Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
11.01.2014 12:24 - Путин в очите на Запада
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 544 Коментари: 0 Гласове:
1



 

След като през 2012г. Путин се върна на президентския пост, той реши да даде няколко урока на Запада. Първо, вече не е възможно Путин да бъде игнориран на международната сцена. Второ, Москва продължи да се налага в бившите съветски републики, които тя смята за своя зона на влияние. Трето, Путин показа на света, че в Русия той може да прави каквото си иска. Нещо повече, той оказва помощ на кървавия диктатор Башар Асад в Сирия и изнася лекции на САЩ за принципите на международните отношения. И накрая, Путин шантажира Украйна за да се откаже Киев от споразумението за асоцииране с ЕС. Във вътрешно-руски план пък, руският президент замени диктатурата на една партия със свояата лична диктатура.

Все пак, вече чашата преля, особено когато Путин оказа такъв натиск върху Киев, че го принуди да се откаже в последния момент от споразумението за асоцииране с ЕС. Това, че той помилва олигарха Ходорковски, е само още едно доказателство, че съдбата на всички граждани на Русия са в ръцете на Путин. Клановият капитализъм и тежката ръка на руската държава са причина мнозина квалифицирани млади хора  да бягат на Запад, въпреки че Русия силно се нуждае от тях. Впрочеем, почти всичко в Русия се намира в състояние на тежък упадък и разпад. Здравеопазването и прехвалената руска армия, паричните резерви, създадени в годините на високи цени на петрола и природния газ, всичко това се стопява. Руската промишленост е далеч от прогнозите за някакъв прираст. Това показва, че Русия е в процес на дълбок упадък.

Но да погледнем към международните позиции на Москва. Разбира се, световната общност не може да игнорира Путин, но неговото управление вместо да печели приятели, му носи нови врагове. Германия, която дълго време настояваше, че в Русия може да настъпят положителни промени чрез нейното сближаване със Запада, накара Берлин сега да преобърне тази своя позиция. Канцлерът Меркел категорично се обяви в полза на асоциирането на Украйна с ЕС и същевременно предложи медицинска помощ на намираща та се в затвора по несправедливи обвинения Юлия Тимошенко- един от лидерите на опозицията.

Действията на Путин доведоха до това, че днес ЕС парадоксално изглежда значително по-добре, защото проваленото от Кремъл зпоразумение за Украйна направи по-убедителен избора на Киев в полза на демокрацията и върховенството на закона.
Последните събития трябва да бъдат тревожен сигнал за западните лидери и от двата бряга на Атлантика. Защото главната причина за самовъзвеличаването на Путин е очудващия външнополитически вакуум, в който изпаднаха западните лидери.

Сега Путин се чувства с развързани ръце. За САЩ и европейските им съюзници става пределно ясно, че с Путин трябва да се разговаря на неговия език – езика на силата.

Колкото до ЕС, на Брюксел става все по-ясно, че европейското обединение трябва сериозно да се погрижи за своите най-близки съседи. Замразените конфликти в постсъветското пространство бяха дълго игнорирани от Запада. Това важи и за Грузия и за Армения, и за Азербайджан , както и за Молдова. Пита се, ще дочака ли ЕС докато още една държава от постсъветското пространство бъде принудена от Москва да се откаже от източното партньорство.
Случаят с Украйна може да даде на Европа възможността да стане по-сплотена и по-ефективна във външната си политика. Още през 2005г. Западът започна дълбоко да се съмнява в истинската природа на властта на Путини в това, което тази власт създава в Русия и по света. Първо, ЕС изпадна в тежка зависимост от руския природен газ и петрол. Очевидно за Запада стана ясно, че в Москва се извършва преход от господството на една партия към деспотичния режим на една личност. Въпреки това, от 1 януари 2014г. Русия стана председател на т.нар. Голяма осморка, която включва водещите индустриални демокрации в света. И то въпреки, че Русия на Путин не е нито истинска индустриална икономика, нито демокрация.
Напоскледък в руските електронни медии се появиха маса заглавия, които би трябвало да станат сериозно предупреждение за онези, които виждат в диктатурата на Путин положителни елементи – например стабилност и предсказуемост. Освобождаването на Ходорковски  и въвеждането на военно положение в района на предстоящите зимни олимпийски игри в Сочи, както и терористичните актове във Волгоград, в никакъв случай не са признак за стабилност на руската държава.

Неотдавнашните събития в Киев трябва да отворят очите на Запада и да го накарат да не поставя актуалната политика и актуалните интереси над своите демократични принципи. И също така, трябва да предизвика ясно осъзнаване от Запада, че не може да се изпречва на пътя на историята, за да си осигури по-спокойно и комфортно съществуване.

В заключение ще изтъкна, че като цяло тази критика на Русия при Путин в общи линии е вярна и справедлива, но се съмнявам, дали Западът отчита катастрофалната трансформация на Русия, която от суперсила се превърна в карикатура на капиталистическа държава.




Тагове:   путин,   Запада,   рузия,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161226
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031