Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.04.2014 22:21 - САНКЦИИТЕ ПРОТИВ РУСИЯ ПРЕДИЗВИКАХА РАЗКОЛ НА ЗАПАД
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1822 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Солидарността на Запада в подкрепа на Украйна се разпуква. На 28 април САЩ обявиха нови санкции срещу Русия.Повечето европейски държави си задават въпроса за необходимостта от допълнителни мерки и тяхната способност да повлияят на събититията в Източна Украйна. Рускоговорящите продължават своите активни действия, като в град със символичното име Славянск задържат международните наблюдатели.
Американският президент Обама въвежда допълнителни санкции в отговор на “провокацията на Москва”. Обама допълни: Необходими са нови мерки за да разбере Русия, че нейните опити да дестабилизират Украйна трябва да се прекратят. В последствие Тони Бланкин от Съвета за национална сигурност се закани, че ще бъде засилен натиска върху приближените на Путин, които са начело на компании и военната индустрия.
28-те представители на ЕС в Брюксел провеждат среща във връзка с новите мерки в отговор на действията на Москва в Източна Украйна. Но както съобщава дипломатически източник, европейците обсъждат “ивнидивидуални”, а не общи мерки. Това несъмнено свидетелствува за нежеланието на европейските политици да следват политиката на САЩ.
Руският олигарх Ходорковски, който наскоро излезе от затрова пристигна в Донецк за да окаже подрепа на киевското правителство. Ходорковски, който е враг №1 на Путин, е убеден, че санкциите няма да дадат резултат в близкото бъдеще. Според него, златно-валутните резрви на Русия, спецификата на енергийните пътища, евентуалната замяна с алтернативни доставчици на енергия – всичко това се свежда до следното: от 3-5 години ситуацията няма да стане критична за руската икономика. Относно прпагандата на руските медии, Ходорковски заяви, че в главите на руснаците вече е натрапена версията, че на власт в Киев са дошли фашисти и бандеровци / а нима това не е вярно, г-н Ходорковски?/ Имам предвид огромното влияние върху Киев на Десен сектор и Свобода. Според критиците, Русия живеела с превратната представа, че не воюва с украинския народ, а с украинските фашисти и бандеровци. На съвестта на Бандеровците тежат хиляди избити евреи и поляци в името на етническата чистота на Украйна.

Самият факт, че съвещанието в Брюксел се провежда на техническо равнище, вече говори достатъчно. За сега нито външните министри на ЕС, нито държавните глави и правителствени ръководители не се готвят за свикване на среща на високо равнище по въпроса за санкциите срещу Русия.

Макар америкаанците и европейците да правят един и същ  извод за изострянето на ситуацията в Украйна, техните позиции за западния отговор на руската инвазия все повече се разминават. Докато САЩ активно се въвличат в украинската криза, и разгръщат американски войски в Полша и Прибалтика,  европейците признават, че САЩ постоянно им оказват натиск за предприемане на нови санкции.

До скоро Вашингтон и Брюксел успяваха да създадат впечатлението за единен западен фронт срещу Кремъл. След анексията от Русия на Крим, европейците и американците обявиха първата серия от снанкции, кото включват замразяване на руските активи в западните банки и забрана за издаване на визи на руски и украински официални лица. Целта на санкциите бе да накарат Русия да предприеме действия за намаляване на напреженинието в Източна Украйна. Шест страни от ЕС зависят 100% от руския природен газ, като за 12 страни членки този процент на зависимост е 50.

Женевското споразумение между Украйна, Русия, САЩ и ЕС създаде лъжливото впечатление за настъпващо примирие и някак си отдалечи въпроса за икономическите санкции. Но това споразумение се оказа мъртвородено.
Както се изрази европейски дипломат, “обострянето на въпроса за санкциите” от страна на САЩ предизвиква силно раздразнение в средите на ЕС. Първо, защото САЩ почти нямат търговия с Русия, и въобще не зависят от руския природен газ. В резултат, икономическите мерки срещу Москва въобще няма да засегнат Америка. Второ, няма никакви гаранции, че допълнителните санкции ще полияят на про-руските опълченски отряди в Източна Украйна. За Вашингтон е доста просто да прави гръмки изявления, доколкото Русия е далеч от Америка – това посочи един европейски дипломат.

Бившите соцстрани, начело с Полша се застъпват за активно противопоставяне на Русия, във връзка с украинската криза. Европейската комисия разработва планове за нови марки, които обаче ще бъдат приложени само ако Русия извърши нахлуване в Източна Украйна. Но стратегията на Москва е друга – да подържа хаоса в Украйна за да отслаби максимално нелегитимното правителство в Киев, и да постигне колкото е възможно по-големи отстъпки за бъдещото устройство на Украйна.





Гласувай:
3



1. olivie - Лай лай кучка САЩ искат да си закърпят бюджета, чрез експроприация на руските капитали.
30.04.2014 02:32
В случая Русия я наказват за това, че още не е нахлула в Украйна, въпреки пропагандният вой, че се кани да го направи. Както "сбърка" Меркел, цитирана по ТВ Европа: "Основна вина за ПОНИЖАВАНЕ на напрежението в Украйна има Русия" Истината е обаче, че хунтата няма бъдеще, защото няма откъде да извади пари да нахрани народа, а както знаем "гладна мечка хоро не играе"
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164664
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930