Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
28.06.2014 18:52 - Украйна асоцииран член на ЕС
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 3744 Коментари: 1 Гласове:
2



 

Украинският президент Петро Порошенко подписа в Брюксел споразумението за асоцииране на Украйна с ЕС. Това беше същото такова споразумение, което бившият проруски президент Витктор Янукович отказа да подпише през ноември 2013г. Този отказ на Янукович, донякъде свързан с волята на Москва, стана причина за кървавите събития в Киев и доведе до неговото сваляне от власт. Сега Порошенко подписа заключителната икономическа част от споразумението, тъй като неговата политическа част вече бе подписана от украинския премиер Яценюк. Казано накратко, Украйна избра Евросъюза и обърна гръб на Русия.

В икономически план споразумението за свободна търговия предвижда вдигането на митническите бариери, както на ЕС, така и на Украйна. Въодушевлението в Киев след асоциирането с ЕС е огромно. С него Украйна направи своя “цивилизационен избор” в полза на Запада, затръшвайки вратата на Москва. Разбира се, Русия няма да остане безучастна спрямо острия завой на Украйна.

На първо място Москва ще оттегли преференциалните условия за украинския износ. Това ще се отрази болезнено на Украйна, защото ще загуби ключовия си пазар, което в никой случай няма да бъде компенсирано от Евросъюза. Освен това, водещите страни в ЕС, начело с Германия, ще подложат Украйна на такъв конкуренетен натиск, че практически ще елиминират нейната индустрия, изградена по времето на СССР. Тук може да се използва уместно бългаарсаката поговорка: изпусни питомното, гони дивото.

В Москва негативно се отнасят към всички опити за сближаване на бившите съветски републики, сега независими държави, с евроатлантическите структури. Няма да е пресилено ако кажа, че членството в ЕС отваря задния вход на Украйна за влизане в НАТО.

Добре известно е, че Евросъюзът няма собствена външна политика и практически провежда политиката на САЩ. За Вашингтон единственото важно в случая с Украйна е нанасянвето на геополитически удар на Москва.

Но да оставим това настрана. Въпросът преди всичко е сега какво ще спечели Украйна от асоциирането си с ЕС. Първо, в подписаното споразумение не се споменава нищо за следващия етап – пълноправното членство на Украйна в ЕС. Второ, от собствия опит на България можем основателно да кажем, че нашето членство в ЕС с нищо не подобри ситуацията в страната ни. Въпреки че ЕС отпуска значителни средства по различните свои програми, тези средства са обвързани с такива трудно изпълними условия – плод на брюкселската бюрокрация. Трето, ЕС се намира в продължителна икономическа криза, така че няма основание да се очаква голяма щедрост спрямо Украйна. И последно, с безмилостната си настъпателност ЕС ще принуди Киев да се отнася към Москва не като към партньор, а като към потенциален противник. А това съвсем не е за подценяване, като имаме предвид голямото етнически руско население в Източна и Югоизточна Украйна. 

Едва ли има съмнение, че с времето Русия ще използва този факт за да предизвиква съществени затруднения на Киев,  в една държава, която може да се каже че е съшита с бели конци.
Естествено, като суверенна държава, Украйна има правото на своя избор, и Киев направи този избор, обръщайки гряъб на Евразийския съюз и Русия.  Но този избор, меко казано, не беше ли прибързан, особено с оглед на неговите дългосрочни последици за заплашената от разцепление Украйна.

ЕС нито има свои въоръжени сили, нито своя отбранителна политика, за да се намеси на украинска страна в случай, че събитията в Югоизточна Украйна предизвикат намесата с военна сила на Русия. Тук просто ще напомня, че САЩ се намесват тук и там по земното кълбо, под претекста, че защитават  в съответното място американските граждани.

Не виждам какво печели ЕС от асоциирането на Украйна. Ненаситният апетит за разширяване на Изток може да се окаже труден за преглъщане фактор за общността. Защото задълбочава нехомогенността на ЕС, който отдавна не е консолидирания здрав Общ пазар от 50-те и 60-те години на миналия век.

В заключение искам да акцентирам върху два важни момента. Първо, надеждите на Киев да стане пълноправен член на ЕС, е свързано с прехвърлянето на съществена част от националния суверенитет в полза на институциите в Брюксел. А там се занимават с предписания какви да бъдат европейските краставици, или колко щастливи да бъдат кокошките, които снасят европейски яйца, вместо да предприемат кардинални мерки за намаляване на огромната безработица. Впрочеем, проблемът с безпработицата ще удари и по Украйна, след като могъщите германски концерни с конкуренцията си изтрият от лицето на земята едва кретащата украинска промишленост. Във всеки случай, всеки от ума си пати...




Гласувай:
2



1. 1997 - И на нас така
28.06.2014 21:26
"Няма да е пресилено ако кажа, че членството в ЕС отваря задния вход на Украйна за влизане в НАТО. "

От нас да знаят, че често ще им искат да си отварят задния вход. Е, с болката се свиква, но мъжеството го няма вече
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160698
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031