Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2014 21:40 - НАВЛЕЗЕ ЛИ УКРАЙНА В ГРАЖДАНСКА ВОЙНА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1919 Коментари: 2 Гласове:
4


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

След кървавата баня в Одеса на 2 май, отговорът на този въпрос е еднозначен – ставащото в Украйна е начало на гражданска война. Мнозинството украинци не подкрепят нито фашистите, нито подкрепят Русия, която е фактор във вътрешноукраинската криза. САЩ и Зпадните им съюзници подкрепят сегашното правителство на премиера Яценюк  в Киев, докато в югоизточната част на страната силите за самоотбрана на етническите руснаци се защитават отчаяно от украинската армия. Броят на жертвите непрекъснато расте и вече се измерва със стотици.
Тактиката на САЩ и западноевропейските им съюзници е да разиграят в Украйна югославския сценарий, като сваленият президент Янукович е в ролята на Милошевич, а външната сила, която всеки момент може да настъпи в посока на Киев е руската армия, съсредоточена на западнните й граници.

Руският президент Путин получи зелена улица от руската Дума за интервенция в съседна Украйна, в случай че бъдат застрашени етническите руснаци и интересите на Москва.  В някакъв смисъл Путин постави Киев в крайно затруднително положение: ако продължи настъплението на украинските военни части в Югоизточна Украйна, руският президент може да даде заповед за нахлуване в Украйна, или за въздушен десант в Киев.

Сега Украйна е съвсем очевидно разчленена между нейните западни и източни части. Това обаче не е най-големият проблем на страната.  Най сериозната заплаха идва от архаичните радикали – националисти от западната част на Украйна, които не само получиха министерски постове в кабинета на Яценюк, но и оказват решаващ  натиск върху правителството в Киев, подтиквайки го към въоръжена разправа със силите за самоотбрана в Югоизточна Украйна – пуск на гражданската война.

Стратегията на Запада за подкрепа на новосформираното самообявило се правителство в Киев цели да откъсне Украйна от руската сфера на влияние и да я вкара в западна орбита. Между другото, радикалните националисти в партиите Десен сектор и Свобода заплашват страната с установяването на квазифашистка диктатура. Тяхното влияние върху сегашните власти в Киев никак не са за подценяване, особено като се има предвид подкрепата на Запада, който е готов да  се обвърже с дори с дявола, стига това да доведе до изтласкването на Русия от нейната западна сфера на влияние.

Според мен, сега въпросът е до кога Путин ще се въздаржа от намеса с военна сила, предвид на надвисналата заплаха над главите на руското население, живеещо на украинска територия. Властите в Киев очевидно се примириха със загубата на Крим, но със закрилата на САЩ и съюзниците им се държат дръзко спрямо могъщия им източен съсед.

Западните медии в хор подхванаха версията, че след свалянето от власт на президента Янукович, Москва финансира метежите в Югоизточна Украйна. Мисля, че кризата в Украйна вече е преминала рубикона. Според мен киевските власти, и конкретно премиерът Яценюк, си играят с огъня като с действията си предизвикват неизбежната контрареакция на Москва.

Украинската криза е част от голямата геополитическа игра между Запада, начело със САЩ и Русия – от друга страна. Как ще се развият от тук нататък събитията е трудно да се предскаже, но става все по-верятно Украйна да бъде разчленена. При това положение Киев и Западна Украйна ще влезят в сферата на Запада, докато населената предимно с етнически руснаци Югоизточна Украйна ще остане в сферата на руските интреси и влияние.

Избухналият с голяма сила ултранационализъм в Украйна, свързан с профашистките партии и групировки Десен сектор и Свобода, изглежда са част от една обща тенденция на пробуждане на националистическите движения и партии с дясно-фашистка украска в Обединена Европа. Не изключвам, че драматичните събития в Украйна ще окажат влияние върху предстоящите в края на май общоевропейски избори, като допълнително ще засилят очерталите се тенденции на крайнодясна ориентация.




Гласувай:
4



1. aboychev - АБЕ ПУТИНИСКИ ИДИОТ
06.05.2014 09:13
ПРО РУСКИ СИЛИ В УКРАЙНА ИМА САМО В ПРОРУСКИЯ ТИ МОЗЪК
ПОМИСЛИ СИ КАКВО ЩЕ СТАНЕ С ГРАНИЧЕЩАТА С УКРАЙНА ЮГОЗАПАДНА ЧАСТ ОТ "РУСКАТА" ФЕДЕРАЦИЯ АКО ПУТИНСКАТА "РУСКА" АРМИЯ НАВЛЕЗЕ В ИЗТОЧНА УКРАЙНА ИЛИ В КИЕВ, АМИ КОЙ ТОГАВА ЩЕ ОЗАПТЯВА СЪС ОРЪЖИЕТО СИ ТОВА ЮГОЗОПАДНО "РУСКО" НАСЕЛЕНИЕ ДА НЕ СКОЧИ СРЕЩУ "МАТУШКАТА" СИ УБИЙЦА ОТ БЕСЛАН, ЧЕЧНЯ, ГРУЗИЯ И ....
цитирай
2. анонимен - Абе, дришльо, я се застреляй! Ти си ...
06.05.2014 11:08
Абе, дришльо, я се застреляй! Ти си най-голямото недоразумение сред седерунгелите в сайта. По-прост от теб май няма. Прост, но пък затова изключитилно нахален.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165667
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930