканци обикновено отричат научния консенсус за глобалното затопляне на планетата, а някои измежду тях отричат дори теорията на Дарвин за еволюцията.

Ако пък се носочим към политиката, то на всеки здравомислещ американец е ясно, че президентът Обама няма да се подаде на подобен шантаж. И то не заради това, че здравната реформа се смята за най-важното наследство на неговото президенство. Работата е в това, че започне ли Обама да отстъпва на шантажа на крайните републиканаци, не само ще предизвика нова глобална финасово –икономическа криза със страховити размери, но и ще доведе до конституционна криза.
Но републиканските бунтари са уверени,че Обама може да бъде принуден да отстъпи по реформата в здравеопазването. Как ще завърши този политически покер? Макар и парадоксално, вероятно самият Уол Стрийт, който в най-голяма степен е отговорен за досегашната криза, ще накара републиканците, като партия на големия бизнес, да се откажат от сегашната си безумна парализа на управлението. Ако обаче дори банкерите не успеят да налеят ум в главите на републиканските бунтари, тогава президентът Обама или ще трябва да допусне дефолт, или да замени икономическата криза с конституционна криза. Ето до какво може да доведат бесовете на републиканския шантаж. Лошото е, че дори републиканските лидери в Конгреса се страхуват да предприемат разумни крачки, за да не би да настроят срещу себе си обезумелите бунтари от собствената им партия.

 

 





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165490
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930