Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.01.2013 18:52 - Сталинград - преломен момент
Автор: kiselinchev Категория: История   
Прочетен: 11492 Коментари: 17 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg

На 18 ноември 1942 година започва най-ожесточената и кръвопролитна битка на Втората световна война – битката при Сталинград. Шеста армия на Вермахта, подсилена с танкови съединения, италиански и румънски части, настъпва с тежки боеве в Сталинград – градът на Волга, който е жизненоважна снабдителна артерия за Съветската армия. От изхода на тази битка на живот и смърт зависи изходът от войната. Частите на Вермахта настъпват с кръвопролитни боеве и постепенно заемат целия западен бряг на Сталинград. Съветските войски водят ожесточени отбранителни боеве, като успяват да задържат само един плацдарм на западния бряг на Волга.
Сблъскват се двете най-мощни по онова време армии. Армията на Вермахта е съставена от опитни и корави бойци, които оказват чудовищен натиск върху противника. На свой ред, Съветската армия, вече придобила опит във войната, воювала с невероятна сила и жертвоготовност, задържайки противника на бреговете на Волга и Дон. Само в рамките на един ден, възвишение като Мамаев Курган преминава ту в ръцете на германците, ту на руснаците. Сталинград се оказва най-костеливият орех за Шеста армия на фелдмаршал Паулус. В смъртоносните настъпателни битки германците изчерпват нападателната си мощ.
През това време щабът на Съветската армия подготвя огромна офанзива за обкръжаване на германците в чувала Сталинград. На 19 ноември започва мощно съветско настъпление. В него участват четири фронта с върховен главнокомандващ маршал Георгий Жуков. Войските на четирите съветски фронта обхождат по фланговете германската армия, нанасяйки началните си удари в „слабите места „ на германската армия – това са италианските и румънски дивизии.
След светкавичен обход на съветските войски от Север и от Юг, Шеста армия се оказва обкръжена. Обкръжени са също така Четвърта германска танкова армия, Трета и Четвърта румънски армии и Осма италианска армия. Котелът е затворен.
От 10 януари 1943 г. до 3 февруари същата година германската съпротива постепенно е разгромена и в чувала се оказват 300 000 германски войници.
Под ръководството на фелдмаршал фон Манщайн германците се опитват да пробият обкръжението и да отворят излаз за Шеста армия. Логиката на военната стратегия изисква обкръжената германска армия да се опита да пробие обсадата в същото направление, в което настъпват дивизиите на Манщайн.
Но Хитлер издава чудовищна заповед – никакво отстъпление от Сталинград, съпротива до последен куршум. Между другото опитите на авиацията на Гьоринг да снабдява обградените германски части с муниции и продоволствие, се оказват напълно неуспешни. Обградената германска армия, наред със суровата руска зима, се оказва в неспасяемо положение. Атаките на силите на Манщайн са отблъснати от руските войски и примката се затяга. Лишени от продоволствие, в руския зимен ад, частите на Шеста армия все повече се огъват. Помощта отвън, обещана от Хитлер и Гьоринг се проваля и обръчът все повече се затяга.
Тук му е мястото да отбележим, че суровата руска зима е тежко изпитание и за съветските части. Но в тази нечувано жестока битка на стратегия, тактика и воля, руската армия се оказва несъмненият победител. Фелдмаршал Паулус вдига белия флаг и противно на заповедите на Хитлер 300 000 германски войници попадат в плен. Те са прекарани, измършавяли и брадясали, с нищо не напомнящи предишната победоносна германска армия, през улиците на Москва.
Сталинградската битка с огромни жертви и от двете страни, се оказва преломна. Вермахтът се лишава от елитната си Шеста армия, пробив, който не може да бъде запълнен с нищо. Съветската армия показва, че въпреки огромните загуби от началото на войната, отново е стъпила на крака и проявява невиждана храброст и боеспособност. Съветската военна техника и специално танковете Т-34 се оказват отлично оръжие.
Войната обръща своя ход.  От  Сталинград нататък, с изключение на гигантската битка при Курската дъга, битка, която германците загубват, започва победоносното шествие на Съветската армия до Берлин. Светът е спасен от най-голямата заплаха на всички времена.




Гласувай:
6




1. gadfly - ...
01.01.2013 19:09
На младите нацисти им е неудобно това да си го спомнят, защото съветските народи излезнаха по-свръхчовеци от арийците. :)))
цитирай
2. анонимен - Вечна слава на русите, които жер...
01.01.2013 20:31
Вечна слава на русите, които жертваха живота си за Родината.
цитирай
3. xloranphyl - Кога ли джърман-пусито ще изтрие ...
02.01.2013 07:45
Кога ли джърман-пусито ще изтрие гуриливи очички и ще види този пост?
Леле! Тоя ще изригне! Лава от слюнки и цитати от Резун!
цитирай
4. germantiger - ФАКТИ, НЕ ЛАЛАДЖИЙСТВО КУХЕЛ
02.01.2013 09:56
Първо поздравления за автора на блога написал постинга си стегнато, подредено, неконфликтно!

ГРЕШКИТЕ

- Паулус не е фелдмаршал водейки 6 армия към и в Сталинград - такъв става след обкръжението и то с цел и очакване на Хитлер да се самоубие, защото до тогава германски фелдмаршал не е попадал в плен.

- Няма ФЕЛДМАРШАЛ, в германската ранксистема има ГЕНЕРАЛ-ФЕЛДМАРШАЛ, но това е "бял кахър"

ХУБАВОТО

Поздравления за постинга, в секция история да се пише и коментира нещо по-различно от антична или българска история най-вече (в което няма лошо и е логично за бгблог все пак)

Към кух и другите двама

1. Москвича не е Мерцедес
2. Зазката не е АУДИ въобще
3. Ладата - БМВ "ич"

След ВСВ победители бяха англоезичните мериканоси

За 1 германец падаха по няколко ушанки
Лично дядо ми е свалил няколко "казака"

...

Светът не е спасен от най-голямата заплаха както пише автора или пионе аз не съм съгласен с това заявлениепросто защото комунистите в цял свят:

Ликвидираха милиони повече отколкото национал-социалистите
Комунизма е интернационализъм, "нацизма" е преди всичко национализъм
Комунизма произвеждаше колективно Рено-булгар, а капитализма частно Ролс-Ройс

...

ЗА ГЕРМАНИЯ И РУСИЯ

КАКВО Е ГЕРМАНИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- РУСКИЯ НИ ЦАР ОСВОБОДИТЕЛ АЛЕКСАНДЪР II ВСЪЩНОСТ Е ГЕРМАНЕЦ ПО МАЙКА
- ПУШКИН Е 1/4 ГЕРМАНЕЦ И Е ПОСВЕЩАВАЛ СТИХОВЕ НА ГЕРМАНСКА ПРИНЦЕСА
- ГЕРМАНЕЦ Е И ТОТЛЕБЕН - ПРЕВЗЕЛИЯ ПЛЕВЕН, ГЕРМАНЕЦ Е И ДИБИЧ-ЗАБАЛКАНСКИ
- ЕКАТЕРИНА ВЕЛИКА Е ГЕРМАНКА, ЕЛИЗАВЕТА СЪЩО И ОЩЕ НЯКОЛКО "РУСКИ" ИМПЕРАТРИЦИ, ВПРОЧЕМ ОГРОМНА ЧАСТ ОТ САНКТ ПЕТЕРБУРГ И СТАРИНИТЕ В НЕГО СА СТРОЕНИ ОТ ГЕРМАНСКИ АРХИТЕКТИ
- ГЕРМАНИЯ Е ДАЛА НА БЪЛГАРИЯ В 1941Г. С ГЕРМАНСКА КРЪВ НА СВОИ ВОЙНИЦИ И БЕЗ КАПКА БЪЛГАРСКА КРЪВ ЗА АДМИНИСТРИРАНЕ МАКЕДОНИЯ, ЗАПАДНА-ЕГЕЙСКА ТРАКИЯ И ОСТРОВИ В ЕГЕЙСКО МОРЕ, А КОГА БЪЛГАРСКИ ВОЙНИК Е ОСВОБОДИЛ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ СЪС СВОЯ КРЪВ?!
- ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИТЕ ВОЙСКИ ПОД КОМАНДВАНЕ НА МАКЕНЗЕН БАЩА ГАЗЯТ РУМЪНИЯ НА СЕВЕР ПРЕЗ КАРПАТИТЕ, БЪЛГАРИТЕ ОТ ЮГ
- ПАК ПРЕЗ ПСВ ГЕРМАНСКИ И АВСТРИЙСКИ ЧАСТИ НАСТЪПВАТ ОТ СЕВЕР В СЪРБИЯ, БЪЛГАРСКАТА АРМИЯ ОТ ИЗТОК
- На берлинския конгрес Бисмарк играе за България, макар и без да го прави за конекрадците отвъд Дунав не заслужаващи живота на нито един померански гренадир, а именно:
ПРЕЗ НОЩА НАХЛУЗИЛ ПРУСКИЯ СИ ОСТРОВЪРХ ШЛЕМ-ПИКЕЛХАУБЕ, ТОЙ БЛЪСКА ПО ВРАТАТА КЪДЕТО Е ОТСЕДНАЛА ТУРСКАТА ДЕЛЕГАЦИЯ, ОКОЛО ПОЛУНОЩ... ЗАПЛАШВА ГИ, ИГРАЕ ГО ПОБЕСНЯЛ И ГРЪМОГЛАСНО ЗАПЛАШВА ТУРЦИТЕ ДА ПРИЕМАТ ПОРЕДНИЯ РУСКИ КОМПРОМИС! (до този момент русия отстъпва пред натиска на англия и франция в полза на турция). НА СЛЕДВАЩИЯ ДЕН ТУРЦИТЕ ПРИЕМАТ, А АКО НЕ БЯХА БЪЛГАРИЯ ВЕРОЯТНО БИ БИЛА ОЩЕ ПО-МАЛКА СЛЕД 1878 Г.
От bolg: Всъщност още в англо-руското споразумение от 30 май 1878г., сключено преди свикването на Берлинския конгрес, за княжество България се е предвиждало да заема територията между Дунав и Стара планина, Софийският санджак е на юг от Стара планнина и е трябвало да остане в Румелия. Бисмарк е посъветвал Шувалов да се позове на труда на Хохщетер, според който Ихтиманските възвишения и планините южно и югозападно от София имат еднакъв скален състав с този на Балкана и са част от него. Затова Софийския санджак трябвало да се числи към земите между Дунав и Стара планина. Това си звучи направо нелепо, не знам и дали наистина е съществувал този геолог Хохщетер и ако е реална личност, дали изобщо се е занимавал със скалния строеж на българските планини, но все пак, колкото и странно да звуяи, този довод постига целта си пред англичаните (headbang) И
добре, че е станало така.

КАКВО Е РУСИЯ ЗА БЪЛГАРИЯ

- избиването на десетки хиляди волжки българи от войските на Иван Грозни и направата на пирамиди от черепите им
- потапянето и убиването на български кърмачета в ледовете с главите надолу в направените за целта дупки в леда
- изселването на волжки българи и наричането им татари, както и омесването им с такива
- Русия беше против акта на българското Съединение
- Русия подкрепи и подскокороса Сърбия да удари България в Сръбско-Българската война
- обстрела на Балчик и Варна през ПСВ от руския имперски флот и жертвите сред цивилно българско население
- на България е обявена война от СССР-Русия на 5 септември 1944г., Жуков в спомените си говори за победа над българите и дори това е отпразнувано със салют в Москва
- след ВСВ СССР гласува със съюзниците си от Запад България да е в лагера на победените
- с одобрението на Москва, сръбски и български комунисти беше създадена фалшивата македонска нация и беше откъсната от България тази наша земя и народ
- пак в Москва беше създадено ДПС с участие на български комунисти

Апропо в световен мащаб:
- РУСИЯ ВЛАДЕЕШЕ 136 НАРОДНОСТИ
- БЕШЕ ИМПЕРИЯ МНОГО ПРЕДИ ЩАТИТЕ ВЪОБЩЕ ДА ГИ ИМА
- НАЛОЖИ КОМУНИЗЪМ НА ПОЛОВИН ЕВРОПА
-СЪВЕТСКАТА ВОЙСКА ИЗНАСИЛИ 2 МИЛИОНА ГЕРМАНКИ, ХИЛЯДИ УНГАРКИ, ПОЛЯКИНИ СЪЩО И ДОРИ Е ПОСЕГНАЛА БЪЛГАРКИ
- ПАК СЪВЕТСКА РУСИЯ СЛЕД ВСВ ЗАГРАБИ ГЕРМАНСКИ ЗЕМИ-ИЗТОЧНА ПРУСИЯ-РОДИНАТА НА ФРИДРИХ НИТЦШЕ, ИММАНУЕЛ КАНТ, ФРИДРИХ ВЕЛИКИ...
КАК СЪВЕТСКАТА АРМИЯ ИЗНАСИЛВА ГЕРМАНСКИ ЖЕНИ, ВКЛЮЧИТЕЛНО 8-ГОДИШНИ МОМИЧЕНЦА СЪМ ПИСАЛ ПО-НАДОЛУ В ОПИСАНИЕТО НА ПРОФИЛА!

ВЪПРЕКИ ВСИЧКО-ВИНАГИ ПОКЛОН НА РОССИЯ И РУСКИЯ ВОЙНИК (СЪЩО ФИНЛАНДСКИЯ, ВОЛЖСКОБЪЛГАРСКИЯ, РУМЪНСКИЯ, ПОЛСКИЯ ВОЙНИК) ЗА ВЕЛИКОТО ДЕЛО НА ОСВОБОЖДЕНИЕТО!!!
цитирай
5. germantiger - Не очаквах и блг!
02.01.2013 10:20
Благодаря на автора, че е одобрил коментара ми, част от който е мой спам!
цитирай
6. tomcat2 - Голям комплекс ти е Русия нали ге...
02.01.2013 13:00
Голям комплекс ти е Русия нали германецо !Германия беше на страната на злото и си получи заслуженото останалото е история !
цитирай
7. bogdan33 - От самото начало офанзивата в Русия ...
02.01.2013 15:01
От самото начало офанзивата в Русия е била обречена на неуспех.Това би било ясно на всеки който може трезво да преценява способностите на едно човешко същество а както и възможностите на тогавашната военна техника.Разбира се нито един от пуяците в Берлин които сътворяват цялата кланница никога не е виждал затънал до купола 50 тонен танк.Нито някога си е представял да прави нещо,камо ли да води сражение при температура от минус 40 градуса.Прекалено са били тъпи и самовлюбени за да проумеят елементарни неща.И прекалено страхливи за да теглят куршума на превъртелият им фюрер и с правилно планиране и тактика да миниманизират огромните загуби в милионните си армии.Просто няма как да водиш война с целият свят при положение,че най-качественият ти съюзник са румънци и италианци.Нации неспособни да осигурят достатъчно ресурс за такова грандиозно занимание.Японците не ги коментирам щото от когато прочетох историята за загубата им срещу американците при съотношение 5 към 1 в тяхна полза и приблизително изравнени нива на развитие на военните им техники мисля,че цялата история около тва кви велики войни са е пълен мит.Просто няма друг в историята на света който с 500 кораба подводници и самолетоносачи да загуби битка с 80.Никога не съм се учудвал ,че германците са загубили в Русия.Не защото са били слаби.Просто са били малобройни а техниката за тогавашното си развитие не е позволявала такава "бърза" война за каквато е бълнувал мустакатият идиот и генералите му.Ебаси калъфите- още ме е яд на тях.Половин век сме им били съюзници и нищо хубаво от тях.Само яко шит.
цитирай
8. hristo27 - ". . . Те са прекарани, измъ...
02.01.2013 15:19
" ... Те са прекарани, измършавяли и брадясали, с нищо не напомнящи предишната победоносна германска армия, през улиците на Москва... "
......................................................................................

Нещо тук не ми стана ясно. Кога войските на Хитлер са минавали по улиците на Москва?
Иначе, този епизод от Великата Отечествена е пресъздаден сполучливо.
цитирай
9. tomcat2 - Минавали са при така наречения п...
02.01.2013 15:48
Минавали са при така наречения парад на позора, след войната стотици хиляди германци пленници биват прокарани през центъра на града преди да отидат на почивка в Сибир!
цитирай
10. germantiger - ;)
02.01.2013 17:50
6. tomcat2 - Голям комплекс ти е Русия нали ге...
13:00
Голям комплекс ти е Русия нали германецо !Германия беше на страната на злото и си получи заслуженото останалото е история !

...

Няма как да ми е комплекс при положение, че дядо ми е убил във войната няколко от тях, че от СССР останаха над 30 милиона оплаквани за смърт впъти повече от германските загуби!

А пропо комплекси имаме всички и те могат да ни движат напред или да ни деградират, въпрос на умение, избор, преодоляване и развитие

Припоминх си още един комплекс - русофилски - този за непобедимостта

Невежите не знаят, че Русия е бита бол войни

- векове под монголотатарско иго
- загубена война от шведите преди Полтава
- загубена война от Наполеон I преди кампанията 1812-1813
- загубена Кримската
- загубена Руско-японската
- ЗАГУБЕНА ПЪРВАТА СВЕТОВНА ПРЕД ПОБЕДИТЕЛ ГЕРМАНСКАТА ИМПЕРИЯ
- загубена първата чеченска
- афганската НЕ е загубена - там за един казак са падали по 6 брадати
цитирай
11. tomcat2 - И моя дядо е разрпал главите на бая ...
02.01.2013 20:49
И моя дядо е разрпал главите на бая шваби,особено като са ги пленявали с хиляди от берлинските канализации като плъхове един след друг кат ги клал.А на всяка 'изгубена" война Русия им го е сипвала с лихвите после и на шведи и на французи,германци и прочие сволачи!Аре свободно
цитирай
12. xloranphyl - Свободно, Panzerobersch&...
03.01.2013 00:39
Свободно, Panzeroberschütze!!!
Браво! Юнак! Гросе героише!
Направо ме изненада! Не си загубил форма! Ама да не си загубил хапчетата...
Ама ти сериозно се се върза? Леле, мозъкът ти е колкото на пиле(немско пиле)!
P.S. Гледам, писал си ми на лични. Не се хаби, трия ги без да ги чета, защото знам кой е КрасИо, знам с кой от ТИМ си пиеш кафето, даже знам, че имаш "ръка 46"!
Ха-ха-ха! Върза се!
цитирай
13. germantiger - ;)
03.01.2013 08:52
Наиистина е удоволствие за мен, че ви боли другари или другарки ;)

Разбира се, че гроб на изток има за малко над 3 млн. германски войници за "сметка на" от 12млн до над 20 млн. съветски войскари спорно (от Кривошиев до Лопуховский и колективни изследвания). Не включвам останалите милионни загуби цивилно население на СССР!. Този факт - за 1 германец по няколко червени в земята, винаги дълбае другари ректума ви!

Забележете
- след 45 години пропаганда руска в бг бол народ ви мрази
- след 45 години мълчание германско без политика и PR пълно е с младежи фебнове на нещо германско
- от хлапак до 38 годишен днес аз съм привикнал на добро и лошо, а вие бяхте разглезени десетилетия наред да сте номер едно във филми, книги, вестници - наистина сте глезльвци и дечковци

Най-приятното е, че преди 22 години за моята истина и за такива като мен нямаше трибуна, дума, възможност освен лагер, а днес аз ви бия с истина и не само аз, а много като мен. Преди имаше мълчание, днес аз ви глуша с факти ;)

Мъка а, мъка...

А пропо tomcat2 - ако баба беше мъж, щеше да е дедо, ама йок!
"Дедо" ти е убил две кокошки на село и екомично да го равняваш на моя пример - руската кръв във войната така се ля, такава трагедия и толкова бой - наистина жалко - пиша го без ирония - всяка смърт и война е трагедия и болка за близките, а руската трагедия нямаше равна!

xloranphyl - казвал съм ти - няма лошо да признаеш, че си страхливец и гей, не се срамувай ;)
цитирай
14. germantiger - Да ме прощава автора на блога, че няколко потребители простеем под постинга
03.01.2013 08:54
Бях предизвикан - отговорих!

Поздрави и успех в блог.бг kiselinchev
цитирай
15. gadfly - ...
03.01.2013 12:53
Хаха, как се пали само...нормално, де. Все пак Германия е била марионетна държава на СССР и САЩ цели 45 години, а великите им Мерцедеси днес ги произвеждат китайци и турци, и аз бих се палил на негово място.
цитирай
16. xloranphyl - Като моторетка пали джърмана! ...
04.01.2013 08:06
Като моторетка пали джърмана!
Пак ми е писал на лични...
Ей, бижардек, ако имаш нещо да казваш, кажи го тук!
Аз съм ОБРАТЕН гей, признавам си!
И защо да съм страхливец?
Защото те правя на луда калинка ли?
Хи-хи-хи!
Така ще е...
цитирай
17. darktales - Минавали са при така наречения п...
06.01.2013 13:07
tomcat2 написа:
Минавали са при така наречения парад на позора, след войната стотици хиляди германци пленници биват прокарани през центъра на града преди да отидат на почивка в Сибир!

"Парадът на позора", или операция "Големият валс", не е чак след края на войната, но не е и след Сталинград. С пленените при Сталинград германци и техни съюзници в съветския вече тил е започнала хуманитарна криза, която е преминала в катастрофа, макар че като цяло пленниците от Оста не са малтретирани нарочно, както е ставало това със съветските. По средата на зимата и след пределното напрежение на тила и фронта просто е било трудно да им организират подходящи условия за оцеляване. Съветското командване от една страна не е очаквало толкова много пленници, а от друга, на по-низшите изпълнители не им е пукало особено за тях, отчасти защото са видели състоянието на съветските пленници в самия Сталинград.

А въпросният "парад" е станал през лятото на 1944, основната маса участници са попаднали в плен след операция "Багратион" и разгрома на група армии "Център". Той е голям пропаганден успех за Сталин, наред с парада на 7 ноември 1944 - и двете събития са получили по света отзвук, който може да се сравни по престиж с успешна военна офанзива.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160694
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031