Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.04.2014 11:51 - ИСТИНСКИЯТ ПРОБЛЕМ НА УКРАЙНА НЕ Е РУСИЯ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 3368 Коментари: 3 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

За първи път от 1989г. Европа променя границите си, като Русия се разширява, а НАТО и Западът се опитват да отреагират на това. И вече спокойно може да се говори за нова студена война. По мнението на мнозинството, главните действащи лица в това противостояне са Русия и Запада. Путин против Обама, Москва срещу Брюксел. А тази територия, заради която те се спречкват – Украйна, остава някак си на втори план.
Игнорирането на вътрешните проблеми на Украйна са резултат от опасното неразбиране на текущите събития. Борбата между Русия и Запада е само катализатор, а не причина. Главните действащи лица в този конфликт са националаните региони на Украйна. Процесът на асоцииране на Украйна с ЕС и протестите, репресиите и последвалата след това революция задействаха старите противоречия между украинските региони. Ако Киев не се справи с регионите, и не създаде по-легитимно  децентрализирано правителство, Украйна ще се разпадне.

В известен смисъл е правилно да се нарича битката за Украйна борба между Изтока и Запада, но ако под това се разбира украинския Изток начело с Донецк, а западната украинска част , начело с Лвов.

На страната на Запада са четири области, които до 1918г. са влизали в състава на Австроунгарската империя. По-късно те бяха включени в състава на СССР. Повече от 100 години тези региони са огнища на антируски и про-европейски настроения. Когато Хабсбургите бяха на власт в Украйна, те се опасяваха от полския национализъм и руския експанзионизъм, поради което поощряваха и възпитаваха яростен национализъм в Украйна, използвайки училищата, обществото и военизираните скаутски организации.

Украинският национализъм в западните райони се оказа изненадващо дълготраен. Между двете световни войни Западна Украйна беше недоволна от властта на Полша. Украинските нациналисти тогава формираха подмолни организации, подпалваха полските имения и убиха полския министър на вътрешните работи. Когато тези територии преминаха към СССР, Москва откри там крайно враждебно население, което започна мащабна партизанска война. На пика на това възстанническо движение, в него влизаха 100 хиляди партизани, които се сражаваха с СССР до началото на 50-те години на миналия век. Когато Москва в крайна сметка смаза това партизанско движение, западните области на Украйна започнаха да попълват редовете на съветските дисиденти и антисъветската диаспора на Запад. През 1991г. при разпада на СССР, с подавляващо мнозинство те гласуваха за отделянето на Украйна от СССР, като за това подадоха тгласа си само западните области на Украйна.

На страната на Изтока, това са районите на бившата Руска империя, която в края на 18 век ги завзе от татарското ханство и Османската империя. Тъй като в тези региони имаше малко население, там започнаха да се преселват хора от Руската империя и имигранти от чужбина.

Подобно на бившите територии на Хабсбургите, Украйна исторически носи върху себе си дълбокия печат на миналото. С изключение на Крим, мнозинството жители на днешния Юго-Изток на Украйна, в рамките на Съветската държава се регистрираха като украинци, макар огромното мнозинство от тях да са руско население. На предишните избори в Украйна тези хора гласуваха за про-руската Партия на регионите. През 90-те години на миналия век тези региони даваха на страната нейните най-силни ръководители – бившият президент Янукович е от Донецк, а екс-президентът Леонид Кучма бе от Днепропетровск. Юго-изтока на Украйна обхваща половината от населението на Украйна и продуцира лъвския дял от БВП на страната. Затова не е очудващо, когато на украинския народ задават въпроси за съветското минало и за подръжката на западната или руска интеграция, Украйна рязко се разделя на две части. Идеята за влизане на Украйна в НАТО е популярно само на Запада на Украйна – 64% са за нейното приобщаване към Северно Атлантическия съюз, но е крайно непопулярна в Югоизтока, където само 11% подкрепят тази идея. Ако по въпроса за членството в ЕС бъде проведен референдум, за Евросъюза ще гласуват 90% от населението на Западна Украйна и по-малко от 20% от неселнието на източна. Някои наблюдатели твърдят, че руската анексия на Крим би изменила това съотношение, но разкола и противоречието между източните и западни региони са толкова дълбоки, че ще останат в сила. През 2014г. само 20% от населението на Изтока и 8% от това на Юга подържаха Майдана. Едва ли от тях би могло да се очаква, че те ще бъдат доволни от смяната на властта в Киев. Нещо повече, в новото правителство на Яценюк категорично доминира Западна Украйна. Около 60% от ръководителите в това правителство са родени в бившите провинции на Хабсбургската империя, като 1/3 от тях са от самия Лвов. Това ново правителство силно се отличава от кабинета на Янукович, където 75%  от министерските постове се заемаха от хора, произхождащи  от Югоизтока на Украйна.

Не е трудно да се разбере, защо проруските региони се разбунтуваха срещу новото правитество, което пресата в тези области наричат Киевска хунта.

Изключителният регионален дисбаланс в новото правитество породи възможността за руска намеса, и този проблем трябва да се решава незабавно, ако Украйна иска да запази своята цялост. Ако западноукраинският регион са само 12% от населението, заема високите държавни постове, това е готова рецепта за неистабилност, дори тогава, когато страната няма голям и силен съсед като Русия. Да добавим към това обстоятелството, че новото правитество дойде на власт чрез народно възстрание, а не в резултат на избори, и че неговите външнополитически възгледи са крайно радикални, и че то е откъснато от историческите центрове на властта, и от сегашните центрове на създаване на материални блага, човек започва да се очудва как Украйна въобще съществува като държава.

Ако Западът продължи своя сегашен курс, ситуацията ще стане много по-лоша. На Запад виждат в лицето на правитеството на Яценюк потенциален партньор, който в крайна сметка ще доведе Украйна в прегръдките на Запада. Но това усилено дърпане на Украйна в посока на Европа, вероятно би разкъсало страната на две части. Този яростен антируски национализъм, който кара новото правителство да се насочва към Европа, ограничава неговите възможности да управлява единна Украйна.

Сега е време да се погледнат фактите в лицето. Разделената на региони страна е ръководена от про-европейско и про-натовско правителство. Това е готова рецепта за украинска нестабилност, но не и за европейска интеграция. Прокарвайки тезата за асоцииране с ЕС и интеграцията с НАТО, не дава възможност на правтелството в Киев да решава своите проблеми на нелегитимност без помощта на насилие.
Така или иначе властта в Украйна трябва да бъде разпределена равномерно. Част от решението е провеждането на предсрочни президентски избори, но само с избори няма да бъде постигната целта. Според социологическите допитвания, само 22% от насалнието на Юга и 15% от населението на Изтока смята, че предстоящите избори ще бъдат свободни и честни. В резултат на това, населението на южните и източни региони на Украйна ще имат чувството, че то не контролира изборния процес и няма да бъде заинтересовано от неговите резултати. Така че, в Украйна първоначално трябва да бъде разпределена властта, а вече след това да бъдат поставени на техните места избраните ръководители.





Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Най-добрата статия по въпроса до ...
26.04.2014 18:06
Най-добрата статия по въпроса до сега. Трябва да се прочете в национален всекидневник. Предложете я.
цитирай
2. aboychev - НЕЩАСТНА РУСОФИЛСКА МИТОЛОГЕМА
26.04.2014 22:34
ЧЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА МНОЗИНСТВОТО ПРЕДПОЧИТА РУСИЯ
ТЪП ПУТИНИСКИ ПРОПАГАНДАТОР
ПУТИНСКА РУСИЯ Е НЕЖАЛАНА ДОРИ ОТ ПОВОЛЖИЕТО
цитирай
3. анонимен - aboychev, седерунгел тъп, само ...
27.04.2014 08:05
aboychev, седерунгел тъп, само идиотите малограмотници пишат с главни букви. Щом и това не знаеш, по-добре се застреляй, че да даваш политически оценки просто не ти отива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161310
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031