Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.03.2014 17:10 - ЕС И НАТО ОБЪРКАХА В УКРАЙНА ВСИЧКО, КОЕТО МОЖЕШЕ ДА СЕ ОБЪРКА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1244 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

В този блог излагам най-важните, ключови моменти от речта на изтъкнатия германски политик Грегор Гизи, пред германския Бундестаг, съпроводени с мои коментарни бележки.

Гизи принадлежи на левите в Германия, като признат за един от най-добрите оратори, които се отнасят равнопоставено към украинската криза и намесата в нея на Русия, ЕС и НАТО. В речта си Гизи заявява, че Путин иска да реши цялата украинска криза с военни действия. Според него Путин не осъзнава, че проблемите на човечеството в 21 век не могат да се решават с превъзходяща военна сила, а тъкмо обратното, с дипломация и конструктивна политика. Мислите и решенията на Путин, продължава Гизи, са погрешни, и Западът с право го осъжда. Но това е същото мислене, и действия, като тези на САЩ и Запада в Югославия, Афганистан, Ирак и Либия.

Студената война приключи, но конфликтите на интереси между САЩ и Русия могат да доведат до нова, меко казано хладна война.
За Русия, която подобно на Запада, стремящ се към разширяване на своето влияние, за Москва е важно запазването на нейната сфера на влияние, поне в най-важната част от постсъветското пространство. Има се предвид тази част, която прави Русия особено уязвима във военно отношение.

През 1990г. Горбачов предложи разпускането на Варшавския пакт и НАТО и формирането на общи сили за сигурност на Стария континент. НАТО обаче заяви, че Варшавския договор е добре да бъде разпуснат, но НАТО остава, имайки предвид глобалните, а не само европейските задачи на пакта. Второ, при обединението на Германия външните министри на САЩ и Германия заявиха на Горбачов, че няма да се провежда източно разширяване на НАТО.

Вместо обещаното, САЩ и Западът извършиха яростно разширяване на НАТО до самите западни граници на Русия.  Това бе отчетено от министъра на отбраната на САЩ Робърт Гейтс, като голяма грешка. Опитът на Запада да привлече в НАТО и Украйна, ще бъде сериозна провокация спрямо Москва. Западът реши, че може да нарушава международното право, защото студената война е приключила. По времето на сибирския алкохолик Борис Елцин Русия не се вземаше сериозно.

След това започна сблъсъка за Украйна. Председателят на еврокомисията Барозу заяви: Или митнически съюз с Русия, или договор с ЕС. Председателят на еврокомисията пропусна да каже, че са възможни и двете решения, а постави въпроса ултимативно: или, или. И тогава Путин контрира: Или споразумение с ЕС, или с нас.

И двете страни действаха ултимативно и това бе опустошителна грешка.  Нито един европейски министър не се опита да преговаря с руското правителство, за да се вземат под внимание законните интереси по сигурността на Русия. Защото Русия основателно се опасява, че след ЕС, НАТО също ще се настани в Украйна. Да не забравяме и обсадния манталитет на Москва. Външните министри на ЕС и НАТО пренебрегнаха напълно историята на Русия и Украйна,  не разбраха значението на Крим за Москва. Украинското общество е дълбоко разделено, но Западът и на това не обърна внимание. Източна Украйна клони към Русия, Западна клони към ЕС. В момента в Украйна няма такава политическа фигура, която успешно би могла да представлява и двете разделени части на обществото. Това е трагична история.

В последствие светът стана свидетел на изострените конфликти на Майдана, и на много убити от снайперисти. Предложена бе комисия за разследване на станалото. Имайки предвид, продължава Гизи, фашистите никога не са напускали доброволно властта.

Партията Свобода в Украйна, начело с Олег Тягнибок заяви дословно: “Грабвайте оръжията, на война с руските свини, германските, еврейските прасета и другите боклуци?!”

Сега в Украйна биват атакувани левите, еврейте, и по това Западът мълчи. Санкциите срещу Русия само ще влошат положението. Кисинджър е прав като казва, че санкциите не са израз на стратегия, а израз на липса на стратегия.

Банковите авоари на Янукович и неговите подръжници бяха замразени, защото това са крадени държавни капитали. А защо не бяха блокирани и банковите сметки на олигарсите – милиардери?

Като че ли всички действия на Запада са селективно подбрани и селективно насочени. Но какво трябва да се направи от тук насетне?

На Русия трябва да бъдат дадени твърди гаранции, че Украйна няма да влиза в НАТО. Второ, Украйна може да бъде не само буфер между ЕС и Русия, но и мост между тях. Трето, Украйна най-вероятно трябва да се превърне във федерация, или пък да има двама президенти.
Това, в което Гизи обвинява ЕС и Запада е, че никой не потърси и установи контакти с Москва. Това трябва коренно да се промени. Сигурността на Европа не е гарантирана нито без, нито срещу Русия, а само с Русия. И когато в бъдеще да се надяваме украинската криза бъде преодоляна с мирни средства, международното право ще започне да бъде уважавано от всички държави.





Гласувай:
4



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165590
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930