Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.05.2011 14:09 - Започва ли нова епоха след Осама бин Ладен
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 811 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 05.05.2011 14:14


Предишният американски президент Джордж Буш използва като претекст, за да обяви война на световния тероризъм  чудовишния атентат срещу Световния търговски център в Ню Йорк. След 11 септември 2001 година САЩ нахлуха с огромна сила в Афганистан и го превърнаха в център на американската политика. След края на Студената война американският подход се определяше от антитероризма. Страни се превръщаха в приятели или врагове на САЩ, в зависимост от това дали са съзвучни с идеологията на антитероризма. В резултат на този подход на Буш отношенията на Вашингтон с външния свят придоби нов характер със силна тенденция в противопоставяне на екстремизма и на ислямския фактор. Президентът Барак Обама обеща да промени всичко това и донякъде го направи.

Успешният завършек на рискованата операция с убийството на бин Ладен постави един критично важен въпрос – дали в Северна Африка и Близкия Изток във  вакуума, създаден с ликвидирането на водача на Ал Кайда ще навлезе демократичния порив или войнствения ислямизъм. Ще поясня защо арабската политическа пролет доказа, че младежите в арабския свят, а и въобще арабските народи са обърнали гръб на Ал Кайда и на нейната цел с насилие и атентати да промени света. Под знамето на Ал Кайда идеологическите фанатици не успяха да съборят нито един арабски диктатор.

При Барак Обама Америка подкрепяше изблиците на гняв на арабската улица, с идеята за повече индивидуални свободи и демокрация. Трябва да се отбележи, че Вашингтон не може да контролира арабската пролет и да я насочва в желаната посока. Но въпреки всичко това, коалицията от страните на НАТО в Либия фактически води война на страната на противниците на режима на Кадафи.

Смъртта на терорист номер едно, може би бележи и началото на нова епоха, в която глобалната война с тероризма, както я определи Джордж Буш, вече не е основен двигател на американската външна политика. След елиминирането на бин Ладен  - тетористът ключов символ за неговите последователи, дава основание на Барак Обама да твърди, че Ал Кайда вече не заслужава да бъде център на американската външна политика. Във всеки случай, ликвидирането на главата на Ал Кайда съвпада с политическата пролет в арабския свят, което показва, че САЩ са избрали подходящ момент за да сложат край на Ал Кайда. И още, ако в арабските страни се установи някаква форма на демокрация, това ще промени подхода на Вашингтон на фаворизиране на Израел на всяка цена.





Гласувай:
0



1. penchoan - Промените в арабския свят се дир...
05.05.2011 14:35
Промените в арабския свят се дирижират от Америка. За да се говори за демокрация в арабския свят е нужно столетие. Осама бин Ладен никога не е играл ключова роля в света, дори в световния тероризъм. Той беше необходим за официален враг на Биг Брадър. След като вече не е необходим, значи се подготвят нови врагове на САЩ. Ето защо, по-скоро има смяна на приоритетите на Америка и активизиране на плана за Новия ред в света. Което означава подготовка за нови локални войни, като преход към световна война.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160794
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031