Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.03.2014 18:59 - ПЛАНОВЕТЕ НА САЩ ЗА УКРАЙНА НАСОЧЕНИ СРЕЩУ РУСИЯ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1656 Коментари: 1 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Неотдавна в интернет бе публикуван разговора на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд с американския посланник в Киев, по време на който тя непочтително се изказа за ЕС и неговата политика. Впрочем, Нуланд е известна със своите антируски гледища. Тя предложи да се използват представители на ООН, в голяма степен подвластни на САЩ, за формиране в Киев на правителство с антируска насоченост. Не е тайна за Запада, че насилствените действия по време на протестите на Майдана, бяха финансирани от САЩ. Големият проблем идва от това, че най-войнствените групировки участващи в протеста, които хвърляха коктейли Молотов и използваха снайперисти на площад независимост в Киев, бяха наследници на патриота – терорист – Степан Бандера, който в даден период воюваше на страната на германския Вермахт по време на Втората световна война. Нещо повече, партията Десен сектор е определено фашистка. Тази крайно дясна военизирана групировка, заедно с подобната й партия Свобода, успяха да свалят легитимния президент Янукович. Наистина, неговият режим бе безспорно грабителски и крайно корумпиран. Протестиращите от десен сектор и Свобода взеха в свои ръце ключови позиции в новото правителство в Киев. Тези сили поставиха украинския парламент под дулата на своите оръжия, като сложиха свои въоръжени  хора на входа на парламента в Киев и така фактически диктуваха неговите решения. Естествено на официално равнище на Запада никой не би дръзнал да окачестви станалото в Киев  като държавен преврат, какъвто наистина той бе.

Действително в Украйна ситуацията е много сложна и съвсем не се вписва в нормите на демокрацията. Западът и най-вече САЩ не искаха да признаят преврата в Киев, за да не компрометират новата прозападна власт. Още повече, че именно тези крайно десни сили изиграха решаваща роля в свалянето на грабителския режим на Янукович.

Докато президентът Обама призоваваше към диалог на митингуващите с новото правителство, такива американаски ястреби като Джон Болтон и Джон Маккейн отидоха на Майдана с призиви за никакви отстъпки. На Запад не могат да скрият, че т. нар. революция в Киев бе извършена с американски пари и политико-пропагандна подкрепа. Нещо повече, гореспоменатата Виктория Нуланд диктуваше на “победителите на Майдана” кой да влезе в преходното правителство и на какъв пост. Никак не е чудно, че постовете в правителството, свързани със силовите ресори, бяха дадени именно на върлите неонацисти и противници на Русия.
Само историците в бъдеще ще определят как така 20 хиляди души успяха да определят съдбата на 45 милионния украински народ, с неговите многобройни малцинства – руснаци, беларуси, татари, българи и т.н.

Пропагандните приказки за мълчаливото украинско мнозинство, само са опит да се прикрие платения и окуражаван от САЩ метеж срещу законно избарния президент Янукович, макар неговата власт да бе тежко дискредитирана с грабежа и всепроникващата корупция. Свалянето на Янукович с подобни революционни методи създава много лош прецедент  за европейските правителства, които ежедневно се сблъскват с протести против корупцията и ограбването на спестяванията на редовите граждани.

Но сега да се насочим към Брюксел. Той не предлага на Украйна пълноправно членство, а само споразумение за свободна търговия, което ще разруши окончателно икономиката на Украйна. В сегашния момент, когато ЕС  все още е в сериозна криза, Брюксел няма интерес да приеме Украйна в своите редици. Защото ако се допусне прецедентът Украйна да бъде приета, то ще постъпят заявки за приемане в ЕС от Грузия, Азербайджан и Молдова – страни със слаба икономика и неуредени национални спорове. Ще добавя, че страни като България и Румъния, които от години са в ЕС, не можаха да се зарадват нито на икономически разцвет, нито на пълноценни политически права и сега живеят по-бедно и по-трудно, отколкото преди 30-40 години. От друга страна, в Русия, Беларус и Казахстан – членове на командвания от Москва Митнически съюз, безработицата сега е само 2%, а медицинското обслужване и образованието са всеобщи и безплатни.

В Украйна, САЩ и ЕС на практика подържат най-реакционните десни сили, които са фашистки и антисемитски групировки, като Десен сектор и Свобода. Именно от редовете на тези неонацистки формирования се чуваха обвинения срещу предишното правителство, че е “марионетка в ръцете на руско-чифутската мафия”.

Но какви по-дългосрочни цели преследват САЩ в Украйна. Първо, да не допуснат изграждания от Русия Евразийски съюз, в който Украйна трябваше да заеме ключово място. Второ, на всяка цена да не допуснат успешното укрепване на позициите на Русия в постсъветското пространство, и по-специално в Евразия и Централна Азия. Същевременно да отслабят Русия, за да не може Москва да противостои на Вашингтон в други спорни региони. Наред с това, да отворят украинския пазар за западни стоки, имайки предвид неконкурентността на Украйна. И на всичко отгоре да предизвикат напрежение сред руското ръководство, което да се чуди къде ще бъде следващия западен удар. И накрая, да представят Русия като авторитарна държава, където се нарушават човешките права в пълен контраст със Запада, който е нещо като “райска градина”, макар и на Запад да се намират доста прогнили върхушки. И накрая, САЩ да укрепят позициите си в Европа, предвид на това, че Европа е на път да престане да бъде послушен изпълнител на заповедите и намеренията на Вашингтон.




Тагове:   Украйна,   САЩ,   Русия,


Гласувай:
4



1. larryone - "да представят Русия като ...
21.03.2014 08:59
"да представят Русия като авторитарна държава, където се нарушават човешките права" - искате да кажете, че това не е вярно?
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166756
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930