Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2014 22:05 - Къде на земята се живее най-добре
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1710 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  Американската организация Социален прогрес публикува данните от изследване, което отчита нивото на социалното благополучие в различните страни. Отчитат се 56 показатели, обединени в три основни групи. Първата включва основните нужди на хората: храна, достъп до здравеопазване, достъп до вода и електричество, жилище, средствата за комуникация, равнището на здравеопазване и екологична устойчивост. Във втората група влизат основните показатели на лично благополучие: достъп до знания и равнище на грамотност, достъп до информация и комуникация, нивото на здравеопазване и екологичната устойчивост. Третата група включва възможностите за развитие на личността, личните и граждански свободи, защитата на правата и възможностите на отделния гражданин да взима решения и да ги осъществява. В първата десятка на красацията са се оказали : Нова Зенландия, Швейцария, Норвегия, Холандия, Швеция, Финландия, Дания, Канада, Австралия и Исландия. Нова Зенландия има най-добрите показатели, като политическите права, достъпа до информация, срествата за комуникация и училиищното образование. В този списък САЩ са се озовали едва на 16-то място, въпреки американската митология, която ги обгражда. Франция е отишла на 20-то място, а Испания на 21–во място и то въпреки тежката криза, обхванала страната. Русия в рейтинга на социалното развитие е чак на 80-то място от 132 възможни. По мнението на експертите тези ниски показатели за Русия се дължат на лошото равнище на здравеопазването и екологичната устойчивост, както и отсъствието на толерантност и социално включване. Най-високи показатели обаче Русия има в достъпа до медицинска помощ и нивото на образование, както и в сферата на задоволяване на нуждите от храна.
Трябва да се отбележи, че високото ниво на БВП на глава от населението не гарантира високи показатели в екологията, здравеопазването и социалните възможности. За пример да вземем страната с най-високо равнище на БВП на глава от населението – Норвегия, която е заела в рейтинга 5-то място, докато първото място държи Нова Зенландия, чийто БВП на глава от населението е почти два пъти по-нисък, от това на Норвегия.
Интересна ситуация се наблюдава в Латинска Америка. Според изследването там най-добре се живее в Коста Рика, а най-зле в Куба. Коста Рика заема първо място в този голям регион, но 25-то място в световен мащаб. Уругвай е на второ място на латиноамериканския континент, а изненадващо Чили е на трето място. Това за рейтинга на Чили е доста очудващо на фона на станалите там разрушителни политически събития. Списъкът за Латинска Америка се затваря от Боливия, Паргвай, Хондурас и Никарагуа. Крайно нисокото класиране на Куба, въпреки безплатните образование и здравеопазване по мненнието на американските експети се дължи на ниското им равнище.
Авторите на класацията на държавите по равнището на живота са американци и съответно за тях са най-важни пазарната икономика и т.нар. либерална демокрация. Не случайно тези експерти са поставили напред в класацията си 30 държави с либерална демокрация, пазарна икономика и формални политически свободи.
Бих искал да попитам тук къде са правото на труд и социалната сигурност, които съвсем не се вместват в разглежданата класация. Трябва да отбележа, че страните в челото на класацията са малки по население, като Нова Зенландия е само 3,8 милиона, а Норвегия 4,5 милиона.
Очевидно в малките по население страни от бялата раса, които определено са пацифистки като Швеция и Швейцария, отсъстват тежките проблеми на големите капиталистически страни, с тяхното растящо социално неравенство, престъпност, и борба за оцеляване.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161199
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031