Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.02.2014 19:42 - Кървавата драма в Киев
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1355 Коментари: 2 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Яростните украински протести на Евромайдана все повече придобиват характера на пълзяща гражданска война. Във Върховната рада се провеждат дебати за връщането на конституцията от 2004г. Това би означавало засилване на пълномощията на парламента и правителството, за сметка на пълномощията на президента. През нощта на 18/19 февруари спецчастите Беркут, подвластни на президента Янукович, се опитаха да пробият барикадите на войнствената тълпа, окопала се на площад Независимост в Киев. В резултат на атаката на Беркут с цел да бъде разчистен Майдана, станаха най-кръвопролитните сблъсъци от началото на протестите преди 3 месеца. 25 души загинаха и още стотици бяха ранени. И от двете страни.

Както много пъти съм посочвал, причината за все по-яростните масови протести, бе отказът на президента Янукович да подпише споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС, което би я поставило в статут на държава със свободна търговия с Европейската общност.
От тогава насам обаче целите и средствата на протеста претърпяха коренна промяна. Сега бойците на барикадите искат ни повече, ни по-малко от свалянето на президента Янукович и на неговото корумпирано обкръжение, както и пълно преустройство на властите в полза на парламента и правителството.

Само който няма представа за характера на украинския национализъм с неговата антируска насоченост, може да очаква постигането на компромисно споразумение между бойците от барикадите и президента Янукович. Под огромния натиск на разярените тълпи, Янукович бе принуден да направи сериозни отстъпки. Първо, той подписа документ за освобождаването и амнистирането на всички задържани демонстранти. Второ, Янукович се опита да води преки преговори  с лидерите на протеста – Кличко, Яценок, Тягнибок и пр. Защото на площада в Киев за протест са се събрали крайно нехомогенни групировки, някои от които са определено екстремистки и антисемитски.
Така или иначе, протестите все повече се радикализират и вървят към начало на гражданска война. Според сведения на милицията, в сраженията от 18/19.02. са пострадали около 300 предсатвители на силите на реда, като между тях има и загинали. Сегашната политическа криза в Украйна, съпроводена с все по-ожесточени битки, в които за пръв път протестиращите са използвали огнестрелно оръжие, не дават и най-малък признак за намиране на мирен изход от кризата.

Да допуснем, че Янукович бъде принуден да подаде оставка. Това обаче ще засили амбициите  на десните радикални протестиращи, без да урегулира крайно опасната ситуация. Защото сред демострантите все по-голяма роля играят ултранационалистите – наследници на Степан Бандера, който воюваше на страната на Вермахта по време на Втората световна война.

От друга страна, ЕС уплашен от кръвопролитието в Киев, засега няма желание да спасява Украйна от неминуемия колапс. Общо взето, Западът се отнася с “доброжелателна снисходителност” към разярените тълпи на Евромайдана. Запданите столици открито подържат протестиращите по една проста причина. Не става дума за демокрацията и демократичните ценности, а за това, че огромният яростен протест има антируска насоченост. Да напомня, че побеснелите украински националисти могат да доведат до разападане  на Украйна на про-западна част в Киев и Западна Украйна, и на про-руска част около Днепропетровск и Крим, населени предимно с руско-говорящи. Според мен, Кремъл не трябваше точно в този свръхкритичен момент да оказва помощ от 15 милиарда долара на проруския президент Янукович. На свой ред, Западът начело със САЩ не биваше да оказват политическа подкрепа на обхванатия в пламъци център на Киев. Защото това налива масло в огъня.

В блога си Янукович днес нарича лидерите на протеста тежки нарушители на закона, които без да имат мандата на украинския народ, се опитват със сила да завземат властта. Президентът призовава умерената опозиция на площада и в Парламента час по-скоро да се разграничи от екстремистите  в техните редици, като заплаши бунтарите със съд и с полагащи се според закона присъди.
Ще повторя отново, че главната причина за взривната ескалация на опасното противоборство, са крайно десните радикални групировки, взели в свои ръце настъплението срещу властта в Киев. За съжаление, те се ползват и от късогледата подръжка на Вашингтон и западноевропейските столици.

След преживяното кръвопролитие на 19.02., украинската криза бързо се превърща в политическо противопоставяне между Запада, взел страната на бунтарите, и Русия, подкрепяща Янукович. За съжаление, по всичко изглежда, че и нощта на 19/20.02. кръвопролитните сблъсъщи ще продължат с нова сила, тласкайки Украйна към пропастта на пълномащабната гражданска война. Вече  се съобщава за превземането от бунтарите на складове с оръжие в два провинциални града на Украйна.

В заключение ще кажа само, тежко и горко на разделения народ на



Гласувай:
2



1. aboychev - ЕСТЕСТВЕН РЕЗУЛТАТ
20.02.2014 07:14
ОТ ПОЛИТИКАТА НА ИДИОТА УБИЕЦ ОТ БЕСЛАН
ГИГАНТСКИЯ СЛАЛОМ НА СКИОРА ПУТИН ОТ СОЧИ ДО МАЙДАН,
НА ИЗПАДНАЛИЯ В ПОЛИТИЧЕСКА КОМА ПОЛИТИЧЕСКИ СЛАЛОМИСТ
МУ ПРЕДСТОИ СЪДБА ПО ТЕЖКА ОТ ТАЗИ НА ШУМАХЕР,
КОЯТО ЗА РАЗЛИКА ОТ ПОСЛЕДНИЯ САМ СИ Я Е ЗАСЛУЖИЛ
цитирай
2. minevv - dbd
20.02.2014 08:50
поредната нежна революция.
с резултат ... криза, обедняване и мусюлманство...
не виждате ли подобността в сценариите?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165472
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930