Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
23.01.2014 18:24 - Пред нова революция ли е Украйна
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1231 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Кризата в Украйна премина във фазата на силово противопоставяне. Изглежда, че от тук нататък са възможни главно два сценария. Условно казано – кадифения сценарий предполага, че протестиращите на площад Независимост в Киев стоят мирно, но огромнната част от украинското общество снема окончателно доверието си във властта. Импулсите от Майдана се разпространяват по цялата страна, като проникват и в “монолитното” управление на президента Янукович. Властта изпада в безтегловност.

Гълъбите в управлението вземат връх над ястребите . Силите на реда вече не искат да изпълняват заповедите на Янукович и твърдото му обкръжение, а спецсъединенията  Беркут се побратимяват с протестиращите. Протесторащите на площадът в Киев стоят мирно, но въздействието на протестиращите е проникнало в душите на мнозинството украинци. Така бе по време на украинската оранжева революция през 2004г. Вторият сценарий, който е по-малко вероятен предполага всенародно възстрание в голямата част от Украйна, сваляйки от власт прездинта Янукович и неговите подръжници. Ще напомня, че по време на оранжевата леволюция силоваците отказаха да изпълняват заповедите на централната власт, извършвайки революционен преврат. Това не беше просто метеж, а истинска революция насочена срещу узурпаторите на властта в Киев.
След двумесечните огромни протести на Майдана, все повече изглежда, че кадифеният сценарий става все по-малко вероятен. Янукович полага усилия да удържи властта си, но натиска на протестиращите не само че не отслабва, но и се засилва. Спецотрядите на Беркут освен полицейските палки и гранатите със сълзотворен газ разстреляха чрез снайперистите си няколко демонстранти.

Какво може да се очаква за напред в Украйна? Ястребите в обкръжението на президента му шепнат в ухото – “протестиращите не могат да ни победят и да завземат властта. Силовият апарат си остава верен, а Путин ни даде голям кредит. Като минимум половината украинци са зад нас. Докога повече ще търпим този бардак” . Ако украинската революция не продължи настъплението си, то властта ще премине в силово кантранастъпление.
В това време какво става на барикадите? Очевидно лидерите на огромния протест – Кличко, Яценюк и даже крайният националист Тягнибок не желаят силово противопоставяне. Но какво всъшност планират лидерите на Майдана?
Ако изключим личните им амбиции и се насочим към съдбата на Украйна, все по-ясно става, че “кадифеният сценарий” вече практически е невъзможен. Протестиращите повече от два месеца нагнетиха такова напрежение със своите яростни призиви и речи и изложиха такива искания, които биха означавали капитолацията на Янукович и неговия антураж. Изглежда че протестиращите постепенно се превръщат в революционери. А според законите на революцията се побеждава само тогава, когато през цялото време революционерите настъпват и стъпка по стъпка печелят победи.

Очевидно това не го разбира целият Майдан. Но радикалните елемнти на опозицията са наясно с тези фактори. Проблемът е в това, че лидерите и от двата лагера са доста твърдолинейни. Вече никой не блъфира. Развръзката по втория сценарий, според мен, е  предстояща.





Гласувай:
4



1. socialismus - Жъ видим
24.01.2014 09:20
Имам силни подозрения.
цитирай
2. jelezov - Примитивно изложение на един много ...
28.01.2014 22:33
Примитивно изложение на един много слажен социален и геополитически проблем.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161192
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031