Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.03.2013 22:11 - Противоречивата личност и роля на Сталин
Автор: kiselinchev Категория: История   
Прочетен: 6800 Коментари: 3 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Когато преди точно 60 години, на 5 март 1953г. почина Сталин, не след дълго дошлият на негово място като върховен съветски ръководител Никита Хрушчов започна процес на десталинизация. Балсамираната мумия на Сталин, която лежеше до балсамираната мумия на Ленин, бе извадена от мавзолея на Червения площад и погребана в непоследствена близост до мавзолея.
Сега, 60 години след смъртта на Йосиф Висарионович Сталин,  неговото близо 30-годишно диктаторско управление още не е получило истинска и еднозначна историческа оценка. С идването на власт на Никита Сергеевич Хрушчов започна колеблив и недоведен до край процес на десталинизация. Защото при управлението на Сталин бе изградена Съветската държава, но заедно с това бе погубен живота на милиони съветски граждани.
През периода след смъртта на Ленин, в годините от 1923г до 1953г. като генсек на Комунистическата партия, Сталин елиминира всички свои съпереници за върховната власт в партията и държавата. Под негово ръководство, наред с това, бе извършена мащабна индустриализация, а в селата бе насилствено наложена  колективизацията в колхозите.
Днес, 6 десетилетия след смъртта на Сталин и след разпадането на Съветския съюз през 1991 г., все още не е направена вярна историческа оценка за делото на Сталин. Под негово ръководство в СССР бе изградена мощна индустрия, селските стопанства бяха колективизирани в колхози и в страната бе наложено централизирано управление и стабилен ред. Същевременно Сталин и неговата дясна ръка Лаврентий Палвович Берия, физически ликвидираха не само вътрешната партийна опозиция, но и няколко милиона обикнавени граждани на Съветския съюз.
Така или иначе, Сталин имаше, както непростими престъпления от особено голям мащаб, така  и съдбоносно важни за СССР постижения. Това, с което мнозинството руснаци свързват Сталин, е победата над нацистка Германия в периода 1941-1945г. През този драматичен период, в началото на който германците стигнаха до самата Москва, желязната воля и още по-желязната ръка на Сталин, позволиха на СССР и неговата Червена армия, не само да отстои родината си, но и да нанесе смъртоносен удар на германския Вермахт, превземайки в самия край на войната Берлин. Може би именно с тази победа на Съветския съюз, Сталин най-много е заслужил място в руската история.
Съвместно с тогавашните си съюзници Рузвелт и Чърчил, Сталин предрешава съдбата на държавите от Източна Европа. Това е станало така, защото САЩ и Великобритания отчаяно се нуждаят от сътрудничеството на СССР за разгрома на фашистка Германия.
През 1964 година в СССР на власт дойде Леонид Илич Брежнев, който спря по-нататъшния процес на десталинизация. Това съвсем не бе случайно, тъй като народите на Съветския съюз бяха силно разделени относно ролята и управлението на Сталин. От една страна, превръщането на СССР в могъща индустриална и военна държава, от друга страна – жесток терор и унищожаване на милиони съветски граждани, съпроводено с депортиране в Сибир на цели народности и денонощната месомелачка на съдби от органите на Държавна сигурност на Любянка.
След идването на власт на Леонид Брежнев, процесът на десталинизация и преоценка на личността и ролята на Сталин, практически замира. От една страна, безспорните заслуги на Сталин, особено за победата във Втората световна война, наричана в СССР Великата отечествена война, тези заслуги са безспорни. Сталин се доказа като голям организатор, стратег и държавник в най-тежките години на войната от 1941-1945 година. С ръководната си роля и победата над нацистка Германия, той заслужи място в историята.
Наред с това обаче, Сталин изгради тоталитарната система, чиито тежки поражения почти нямат еквивалентен паралел в човешката история.
След разпадането на СССР през 1991 г., темата за Сталин и неговото жестоко управление, мина на много по-заден план. Може дори да се каже, че тази тема бе свалена от дневния ред на СССР и постепенно изпадна в историческа забрава.
Геополитическите последствия от управлението на Сталин промениха картата на света. Но, СССР се разпадна, донякъде мирно и съгласувано с републиките-партньори на огромната Русия.
Както се знае, в историята няма „ако”. Няма „ако” след смъртта на Ленин, който беше заложил основите на това, което по-късно нарекоха сталинизъм. Така или иначе, Сталин е продължител на неразвенчания Ленин, макар диктатурата и масовото изтребление да придобиват много по-големи мащаби.
И все пак, може да се каже, че Сталин е историческа личност, със своя принос за изграждането на СССР, наред с масовите престъпления срещу собствения народ. Вероятно някой ден ще бъде направена по-вярна и по-точна оценка на личността и режима на Сталин.




Гласувай:
2



1. lyubomircholakov - Господин Киселинчев, човек от В...
05.03.2013 22:42
Господин Киселинчев, човек от Вашето ниво не би трябвало да прави изказвания от рода на "избиха няколко милиона..." Колко милиона означава "няколко"? 2-3 милиона? Или 15-16? Или повече? Или пък не са милиони? А каква е точно вината именно и конкретно на Сталин? Предполагам, Ви е известна резолюцията на Сталин върху докладната на Хрушчов през 30-те години, когато той иска да му бъде увеличена "квотата" за разстрелите, мисля, че беше в Лвов - на 18 хиляди души: "Уймись, дурак!" И "квотата" остава 2 хиляди. Тоест: 16 хиляди души дължат живота си съвсем конкретно на Сталин. Ето, това са точни цифри. По същия начин би трябвало да се обявяват и другите. А "няколко милиона" просто звучи несериозно.
цитирай
2. merlin68 - lyubomircholakov,
05.03.2013 23:46
да съгласен съм "няколко милиона" звучи страшно, звучи и несериозно. Хората обичат умопомрачителните цифри, колкото повече и по-невероятно, толкова по се връзват - психика:) 20 милиона, 30 милиона 60 милиона...100 милиона според Солженицин.
Автора греши като смята, че след разпада на СССР темата за Сталин минава на заден план. Писал е доста на бързо и не е прочел нищо от многобройните материали по въпроса.
Например, Горбачов заявява: "Сталин е човек целият изцапан в кръв, убил е милиони" След това същият Горбачов създава комисия от историци, журналисти, общественици (включително от запада). Тази комисия три години рови из всички възможни архиви на КПСС, НКВД и прочие след което излиза с официален доклад.
За целият период на управлението на Сталин са разстреляни 630 000 души, от глад и студ в лагерите (основно през войната) са загинали около 500 000. Това са жертвите. Дебело трябва да се подчертае, че въобще не е ясно колко от тях са жертви на Сталин и колко са жертви на партийната му опозиция, която в доста голям период от време контролира напълно НКВД.
цитирай
3. danailvdimitrov - Какво направи Сталин за Русия и защо руснаците го обичат а западняците мразят.
09.03.2013 18:48
Първо Сталин унищожи бавно и систематично по Сталински,цялата Ленинска комунистическа гвардия разорила и опустошила страната. Последователно унищожи и изби всички знакови комунисти и накрая стигна до Троцки в Мексико. Кулминация на този успех беше чистката в армията 1937-38 г . когато са отстранени 16000 политкомисари, а по-късно са върнати и царските офицерски чинове във войската.
Второ Сталин въстанови разпадналата се руска империя като си върна всички загубени територии(без Аляска) в това число Полша и опита да върне Финландия.
Трето Сталин забрани всички комунисто-юдейски извращения като : отмени гей организацийте (разрешени от Ленин) и забрани абортите(разрешени от комунистите) и забрани разврата(комуните) като въстанови християнското семейство. нанесе тежък удар и върху крименогенния елемент който беше "наеман" от комунистите за разни задачи.

Четвърто: През 1938г. отмени указа на Ленин за преследване на Църквата, а след 1941г. отвори всички църкви и религиозни училища като въстанови 20 000 църкви в цялата страна (при останали след погрома под 200).

Пето: Спечели войната с Хитлер и по този начин спаси руския народ от ТОТАЛНО изтребление (изтребени от немците само за 2 год и половина над 27 млн.руснаци). В тази война пожертва и сина си, което руснаците също не забравиха.

Шесто: създаде супериндустрия след войната която беше в основата на руските успехи през 60-те и въстановяването на страната. Избягна чрез политически ходове с Китай, въвличането на Русия в нови конфликти и войни.

Той разбира се е направил и не малко грешки, но за тях има Божи съд....
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169644
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930