Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.04.2011 16:16 - Арабската политическа пролет
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 886 Коментари: 0 Гласове:
0



Арабската политическа пролет започна в разгара на зимния сезон. Започна от Тунис, премина през Египет и почука на вратата на Либия, Йемен, Бахрейн и Сирия. На едни места революцията победи, както стана в Египет – водещата арабска държава. Но  в Либия сблъсъкът между протестиращите и авторитарната власт на Кадафи прерастна в гражданска война. Рано или късно режимът в Триполи ще бъде съборен с помощта на Запада, но в известен смисъл бунтът на арабската улица загуби своята инерция. В началната фаза на революцията се създаде впечатлението, че наблюдаваме ефекта на доминото, когато събарянето на една плочка води до падане на съседната. След победата на протестиращите в Египет авторитарните арабски режими преминаха към силови действия с много жертви, при което арабската революция зацикли. Неизбежният край на либийския диктаторски режими ще даде тласък на бунта в Сирия и Йемен.

С какво са характерни  арабските революции? Първото и най-важно – преодоляна бе бариерата на страха. Второ, в арабският свят се надигна  ново поколение от млади хора, които са просветени и либерални. Трето, младите араби успешно използваха социалните мрежи за разпалване и координация на протеста. Арабите издигнаха знамето на демокрацията, но наред с това се отпушиха искания за социална справедливост, особено предвид огромната безработица и мизерния стандарт на живот. И това в най-важния петролодобивен регион на света – Северна Африка и Близкия Изток.

Бунтът в арабския свят има силно изразени демократични корени. Демокрацията бе първото нещо, което младите протестиращи араби искаха. Но да не забравяме, че арабската революция се разгърна в ислямския арабски свят, което неизбежно даде своя отпечатък. От една страна, бунтът обхвана и мюсюлманското братство, от друга страна бунтовниците основателно се стремяха да се дистанцират от външната намеса. Но само със западната подкрепа арабите могат да постигнат стратегическа победа.

Във времето на пика на мащабния арабски бунт срещу авторитарните режими, корупцията и резделението на много богати и много бедни, светът си задаваше въпроса: доколко арабите са способни да извоюват демократична победа. Макар, че бяха направени  известни паралели със събитията в Източна Европа през 1989 година,  съществуват и големи ръзличия. На първо място, арабските революции се развиват в контекста на политическия ислям, което поставя под съмнение крайната цел. На второ място, арабската революция е революция на младото поколение, което придава младежко дръзновение и решителност. На трето място, това е националистичната рамка на арабския бунт, като арабските революционери внимават да не помрачат  автентичния национален характер на революцията заради помощта на Запада.

По мое мнение арабската политическа и социална революция в крайна сметка ще събори диктаторските режими. Какво ще дойде на тяхно място не може със сигурност да се предвиди. Революцията срещу диктата на проамериканския режим на Пахлави в Иран доведе на власт аятоласите. В Ирак пък свалянето на Саддам Хюсеин с решителната намеса на САЩ бе последвано от много бавно и несигурно поставяне устоите на демокрацията. Дали основната причина за тези неуспехи е ислямския характер на арабското общество. Наред с това си казва думата вътрешното противопоставяне между шиити и сунити. И още, 2011 година е съществено различна от 1989 година, когато се срути комунизмът и  идеологията му.

В заключение ще подчертая, че върху демократичната вълна на арабския свят ще сложи своя специфичен отпечатък ислямския характер на обществата в Близкия Изток и Северна Африка. Нека няма илюзии за това колко бързо и ефективно ще се преобразуват след революциите арабските държави. На везните на историята са поставени два основополагащи фактора – политическото пробуждане и ограничителният характер на исляма. Но безспорното е, че политическата пролет в арабския свят опроверга предубеждението, че арабите не били способни на демократични революции.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160956
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031