Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
20.04.2014 13:00 - УКРАЙНА СЛЕД ЖЕНЕВА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1717 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Обстоятелствата в Украйна показват, че женевското споразумение на практика може да бъде провалено. Напрежението нараства в източната част на страната. Ще напомня, че на 17 април представителите на Русия, Украйна, САЩ и ЕС стигнаха до споразумение, според което въоръжените формирования в страната трябва да се разоръжат и да освободят превзетите от тях сгради на територията на цяла Украйна. Про-руските активисти, които провъзгласиха “Донецка народна република”, заявиха пред западни журналисти, че те няма да напуснат завзетите от тях административни сгради в Донецк и другите градове от областта.

Про-руският активист Александър Гнездилов, който направи изявление от името на лидерите на “Донецката народна република”, изтъкна, че новите украински власти в Киев са нелегитимни и съответно незаконно заемат правителствените сгради. По тази причина протестиращите в Донецк заявяват, че ще напуснат сградите на областната администрация само тогава, когато нелегитимните власти в Киев напуснат сградите на парламента и президентската администрация. Наред с това, друг лидер на протестите в Донецк заяви, че неговите подръжници няма да напуснат завзетите административни сгради, докато не бъдат премахнати палатките на демострантите на Майдана.
Един от лидерите на “Донецката народна република”, Денис Пушилин, даде пресконференция в Донецк, на която обвини украинските власти, че не изпълняват подписаните и от тях договорености в Женева.  Според Пушилин, Киев вече не спазва клаузите на Женевската конференция. Той допълни, че киевските власти отказват да изтеглят военните си части от територията на Донецка област, и при това положение да се говори за отстъпки е невъзможно. По думите на Пушилин преди да се говори за компромис, властите в Киев трябва да освободят правителествените сгради, да разоръжат незаконните формирования – Десен сектор и Нациналната гвардия и да освободят политическите затворници. Само след това, продължи Пушилин, ние ще бъдем готови за диалог.

Междувременно външният министър на Украйна Андрей Дещица заяви, че антитерористичната операция в Източна Украйна ще продължи, независимо от Женевскте споразумения. Той добави, че интензивността на “антитерористичната” операция ще зависи от практическата реализация  на споразумението за освобождаване на държавните сгради и предавнето на оръжието от сепаратистите.
Украинският министерски съвет е подготвил законопроект за амнистия на лицата, които доброволно предадат оръжието си и освободят завзетите сгради, заяви премиерът Арсений Яценюк.

Кореспондент на руската служба на ВВС Олга Ившина, предаде от град Славянск, Донецка област, минал под кронтрола на про-руските сили, че обстановката остава същата и животът върви по обичайния си ред.

В Краматорск всички блокиращи съоръжения, издигнати от про-руските активисти, си остават по места, но местното летище е контролирано от украинските военни. Въоръжените групировки на про-руските активисти, както и преди, държат под свой контрол административните сгради най-малко в 10 града на Югоизточна Украйна.

Украинският премиер Арсений Яценюк заяви, че не храни големи надежди във връзка с Женевското споразумение. Пред Върховната Рада, ние нямаме особени очаквания по този повод, допълни Яценюк.
В същото време, той подчерта, че Русия се е подписала под изикванията към протестиращите да се разоръжат и да освободят завзетите административни сгради. Според него, Русия, която е била принудена да подпише Женевското споразумение и да осъди екстремизма, който се подържа от Москва, фактически не се е обърнала към тези “мирни протестиращи” с автомати Калашников в ръце, с изискване незабавно да се разоръжат и да предадат оръжието си.

На свой ред, американският президент Обама приветства споразуменията от Женева, но подчерта, че не харни особен оптимизъм за техния успех. Обама веднага предупреди Москва, че САЩ и техните съюзници ще прибегнаат към нови, по-тежки санкции спрямо Русия, ако ситуацията в Източна Украйна  не се подобри.

Русия отрича обвиненията, че подклажда сепаратистките настроения в Югоизточна Украйна. Президентът Обама и премиерът на Великобритания Камерън в телефонен разговор отново потвърдиха необходимостта, САЩ и ЕС да обяват нови санкции спрамо Русия, ако Москва не помогне да се възстанови реда в Източна Украйна. На свой ред, ген. Секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че е въодушевен от резултатите на Женевските преговори и изтъкна, че очаква от всички страни да демонстрират сериозност на намеренията си по реализацията на постигнатите споразумения.

 





Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161303
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031