Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.01.2014 17:28 - Ще привлече ли Украйна руския Митнически съюз
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 361 Коментари: 0 Гласове:
1



 

По въпросите на външнополитическата интеграция украинското ръководство се опитва да лавира между ЕС и Русия. Наскоро се състоя кръгла маса, в която взе участие и представител на Русия. Става дума за посланниика и специален представител по  човешките права, демокрацията и върховенството на закона – Константин Долгов. Той е високопоставен служител в руското министерство на външните работи. От западните учасатници в кръглата маса на Долгов бе зададен следния въпрос. По какъв начин Русия смята да придвижва своя проект за Митническия съюз и за Евразийски съюз в онези страни,       в които общественото мнение е разделено относно интеграцията. Става дума конкретно за страните от постсъветското пространство.
В отговор на този важен и остър въпрос, руският дипломат Долгов измъкна от портфейла си банкнота от 5 фунта, и го показа на участниците в кръглата маса. Долгов добави, че процесът ще се развива въз основа на пряката икономическа изгода на страните, които по-рано имаха обща инфраструктура и живееха в една държава.
Оказва се, че според Долгов всичко се свежда до икономическата изгода, без всякакви приказки за ценности, демокрация и реформи.

Звучи просто и без двойни тълкования. Възниква обаче основателно въпросът – ще може ли Москва да примами Киев в Митническия съюз, а в последствие и в Евразийския съюз. Последният също ще бъде ръководен от Кремъл.
Редица западни автори, основавайки се на отговора на висшия руски дипломат изразяват мнението си, че това което Долгов казва, не може да се случи. Западните критици се позовават на няколко фактора, които са препятствия пред договарянето между Москва и Киев.

Първо, съществува много ниско равнище  на доверие относно ангажиментите между Русия и Украйна. Особено що се отнася до върховенството на закона. Второ, интеграцията на Украйна с Русия се базира на един негативен контекст, а не в светлината на положителната перспектива. Не случайно толкова често се чува, че Русия ще накаже Украйна, ако тя се откаже да влезе в руските интеграционни обединения.
Във връзка с руските “наказания” западните автори изброяват засиления контрол върху украинските трудови мигранти, забраната върху вноса на украински стоки в Русия, повишаването на цената на руския природен газ, въвеждането на визов режим за ускраинските граждани и т.н.
Но тук трябва да се подчертае още един важен фактор. За украинския бизнес ще бъде извънредно трудно да се конкурира с руския бизнес, в едно обединение, където правилата и нормите се определят от Москва. Възможно е създателите на проблематичния Митнически съюз да искат да повторят пътя, който измина ЕС, когато започна със споразумението за въглища и стомана, за да се развие до пълноценен политико-икономически съюз.

Митническият съюз, който по-скоро би трябвало да бъде наречен “Договор за петрол и природен газ” или е лишен от ценностна основа и смисъл, а значи и от развитие в бедещето, или пък носи в себе си непрозрачна и скрита перспектива, с която дори днешното ръководство на Украйна не иска да се обвързва. Именно по тези съдбовни причини, каквато и да е “едрата банкнота” която Москва, издважда от портфейла си, големият въпрос си остава преди всичко политически, а не икономически. На свой ред това би означавало, промяна на реалностите в самата Русия, за което няма признаци, преди да се прогнозира сериозно интеграцията в постсъветското пространство, под ръководството на Москва.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160660
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031