Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
26.06.2014 19:28 - НАМЕСАТА НА САЩ В УКРАЙНА
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 4285 Коментари: 1 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

 

Както вече писах в моя блог, в Украйна бе извършен американски преврат. Като илюстрация ще цитирам актуалния виц: Въпрос: Защо в САЩ не се извършват държавни преврати? Отговор: Защото във Вашингтон няма американско посолство.
Едва ли е нужно да напомням ролята на заместник държавния секретар на САЩ Виктория Нуланд, за присъствието в Киев на сенатора  Маккейн, отговарящ за цветните революции в постсъветското пространство. Сащ се възползваха от драматичните събития в Киев за да подкрепят свалянето на проруския президент Янукович и замяната му с прозападния олигарх Порошенко. Несъмнено САЩ записаха на своя сметка важна победа в западния съсед на Русия – Украйна. Но след дирижираната от Вашингтон смяна на властта възникнаха трудно решими проблеми в тази бивша съветска република.
Първо, прояви се проблемът за възможното разпадане на Украйна на прозападна част и проруска югоизточна част. В западните медии се подържаше тезата, че Путин не иска разцеплението на този бивш протекторат на Москва.  Особено след като поставените с американска подкрепа нови власти в Киев отхвърлиха Евразийския съюз, контролиран от Кремъл и избраха асоциирането с ЕС. Очевидно Киев не иска да играе ролята на буфер между Запада и Русия. 

Второ, Кремъл полага извънредни усилия за да затрудни  присъединяването на Украйна към ЕС, който е задния вход за влизане в НАТО. Изявленията на генсека на НАТО Расмуссен потвърждават амбициите на пакта да се разширява на Изток и преди всичко да включи в редиците си Украйна. Тогава биха се получили необходимите условия за евентуална военна намеса на САЩ, като бъде изградена военна инфраструктура, необходима за евентуалната американска военна намеса срещу Русия.

До тук всичко върви съгласно плановете на Вашингтон, като изключим анексирането на Крим от Русия. Големият проблем на САЩ и  Запада във връзка с приобщаването на Украйна идва от факта, че страната е крайно нехомогенна, определено уязвима и почти на ръба да се разпадне на две части. Съпротивата на руското опълчение в Домбас и Славянск несъмнено потвърждават този факт.
Новият украински президент Порошенко излезе с план за омиротворяване на Югоизточна Украйна, план, който уж бил подкрепен от Путин. Проблемът обаче е в това, че тази 50-милионна държава е обект на вътрешни битки и външни намеси.

Тук му е мястото да посоча, че може би единствената реалистична опция за Украйна е да бъде буферна държава между Запада и Русия, както писа неотдавна Хенри Кисинджър. Това обаче не се харесва нито на властите в Киев, нито на техните американски покровители. Ако процесите продължат да се развиват в досегашната посока, съдбата на Украйна като единна държава е поставена под въпрос.
Още от 1991г.  с разпадането на СССР, САЩ упорито работяат за откъсването на Украйна от руската сфера. Противоположните по насоченост действия на Русия и Запада  само засилват центробежните сили в днешна Украйна, която е почти в състояние на гражданска война. Нейното единство се пропуква по шевовете.

В заключение искам да посоча, че в Украйна изплуваха на повърхността всички възможни националистични тенденции от времето на Петлюра, на Бандера, както и съвременния фашистки вариант на Десен сектор.

При това положение, САЩ биха си взели белята, продължавайки да теглят Украйна в посока на Запада. Путин не би имал нищо против разцеплението на изкуствено създадената Украйна, като Русия погълне населената с етнически руснаци югоизточна част. По този начин в сметките на Кремъл би се отдалечила заплахата от по-натъшното разширяване на НАТО в източна посока.

Трудно е да се предвиди бъдещето на Украйна, разкрачена между Изтока и Запада. Но такава е съдбата на мнозинството бивши съветски републики, избрали пътя на независимостта от Москва. Ще видим до какво ще доведе американската намеса в Украйна и руското противодействие в тази изстрадала държава.



Тагове:   украйна,   сащ,   Русия,


Гласувай:
2



1. aboychev - ПРОПУСНАХНЕ ШАНСА УКРАЙНА ДА БЪДЕ БУФЕРНА ДЪРЖАВА
26.06.2014 20:49
ЗАРАДИ ГОЛЕМИТЕ МЕРАЦИ
НА ВЕЛИКОРУСКИТЕ ТЪПАЦИ
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161115
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031