Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.06.2014 22:27 - АМЕРИКАНСКИЯТ ДЪРЖАВЕН ПРЕВРАТ В УКРАЙНА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2045 Коментари: 1 Гласове:
7


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

САЩ са създали умна и добре смазана машина за извършване на държавни преврати в страни, в които властта е в ръцете на наудобни за Вашингтон правителства. И също така там, където интересите на транснационалните компании са засегнати, както бе случаят с преврата срещу иранския премиер Мосадък през 1953 година. В подготовката и извършването на превратите участват американските посолства в съответната държава, агентите на ЦРУ и Фондацията за разпространение на демокрация. При нужда се включват и специални части. В Украйна САЩ започват да действат още от времето, когато страната получава независимост през 1991 година. Превратите, извършени от САЩ наброяват 80 случая, като мнозинството от тях са успешни за Вашингтон.

Държавните преврати се придържат към един и същи стандартен сценарий. Първо е създаването и укрепването на опозицията, която е финансирана от Вашингтон. След това идва ред на дестабилизацията на страната и на нейните институции. И тогава идва моментът на “големия удар”.

Гнездото, в което се подготвя американският преврат в Украйна е посолството на САЩ в Киев. Диригенти на преврата са американският посланик в Киев и заместник държавният секретар Нуланд (в социалните мрежи бяха разпространени уличаващи ги в подривна дейност разговори между Нуланд и американския посланик). По сведения на украинското контраразузнаване, набелязаните опозиционни дейци са постоянно в американското посолство в Киев и както се изрази един украински разузнавач едва ли не спят там. Подготовката за преврата започва с дестабилизацията на украинските институции при президента Янукович, който е с проруска ориентация. Поводът за начало на масови протести на Майдана е отхвърлянето от Янукович на офертата на ЕС за създаване на зона за свободна търговия, без и дума да става за нейното евентуално интегриране в Евросъюза.

По сигнал от американското посолство са задействани групировки, въоръжени с огнестрелно оръжие и коктейли Молотов, като неонацистката партия Свобода с лидер Тегнибог и фашистката партия Десен сектор.

Страната е дестабилизирана и неправомерно е отстранен от президентския пост легитимния президент Янукович. Избраникът на Нуланд е опозиционерът Яценюк, който се нагърбва с правителството, като междувременно светкавично отлита за Вашингтон за среща с президента Обама. Естествено в Белия дом Яценюк получава един вид легитимност, както и допълнителни инструкции за посоката и хода на действията в Украйна. Тълпите развилнели се протестиращи отстраняват водача на партия Удар Кличко, който не е посветен в заговора и е склонен на компромиси с Янукович. Веднага след това в действие влизат фашистката партия Свобода и неонацисткият Десен сектор, както и последователи на колаборациониста Бандера, прославил се с антисемитизъм и омраза към Москва.

След като овладяват централната власт, превратаджиите се сблъскват със съпротивата на източните региони на Украйна, населени предимно с етнически руснаци. По заповед от Киев започва “антитерористична операция” на въоръжените сили, намираща се под контрола на новата власт. Тази безпощадна и окървавена операция продължава и до днес, тъй като жителите на Донецк, Луганск и Днепропетровск създават свои сили за самоотбрана. Именно тук американският преврат се сблъсква със силна опозиция, като Вашингтон и западните медии подемат кампания с обвинение на Русия, която стояла зад рускоузичното опълчение.

САЩ полагат необходимите усилия да настроят срещу Русия страните от бившия съветски блок. На тях, както и на Украйна е обещана в случай на нужда американска военна подкрепа, съгласно член пети от устава на НАТО.

САЩ действат доста умно, като цялата им операция в Украйна се представя кат утвърждаване на либералната демокрация. Американският преврат в Украйна е преди всичко геополитическа и геостратегическа акция, насочена срещу Русия.

По всяка вероятност след голям брой жертви сред гражданското население на източна Украйна следващите крачки на Вашингтон ще доведат до успех на САЩ. Не е трудно човек да се запита какво търсят САЩ на десетки хиляди километра от своята територия. Отговорът е еднозначен: интересите на САЩ започват навсякъде и не свършват никъде. Всичко друго е политически антиамериканизъм.





Гласувай:
7



Следващ постинг
Предишен постинг

1. 1997 - Промяна на фактите и изводите ?
05.06.2014 23:13
Четейки http://kiselinchev.blog.bg/politika/2014/05/30/es-zabyrka-kashata-v-ukraina.1269413 стигам до извода, че ЕС са забъркали страшната каша в Украйна "европейската криза, свързана с Украйна започна на европейска територия и тази каша беше забърката от Евросъюза" казва авторът. Сега говори друго "Гнездото, в което се подготвя американският преврат в Украйна е посолството на САЩ в Киев. "
Ако се уповаваме на почтеността на автора и приемем, че двете съждения са верни, то САЩ е осъществила преврата и всичко би било наред, но ЕС се намесил и направил каша. Като гражданин на ЕС смятам, че САЩ са постъпили варварски, намесвайки се в страна граничеща с ЕС и като вбиват клин между ЕС и Русия гонят свои мерзки интереси.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160734
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031