Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.01.2014 19:25 - Геополитически аспекти на кризата в Украйна
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 3085 Коментари: 3 Гласове:
0



 

Мнозина от протестиращите в Украйна биха искали страната им да се ориентира към Европа, а не към Русия. Други намират, че президентът Янукович и близкото му обкръжение са затънали в корупция и трябва да бъдат свалени от политическата сцена. От времето на разпадането на СССР, Украйна се стараеше да запази тънкия баланс между Европа и това, че украинската независимост може да стане източник на стратегическа уязвимост на Русия.  Украйна е важна по две причини: геостратегическото й разположение и нейната добивна промишленост. Освен това, там са разположени две важни пристанища – Одеса и Севастопол. Загубата на търговски и военен достъп на Русия до тези пристанища напълно би подкопало руското влияние в черноморския и средиземноморския басейн.

От гледна точка на Европа Украйна под руско влияние би представлявала потенциална заплаха. Полша и Румъния вече са зависими от руската енергетика и добре разбират, че Москва може да използва тази зависимост за спечелване контрол над тях. На свой ред Русия добре помни,че през 30-те години на миналия вак Германия стана доминиращата страна в Европа и през 1941г. Вермахтът вече  напредваше към Москва.

От руска гледна точка, интеграцията на Украйна с ЕС потенциално би представлявала сериозна заплаха за руската национална сигурност. След оранжевата революция, която доведе на власт в Киев проевропейски лидери, Путин даде да се разбере, че Украйна има ключово значение за сигурността на Русия като заяви, че неправителствените организации, разпалващи размирици, работят в полза на Вашингтон и Лондон. Така или иначе, Путин смята, че посоката в която се движи Украйна ще има катастрофални последици за Русия. Затова той използва икономически натиск, за да отклони Украйна от проевропейския й курс.

Стратегията на Путин спрямо постсъветското пространство се отличава от стратегията на неговите съвтски и царски предшественици, защото те носеха пряка отговорност за различните територии, с цел да ги управляват. Путин смята това за порочна пратика, която изтощава руските ресурси и не може да предотврати разпадането на тези територии.
Стратегията на Путин спрямо Украйна предполага по-малко пряко въздействие. Той не иска да управлява Украйна и даже не се интересува от нейните външни връзки. Неговата цел е да натрапи негативен контрол над Украйна, за да й попречи да прави това, което не се харесва на Русия.  Според Путин, Украйна може да бъде суверенна по всички въпроси с изключение на тези, които са от ключово значение за Москва. Украинското управление може да бъде до толкова либерално и демократично, колкото му се иска. Но самата идея за интеграция с ЕС за Москва е провокация. Именно действията на ЕС и Германия, които открито подкрепят противниците на Янукович, и се намесват в украинските вътрешни работи са неприемливи от гледна точка на интересите на Русия.

Украйна не е толкова стратегически важна за Европа, колкото е стратегически важна за Русия.  ЕС по принцип никога не е предвиждал Украйна в своите редици, той само е искал да открехне вратата към нея.

В ЕС сега цари хаос, така че превид страхотните икономически проблеми на ЕС присъединяването към него на такава голяма, слаба и дезорганизирана държава като Украйна, е просто нелепица. Германците например водеха с Украйна сложна игра. Те знаеха, че Украйна едва ли ще влезе в ЕС в обозримото бъдеще. Освен това, Берлин има важни споразумения с Москва в областта на енергетиката и инвестициите. Би било странно, ако Берлин подкрепи открито украинските протестиращи, но той строеше по въпроса вътрешна коалиция с Полша и Прибалтика, които биха искали да извадят Украйна от руската сфера, което би осигурило, макар и непълен буфер между тях и Русия. Непълен буфер, защото Беларус си остава в руската сфера.

Москва запази дистанция по време на украинсиките протести, защото знаеше, че властта й над Украйна не се дължи просто на Янукович и неговата партия. Всяко украинско правителство ще се сбъска със същите проблеми, с които се сблъсква сегашният украински президент – слаба надежда за присъединяване към ЕС, енергийна зависимост от Москва, както и интегрирана с Русия украинска икономика.
Москва също така знаеше, че колкото по-прозападни сили контролират Киев, толкова по-разделена ще бъде Украйна. Защото като цяло Източна Украйна е на неселена с руско-говорящи, православани и лоялни към московската патриаршия. От своя страна Западна Украйна е католическа и ориентирана към католическата патриаршия. Разбира се, има православни руско-говорящи в Западна Украйна, така както има католици и в Източна Украйна. И все пак, напрежението между регионите реално същестгвува.

Ако се създаде кризисна ситуация в Украйна,  ЕС няма да знае как да се справи с нея. Много страни са заинтересовани от Украйна, но Русия е заинтересована повече от всички. Въпреки целият шум в Киев и други украински градове. Едва ли това ще доведе до сериозни геополитически изменения. Така или иначе, никой в света не е заинтересован от ставащото в Украйна, колкото Русия. Геополитическите реалности са такива, че никой не може да повлияе върху съдбата на Украйна толкова, колкото би могла Русия.





Гласувай:
0



1. socialismus - Поздравления
30.01.2014 19:34
Много ми хареса терминът "католическа патриаршия".
цитирай
2. fascindoo - забравяш световните евреи!
30.01.2014 19:49
Световните евреи зад Океана!
(а тези пред Океана?)

Ген. Сергей Кириченко ти го обяснява:

«Евреи ведут геноцид славян, провоцируют кризис, грабят простой народ, распространяют гомосексуализм и наркотики»;

«Израиль обречен — в нем есть неплохие люди, но руководят им преступники»,

— в частности, заявил политик.

«Евреи резко «ворвались» в политику и экономику Украины, начиная еще с первой половины 90-х годов. Это и правительство во главе с Ефимом Звягильским, это и народные депутаты Украины — евреи, которых сегодня насчитывается больше половины от состава парламента Украины. Это и первый и второй зятья президента Л. Кучмы (Франчук, Пинчук), это и его советники (А. Волков, Д. Табачник и др.). Это и олигархи Черновецкий, Жеваго, Коломойский, Суркис, Медведчук, Фельдман, Порошенко, Боголюбов, Тимошенко, Фирташ, Тарута, Ярославский, Пинчук, Гайдук и др. Список очень длинный. Они все – евреи! Еще есть местная региональная власть и свои местечковые олигархи-евреи, контролирующие своими капиталами власть и сами участвующие во власти»,

— сказал он в интервью изданию.



Еврейская община устроила перед входом в здание суда импровизированный «концлагерь». 24 февраля у здания херсонского Дома правосудия собрались люди в концлагерных робах с желтыми шестиконечными звездами на груди.

Инициатором пикета стала еврейская община Херсона, о чем порталу IzRus сообщил духовный наставник общины раввин-израильтянин Йосеф-Ицхак Вольф. Раввин также отметил, что публикации портала IzRus об антисемитских проявлениях в Херсоне сыграли заметную роль в привлечении Кириченко к судебной ответственности. После публикаций, посольство Израиля в Киеве направило в 2009 году официальный запрос в милицию Херсона с выражением обеспокоенности в связи с антисемитскими высказываниями


(Сергей Кириченко — народный депутат Украины 2-го и 3-го созывов, Заслуженный юрист Украины, лидер профсоюза «Народный контроль», депутат Херсонского городского совета)

източник
http://novosti-n.mk.ua/news/read/?id=2883
цитирай
3. socialismus - Не ви ли е познато "Кто не скачет, тот москаль"?
31.01.2014 07:48
Нещо в интонацията ли, в ритъма ли, много ми е познато. Да не би пък от един сценарий да четат или режисьорът е един? Нещо ми се върти в главата... нещо като футболни фенове, като скачащи младежи които си индуцират чувство за общност и сила.

Мисля си, че напоследък в политическия шах този гамбит с "битката за демокрация" печели навсякъде. Уж в Украйна имат силна шахматна школа, имат Василий Иванчук, а и там скачането като маймуни е по- разбираемо от гласът на разума... не!- всепобедна е психологическата война. Когото не са набелязали, него не са прекатурили. Няма какво да си въобразяваме, че летните дефилета пред парламента в София са били победа на разума. Или Втората окупация на СУ. Просто не е бил момента ситуацията в България да бъде размътена.
Интересно ми е как ли звучи "Кой не скача е червен" на арабски. Някой знае ли?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165510
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930