Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.11.2013 12:05 - Камерън срещу имиграните от България и Румъния
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1099 Коментари: 0 Гласове:
1



Тези дни лошите новини за ЕС се изсипват като дъжд. След неочаквания отказ на Украйна да подпише споразумение за асоцииране с ЕС, дойде и провокативното изявление на британския премиер Камерън, относно България и Румъния. Не е тайна, че Великобритания е най-опърничевия член на ЕС, но този път Лондон надмина себе си. На страниците на Файненсъл Таймс, Камерън излезе със статия, в която призовава ЕС да ограничи своодното движение на граждани от страни-членки на ЕС вътре в самия съюз.
Това изявление, макар да не е изненада, е скандален призив. Защото свободното движение на гражданите от ЕС в рамките на европейското обединение е основополагащ принцип на Евросъюза. Сега премиерът Камерън призовава да бъде нарушен този основен принцип. Конкретният повод за британската позиция е шумната кампания в Обединеното кралство срещу очакваното нахлуване на британските острови на българи и румънци. Камерън се опитва да докаже, че този принцип подтиква граждани от бедните страни в ЕС към масово преселване към богатите държави от Евросъюза. Камерън предлага да бъде въведена забрана за свободното придвижване в рамките на европейското обединение, дотогава докато страни като България и Румъния не постигнат БВП на глава от населението равно на средно европейския показател.
Позицията на британския премиер получи гласност в най-неподходящия момент, когато Евросъюзът не се е съвзел от “украинския удар”. Имам предвид отказа на Киев да подпише на 28 ноември споразумение за асоциирането на Украйна с ЕС.
Самото Обединено кралство планира във връзка със свободната миграция на българи и румънци да предприеме едностранни мерки в разрез с принципите на ЕС. Става дума за ограничаване на правата на имигрантите – в случая българи и румънци, да получават социални помощи и известни привилегии на британските острови. Нещо повече, Камерън предлага да бъдат изгонвани имигрантите, които нямат постоянно място на пребиваване или се занимават с един или друг вид просия.
Известно е, че от 2014 година във Великобритания трябва да бъдат премахнати ограниченията за работа на българи и румънци. Антимигрантските медии и среди във Великобритания раздухват пропагадандна кампания как български и румънски имигранти масово ще нахлуят във Великобритания, в ролята си на конкуренти на британците за работа и като “социални туристи”.
Експертите недоумяват защо въобще е необходим ЕС, щом в съюза има различни правила за гражданите от различните страни-членки. Темата за увеличаване на своодното придвижване не е нова за ЕС. Възстановяването на граничния контрол вече бе приложено от Дания през 2011 година. Подобни инициативи поддържат Франция и Италия, които се сблъскват с огромен наплив от имигранти от страните на Магреб.
В началото на ноември тази година официално бе обявено, че България и Румъния няма да бъдат приети в Шенгенското пространство, където се пътува без граничен контрол.
Едва сега внозинството европейски политици “осъзнават”, че са направили огромна грешка, приемайки такива изостанали и с разбита икономика страни като България и Румъния. Силна съпротива срещу тяхното приемане в Шенген съществува още в Германия, Франция и Холандия.
Тук му е мястото да направя паралел с имиграцията между САЩ и ЕС. Азбучна истина е, че САЩ са страна на имигранти и макар да възникват проблеми с тях, този процес продължава с пълна сила. Защото чрез имиграцията се поддържа прирастът на населението, който от своя страна тласка нагоре вътрешното потребление, а оттам и икономическия прираст. Така че ЕС, чието население има много нисък прираст, както и непривлекателни работни места, заемани обикновено от имигранти, трябва да хвърли поглед към примера на САЩ, конкретно относно имиграцията. Тази имиграция не е никак прост проблем, но тя носи сериозни икономически предимства. Да не говорим за това, че имиграните от Българияя и Румъния в мнозинството си са квалифицирани и с добро образование, за разлиска от масата британци.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165377
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930