Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.06.2014 18:03 - ЕВРАЗИЙСКИЯТ СЪЮЗ
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2669 Коментари: 0 Гласове:
5


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Президентите на Русия, Беларус и Казахстан сключиха Договор за създаването на Евразийски икономически съюз. Обединението трябва да заработи от 2015 година. То ще контролира около 20% от световните запаси на природен газ и около 15% от петрола. Според експертите Евразийският съюз ще позволи на Москва да заобикаля западните санкции, като използва посредничеството на Беларус и Казахстан. Западните политици се опасяват, че Евразийският съюз може да се превърне в СССР-2. В процеса на интеграция на постсъветското пространство с договора за Евразийския икономически съюз е направена сериозна крачка. Този договор бе подписан в казахската столица Астана от президентите Путин, Локашенко и Назърбаев.

В процеса на интеграция на постсъветското пространство с договор бе направена сериозна крачка. Договорът ще бъде ратифициран до края на 2014 година. Евразийският съюз ще бъде чисто икономическо обединение, нещо като реплика на ЕС. Същевременно, както бе посочено от участниците в новото икономическо обеденинение, то в бъдеще може да се превърне и в политически съюз. Големият липсващ в Евразийския съюз е Украйна, която предпочете  да се сърже с ЕС. Западна Украйна, която дълго е била част от Австроунгарската империя има желанието да се интегрира в ЕС, което е и политиката на новоизбраният президент Порошенко и на премиера Яценюк.

Путин отбеляза, че се създава мощен притегателен център на икономическо развитие, огромен регионален пазар, обединение на 170 милиона души, и разполагащ с огромни природни ресурси, вкл. Енергийни.

Беларус, и особено Казахстан са крайно чувствителни към опасността да не изпаднат в зависимост от Москва. Прави впечатление, че Мински е относително доброжелателен към Украйна, раздирана от дълбока криза, главно поради нерелевантния подход на Брюксел, който изправи Киев пред изкуствения избор – или интеграция с ЕС, или с Евразийския съюз, ръководен от Москва.

Още през октомври 2011 година във вестник Известия Путин посочи, че не става и дума за пресъздаването на СССР под една или друга нова форма. Путин допълни, че би било крайно наивно да се правят опити за реставрирането или копирането на това, което е отишло в миналото. Същевременно тясната интеграция на нови ценности, на политическа и икономическа основа е повеля на новото време.

Политическата и икономическа полза от Евразийския съюз са видимо изгодни. В този момент, когато Западът налага санкции на Русия, а в Украйна практически се води гражданска война, като на власт в Киев са враждебни на Русия сили, Москва постигна определен успех в сплотяването на своите близки съседи Беларус и Казахстан.

Западът, на който му се привижда призракът на СССР-2, несъмнено ще създава препятствия като не дава възможност на новото обединение в какъвто и да е формат и в какъвто и да е състав слага точка на спора, дали Русия е в състояние да получи от своите съседи взаимност в постсъветсткото пространство.

Сега се посочва, че Киргизия е на път да се присъедини към Евразийския съюз, защото тя балансира между своята цялост и нейния разпад.

Лъкатушенията на сваленият президент Янукович между ЕС и Евразийския съюз станаха причина за неговото сваляне от власт по един не особено легитимен начин. Неговият току що избран нов наследник шоколадовият олигарх Порошенко веднага след избора си изтъкна намерението си да движи Украйна в посока на ЕС. Не бива да се забравя, че САЩ всячески подпомагат и финансират цивилизационният избор на Киев, най-вече защото ЕС е задният вход към НАТО.

Западът оценява крайно тенденциозно интеграцията на политикта на Кремъл. Според западните наблюдатели Путин вече имал намерение да се върне към основите на някогашната Велика Русия, чрез териториални завоевания или подчиняването на едни или други държави от постсъветското пространство.

Казахстан придава на Русия и на Китай равни шансове, което се определя от китайското икономическо настъпление в Централна Азия. В заключение ще посоча, че Русия предложи на Казахстан и на беларус, която има нужда от руско финансиране “четирите свободи” – свободното придвижване на хора, стоки, капитали и услуги. Няма спор, че чрез евразийския икономически съюз Русия се стреми да си осигури влияние поне в част от постсъветското пространство. Нямайки какво да критикуват във връзка с Евразийският съюз, западните политици и автори изтъкват, че тенденцията на Москва към реванш може да й даде широко поле за политическо маневриране. Именно това потенциално маневриране трябвало да бъде блокирано от САЩ и европейските им съюзници.

 

 




Тагове:   евразийски съюз,


Гласувай:
5



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161091
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031