Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.01.2014 21:07 - САЩ - новият локомотив на глобалната икономика
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 929 Коментари: 0 Гласове:
2



 

Според допитване до участниците в Световния икономически форум в Давос, прогнозите за 2014 г. изглеждат значително по-оптимистични. През 2013 г. само 18% от респондентите са очаквали икономическата конюнктура да се промени в положителна посока. Допитването за 2014 г. показва, че 44% от респондентите са направили оптимистична прогноза за тази година. Основната причина за прогнозата без съмнение е възстановяването на американската икономика.

Очаква се, че икономическият прираст в САЩ да бъде най-малко 3%. Това се дължи на факта, че Америка е свела до минимум своята енергийна зависимост от външните източници. Шистовата революция, която се разгръща в Америка, доведе до историческо намаляване на американския дефицит на платежния баланс. Към това се добавя технологичния пробив, който предизвиква нарастване на конкурентноспособността на американската индустрия.

Според главния икономист на Международната енергийна агенция Фатих Бироли, дефицитът в търговския баланс на САЩ е спаднал до нивото от 90-те години на миналия век. Преработващата индустрия в Америка преживява един вид втори ренесанс.

Известни обнадеждаващи проблясъци се наблюдават и в ЕС. Евросъюзът отново е достигнал размера на своя БВП от предкризисния период. Германия отново се явява най-успешната икономика в ЕС и в Еврозоната. Но след Германия, изненадващо Великобритания прави силно впечатление със своите икономически показатели. На свой ред, през 2013 г. Гърция най-после е успяла да постигне бездефицитен бюджет, а Ирландия си спечели поздравленията на МВФ за пълноценно изпълнение на неговата програма за излизане от кризата. С други думи, силно е усещането, че и ЕС излиза от дългогодишната рецесия.

Всички с нетърпение очакват сключването между ЕС и САЩ на споразумение за Трансатлантическа зона за свободна търговия. Особено предвид на това, че щом споразумението влезе в сила, икономическият прираст на ЕС ще нараства допълнително с 0,5%.

На свой ред Япония, под управлението на премиера Абе, няма да може лесно да излезе от 15-годишния период на дефлация. Но Абе реализира крайно амбициозна програма на “количествено смекчаване”. Понятието “Абеномика” ни изпраща именно към тази японска програма.

Колкото се отнася до Русия, там са необходими кардинални промени в политиката, защото руската икономика се развиваш доста прилично благодарение на износа на петрол и природен газ, както и ценни суровини. Причината за необходимостта от преразглеждане от Москва на икономическата си политика е очакваното намаление на цените на световния пазар на нефта и природния газ. Досега износът на тези две горива пълнеше с долари руската хазна. Следователно е дошло времето за системни реформи в Русия, колкото и това да не е лесно.

Какво се случва на пазарите на страните с развиваща се икономика? Вълната на техния икономически напредък остава в миналото. Както се вижда от примера на Турция и Аржентина, развиващите се икономики са отдалечени една от друга. Макар икономическите показатели за всяка от развиващите се страни да се оценява самостоятелно, предстоящото десетилетие ще се окаже по-трудно от предишното.

В заключение ще посоча, че САЩ най-после влизат в ролята, която обективно им се полага, като икономика номер едно в света и главен източник на иновации. Сега се очаква пълно надмогване на последиците от рецесията, като локомотив на глобалната икономика ще бъдат САЩ. 





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161219
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031