Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.01.2014 21:18 - Съдбата на Украйна се решава сега - част 2
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1314 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Трето денонощие продължават ожесточените сблъсъци на площад Независимост в Киев между протестиращите и специалните сили на реда Беркут. Според непотвърдена информация, силите на реда са получили разрешение от властите да стрелят по демонстрантите. Досега полицията използва водни оръдия срещу протестиращите, което предвид ниските температури в Киев е доста опасно за здравето и живота на демонстрантите. На свой ред, протестиращите срещу прекратяването на преговорите с ЕС от президента Янукович, станаха все по-нападателни, използвайки коктейли Молотов. Според мен ситуацията в Киев е на прага да разпали гражданска война. Особено след като властите приеха извънредни закони срещу протестиращите, което наля масло в огъня.
Решението на украинската криза е очевидно, и то е свързано с Русия. От една страна, споразумението за асоцииране на Украйна в ЕС определено не съответства на сложната ситуация в страната. Ако Западът и конкретно ЕС вместо словестните нападки срещу Москва бяха дали да се разбере, че разглеждат и Русия като част от Европа и бяха оставили отворени вратите си за нейното бъдещо интегриране в европейското обединение, сегашната украинска криза би се разрешила от само себе си.

Политиците и бюрократите в Брюксел не отчетоха дълбоките исторически, култулни и икономически връзки между Украйна и Русия. Те се подведоха по русофобската нагласа на Полша. Нещо повече, в Брюксел подминаха както фактора за славянството на Украйна, така и нейната православна принадлежност. ЕС стъпи върху тесногръдите си бюрократични процедури и върху т.нар. Инициатива за източноевропейско партньорство, замислено от Полша и Швеция след кризата в Кавказ през 2008г.
Една от основните причини за разпалващата се криза в Киев бе нежеланието на ЕС да води диалог с Русия и Украйна  на равни начала. Този диалог би трябвало да включва сериозно, даже полемично обсъждане на разликите в скалата на ценностите между по-изразения светски и либерален характер на европейския Запад, и по-консервативния и религиозен Изток на Европа.

Западноевропейските лидери изглежда умишлено избягват такъв диалог, защото той би излязал извън рамките на познатите и утвърдени процедури, когато Западът чете нотации за съответните либерални ценности, с което кара украинците сериозно да се замислят за нравствената и етична посока на съвременното европейско общество. Много по-лесно и просто е да повтаряш неизменната мантра за “непреодолимата разлика” на ценностите, отколкото в конструктивен диалог да се опиташ да отстраниш тези различия.
В резултат на този мечешки подход на ЕС към Украйна, там се събудиха приспаните противоречия между украинския Запад – бивша част от Австроунгария и Полша от една страна, и от друга страна проруският Изток на Украйна и полуостров Крим. Колкото до перспективите пред Украйна, трябва да подчертая, че тя не може да влезе в ръководения от Москва Митнически съюз заради свързаните с него неблагоприятни политически последствия.

До тук, Русия свърши част от своите ангажименти спрямо Украйна, като намали с 1/3 цената на природния газ за западната си съседка и предложи на Киев помощ от 15 милиарда долара. Но това очевидно не е достатъчно, защото на Киев през това лято ще му са необходими 60 милиарда долара за изплащането на комуналните услуги, заплатите на държавните служители, както и връщането на част от дълга към МВФ.

Крайно време е Брюксел и Москва да спрат взаимните обвинения и да започнат съвместна работа за да бъде предотвратен краха на украинската икономика. Ако ЕС даде на Киев съизмерима с руската помощ, това би премахнало един от главните доводи против асоциирането с ЕС, като на практика покаже, че Евросъюзът не гледат с безразличие на това, как огромният по мащаба си преход ще се отрази на живота на мнозинството украинци.

За пръв път в полемиката около разгарящата се украинска криза се намесиха и САЩ, като заявиха, че ако президентът Янукович спешно не отмени извънредните закони срещу протестиращите, Вашингтон може да наложи на Киев определени санкции, като замразяване на украинските активи или забрана за издаването на визи за представители на властта в Киев. На свой ред, ЕС за сега се въздържа от подобни санкции, но даде да се разбере, че може да преразгледа мерките за сътрудничеството си с Киев.





Гласувай:
2



1. aboychev - ЕДИН ИДИОТ В МОСКВА
22.01.2014 09:36
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ ЧЕ МОСКВА НЕ Е СТРАНАТА КОЯТО ЩЕ РЕШАВА ВЪПРОСИТЕ НА СУВЕРЕННИ ДЪРЖАВИ,
МИТА ЗА "СЛАВЯНСКАТА ИДЕНТИЧНОСТ" КОЙТО СЕ ЛАНСИРА Е
ПОРЕДЕН ОПИТ ДА СЕ ПРИКРИЕ ЛИПСАТА НА НАЦИОНАЛНА, КУЛТУРНА И ИСТОРИЧЕСКА ИДЕНТИЧНОСТ НА ТАКА НАРЕЧЕНАТА "РУСКА НАЦИЯ".
ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ РУСИЯ БИЛА "ПОМОГНАЛА" НА УКРАЙНА С 15МИЛИАРДА Е ПОРЕДНАТА ЛЪЖА НА ИДИОТ РУСОФИЛИТЕ.
С ТЕЗИ ПАРИ РУСИЯ НА БЕЗЦЕНИЦА СЕ ОПИТВА ДА СИ КУПИ ИСТОРИЧЕСКА И КУЛТУРНА ИДЕНТИЧНОСТ ЗА ОЩЕ ИЗВЕСТНО ВРЕМЕ.
НОН ПАСАРАН
ВОПЛИТЕ БРЪКСЕЛ ДА ПРЕГОВАРЯ С МОСКВА ЗА СЪДБАТА НА ТРЕТИ СТРАНИ
СА ОПИТ СА ДЕ ПРЕДСТАВЯТ МЕРАЦИТЕ НА
ИДИОТИТЕ ОТ КРЕМЪЛ ЗА "РАЗУМНА ПОЛИТИКА"
ТРИТИЯТ РИМ ТРЯБВА ДА ПОСЛЕДВА СЪДБАТА НА ПЪРВИЯТ И ВТОРИЯТ РИМ.
СРЕДИЩЕТО НА ЛЪЖА И ТЕРОР,
САМООБЯВИЛО СЕ ЗА "ЗАЩИТНИК" НА СЛАВЯНСТВОТО
И ПРЕТЕНДИРАЩО ДА РЕШАВА КОИ НАРОДИ СЕ "СЛАВЯНСКИ" И ДА ИМ НАТРАПВА "ЗАЩИТАТА" СИ,
ДА СЕ ПРИБИРА В ЗОНАТА МЕЖДУ МОСКВА И ПЕТЕРБУРГ С ИДИОТСКИТЕ СЕ СИСТЕМИ ЗА ЗАЩИТА.
ТРЯБВА ДА Е ПРЕДЕЛНО ЯСНО,
ЧЕ ТАКА НАРИЧАНАТА "РУСИЯ" ВЪВ ВИДА В КОЙТО МОСКВА СЕ ОПИТВА ДА Я
НАЛАГА КАТО ПАРТНЬОР НА ЕВРОПА,
НЕ ПРЕДСТАВЛЯВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ОПИТ
ДА СЕ ВНЕДРИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ
"РУСКАТА" ТЕРОРИСТИЧНА ОЛИГАРХИЯ В ЕДНО С ПРЕТЕНЦИЯТА Й ДА ПРЕДСТАВЛЯВА 160НАРОДА КОИТО ТЯ ДЪРЖИ В ПОДЧИНЕНИЕ ВСЕОЩЕ.
ТОВА Е НЕДУПОСТИМО ДА СТАВА ИМЕННО ЗАРАДИ ТЕЗИ НАРОДИ - ЗНАЧИТЕЛНА ЧАСТ ОТ КОИТО СА С БЪЛГАРСКА ИДЕНТИЧНОСТ.
КРАЙНО ВРЕМЕ Е ДА СЕ РАЗБЕРЕ,
ЧЕ ТОЗИ ОЛИГАРХИЧЕН КАРТЕЛ НАРИЧАН ПРАВИТЕЛСТВО НА "РУСКАТА ФЕДЕРАЦИЯ"
ПРОДАВА ОТ СВОЕ ИМЕ И В СВОЯ ПОЛЗА С 3-4 КРАТНА ПЕЧАЛБА ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА ПРИНАДЛЕЖАЩИ НА ДРУГИ НАРОДИ,
КАТО НИЩО ОТ ТЕЗИ ПРИХОДИ НЕ Е ВЛОЖЕНО В ПРОГРЕСИВНО РАЗВИТИЕ,
А САМО И ЕДИНСТВЕНО В СИСТЕМИ НА СВЕТОВНА ЗАПЛАХА И ТЕРОР И ЗА ПРЯКО ОБОГАТЯВАНЕ НА ЧЛЕНОВЕТЕ НА КАРТЕЛА.
ВСЕКИ ОТ НАРОДИТЕ ОТ ТАКА НАРИЧАЩАТА СЕ "РУСКАТА" ФЕДЕРАЦИЯ Е ДОБРЕ ДОШЪЛ ЕВРОПА,
НО ПРЕТЕНЦИИТЕ НА КРЕМЪЛ ДА "ПРЕГОВАРЯ" И "ЗАЩИТАВА",
КОЙТО И ДА БИЛО ОТ НАРОДИТЕ ОБЯВЯВАН ОТ НЕГО ЗА "СЛАВЯНСКИ" И/ИЛИ "РУСКИ"
ТРЯБВА ДА БЪДАТ ПРЕСЕЧЕНИ ЗАВИНАГИ.
цитирай
2. socialismus - Майдан и Фронда
22.01.2014 14:24
Фрондата е някаква френска детинщина, изглежда с прашка. Като политически термин се е наложила преди възкачване на Краля- слънце, време съвпадащо с победите на Английската буржоазна революция. Парижани се вдигнали за демократични промени, барикади, трошене на стъкла, Парижки парламент. Монархията искала запазване на властта си. Аристократите, тогавашни олигарси, започнали битка за ограничаване на централната власт и повече възможности за тях. Всичко вървяло повече с крясъци и суматоха, защото всички участници имали какво да губят и гледали нещата да са по- безкръвни. Обаче фрондата продължила години. Уморили се, досадило им. Мазарини дошъл с войска от Германия, аристократите се преклонили пред Луи, а парламентът го приел с акламации. Настъпил царски абсолютизъм.

Сега на Майдана, както казваше Кличко се посбутват, но никой не е готов на големи жертви. Когато участниците видят собствените си щети от безредиците, ще приемат твърда власт, ще си спомнят сигурността в рамките на СССР и ще се акламират дружбата с Русия... може и с ЕС, все едно, но това няма да е нито победа на демокрацията, нито разправа с олигархията. Просто трошене на стъкла с прашка.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160911
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031