Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
03.05.2011 21:00 - Многоглавата хидра на тероризма е обезглавена
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 739 Коментари: 0 Гласове:
1



Десет години след чудовищния атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк дойде отмъщението – специални антитерористични части ликвидираха вдъхновителя и глава на Ал Кайда Осама бин Ладен. През цялото това време, по един или друг начин, терористът номер едно се изплъзваше от неговите преследвачи. Голямата изненада сега обаче е, че Осама бин Ладен бе убит от специалните антитерористични части (т.нар. тюлените), не в пещерите на недостъпната гранична област по афганско-пакистанската граница, а в огромна защитета сграда в Пакистан. И това само на 80км от пакистанската столица Исламабад. Факт, който основателно постави под съмнение, че пакистанските власти са съучастници в укриването на главата на международния тероризъм. Операцията на специалните части за ликвидирането на Осама бин Ладен бе одобрена и извършена по заповед на Барак Обама. И тази операция завърши успешно не поради късмет, а в резултат от планираните действия на разузнавнето на САЩ и на антитерористичните специални части. Първо,  президентът Барак Обама правилно фокусира антитерористичната операция върху главата на Ал Кайда. Второ, американското разузнаване извърши точно своята дейност, която бе одобрена и целенасочена от американския президент. Трето, подходящата международна ситуация в момента – отстъплението на международния тероризъм и неговата залязваща роля в ислямския свят. На мястото на доминиращата на времето тенденция на арабския национализъм при Насър и на отшумяващото въздействие на ислямския екстремизъм дойде и настъпващият демократичен характер на арабските протести.

Възникват основателни въпроси за антитерористичната стратегия на Вашингтон, като например – повратна точка ли е ликвидирането на идола на Ал Кайда Осама бин Ладен? На второ място, има ли съществено значение убийството на главата на тероризма за днешния и утрешния ден на ислямския джихад? Колко успешна е борбата на САЩ като водещата световна сила с ислямския екстремизъм?

Сега мога да твърдя, че Ал Кайда е в процес на затихващо световно влияние. Модерно е сега да се твърди, че убийството на Осама бин Ладен няма съществено значение за оперативните действия на Ал Кайда, тъй като тези действия се контролират от други лидери на терористичната хидра. Работата обаче е в това, че ликвидирането на вдъхновителя на Ал Кайда съвпадна по време със затихването на ислямския джихад. Нещо повече, бе и съвпадението с демократичната вълна в арабския свят, която издига лозунга за демократични промени. Арабският бунт бе за отстраняване на местните деспоти и тирани, които дълго време бяха обект на американската поддръжка.

И така, смъртта на Бин Ладен означава залез на ислямския джихад. На второ място е префокусирането на американската стратегия, която се измести от Близкия изток към войната в Афганистан. На трето място, при Барак Обама, Вашингтон фокусира антитерористичната си стратегия върху Афганистан и върху главатаря на терористичната дейност. На четвърто място, възникна новата американска стратегия на Барак Обама на фокусирани антитериристични операции за противодействие на тероризма. Но колко важна е заслугата на президента Обама за сегашната фаза на антитерористични действия на САЩ за нанасяне на смъртоносен удар на ислямския джихад? В случая  контекста на последните събития е, че Барак Обама направи силна заявка за втори президентски мандат. Разбира се, всичко това не означава, че САЩ са решили проблемите на екстремизма в арабския свят, да не говорим за Иран и поддържаните от него Хизбула и Хамас, но от дневния ред на Америка отпада ангажимента да се бори със световната мрежа на Ал Кайда.





Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169951
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930