Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.03.2014 20:57 - КРИМ И СЕВАСТОПОЛ ОТНОВО В РУСИЯ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1670 Коментари: 2 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Защо след като Путин без нито един изстрел си върна Крим и Севастопол, на Запад неговите решения смятат за неразумни. Ще добавя, че над 95% от жителите на Крим гласуваха за присъединяването на полуострова към Русия. Нима не е ясно, че Русия си остава велика държава и наблюдава как в разултат на преврата в Киев при подръжката на САЩ, нейният най-важен и кръвно свързан съсед Украйна напуска руската орбита и се опитва да се присъедини към Запада. Но Русия защити своите позиции на бреговете на Черно море.
Според Бжежински, Путин искал да възроди царска Русия, докато според други западни анализатори той смятал да възроди СССР и неговата империя.

Западни автори задавтат въпроса защо Русия, която днес преживява сепаратистки войни, разпалени от ислямистки  терористи в Северен Кавказ, евентуално ще нахлуе дори в гигантския Казахстан, или някоя друга мюсюлманска република от състава на бившия СССР.

Та нали това неминуемо ще предизвика интервенция на ислямисти- джихадисти и ще доведе до продължителна кръвопролитна война. За какво му е на Путин да анексира например западна Украйна,  където мразят руснаците още от времето на Голодомора. Завладяването на Украйна би означавало за Москва огромни човешки загуби и финансово изсмукване на руската държава.

По повод на тези хипотези на Запад си задавт въпроса: възнамерява ли Путин да наложи властта си над неруските народи от бившия СССР? Западни автори се питат – ако Путин не е руски империалист, кой тогава е той? Тук ще направя един паралел, който мисля е доста адекватен. Путин е олицетворение на национализма на Русия. Подобно на Израел, който гледа на евреите в чужбина като на потенциални жертви, които Тел Авив със сила трябва да защитава, намирайки това за напълно легитимно, Путин се явява защитник на руснаците, живеещи извън руските граници.
Да напомня, каква Русия завари Путин, когато дойде на власт след 10-годишното управление на Борис Елцин. Тогава Путин видя една Русия безсрамно ограбвана от олигарсите, подстрекавани от западните капиталисти. И първа цигулка в този разорителен грабеж на Русия свиреха САЩ. По онова време, милиони руснаци останаха зад пределите на Русия,  от Прибалтика до Казахстан. Тогава САЩ излъгаха Русия, обещавайки да не разширяват НАТО на Изток, ако Червената армия се изтегли от Източна Европа. Но буквално в момента, когато Русия се изтегли, НАТО незабавно се настани до западните граници на Русия.
Ако неоконсерваторите в САЩ бяха се наложили, в състава на НАТО щяха да се окажат не само държавите от Централна и Източна Европа, но и поне пет от 15-те бивши съветски републики, на първо място Украйна и Грузия. Но нали НАТО уж бе създадена за да възпира Русия и нейното разпростиране в западна посока. Питам се какви изгоди получи Западът от това, че балтийските държави влязоха в НАТО и как това доведе до превръщането на Русия от партньор в противник. Както се изрази един западен нааблюдател – “ние загубихме Русия, за да получим за съюзник Румъния”.

Задавам си въпроса: кой на практика води неразумна политика!

Чрез доктрината Монро американците обявиха цялото западно полукълбо за затворено за европейъските империи и предупредиха Европа да си стои на своята страна на Атлантика. Защо тогава САЩ не искат да разберат Путин, когато той реагира на разполагането в Прибалтика на американски военни самолети F-16 и планира изграждането на американска ПРО.

През 1999г. САЩ в  продължение на 78 дни бомбардираха Сърбия заради Косово, игнорирайки протестите на Москва. А дали Западът е забравил, че през 1914г. Русия влезе във война именно заради Сърбия, с която имаха съюзнически отношения.

САЩ се възползваха от резолюцията на Съвета за сигурност на ООН, който им даде зелена улица да помогнат на либийците в Бенгази, но вместо това САЩ започнаха военни действия, които свалиха режима на Моамар Каадафи. Днес Америка оказва военна помощ на сирйските бунтовници и призовава за свалянето на Башар ал Асад, който в продължение на десетилетия е съюзник на Русия.

Както пише бившият посланник на САЩ в Москва Джек Метлок в края на студената война 80% от руснаците са се отнасяли положително към САЩ. Изминаха само 10 години и  сега 80% от руското население е антиамериканско.
Рейтингът на Путин е над 72%, защото в Русия го възприемат като държавник, който се оплъчва на САЩ и отговаря на преврата в Киев с контрапреврат в Крим.

В заключение, ако народът на Източна Украйна иска да формира своята неразривна връзка с Русия, имайки предвид историческите, културните и етнически връзки, а народът на Западна Украйна иска да скъса връзките си с Москва и да влезе в ЕС, защо това да не бъде решено с дипломатически и политически средства и най-вече по демократичен път с избори.




Тагове:   Севастопол,   путин,   крим,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. pesho - Много точен анализ и констатация на ...
18.03.2014 21:04
Много точен анализ и констатация на положението.
цитирай
2. анонимен - Добре, че е интернет, иначе къде ще ...
18.03.2014 22:39
Добре, че е интернет, иначе къде ще прочетем толкова верни думи.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169637
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930