Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
24.08.2011 16:40 - Кой ще бъде новият либийски лидер?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 784 Коментари: 1 Гласове:
1


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нищо не обединява така, както общия враг и нищо не разделя така, както общата победа. Сега много важно е бързо да се формира либийско правителство, като това вероятно ще стане на основата на Националния преходен съвет в Бенгази. Проблемът е в това, че пъстрата коалиция, извоювала победата над Кадафи е обединена само от стремежа да отстрани диктатора. Сега възниква въпросът кой ще оглави новото правителство, като това по възможност трябва да стане бързо за да не настъпи хаос от безвластието.

Кандидат номер едно за лидер на новата власт е председателят на Националния преходен съвет /НПС/ Мустафа Абдул Джалил – бивш министър на правосъдието, с репутацията на принципен и почтен политик, популярен в източната част на Либия.

Друг силен кандидат е Махмуд Джабрил, оглавявал кабинета на НПС. Той има репутацията на способен технократ, който е вземал много често практическите решения на НПС.

Съществува реална заплаха да избухнат междуособици в пъстрата либийска коалиция след отстраняването на Кадафи. Става дума за крайно разнородния състав на Свободна Либия, която обединява различни политически течения: от революционните ислямисти през дългогодишните политически емигранти, завърнали се в страната, до избягалите в Бенгази бивши участници в управлението на Кадафи.

Но дори преди потенциалните междуособици стои заплахата да се търси отмъщение сред привържениците на диктатора, както и просто въоръжено мародерство.

Не трябва да се забравя, че голям брой либийци, участвали в шестмесечната гражданска война са въоръжени. Отделните въоръжени групировки могат да претендират да получат като награда постове в новото правителство. Погледнато по-дълбоко проблемите идват от продължилото повече от 4 десетилетия властване на Кадафи, както и от племенната структура на Либия.





Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Лидер се става, не се избира!
24.08.2011 18:10
Според мене, лидер в която и да е област се става, когато човек е предопределен от Бога за този "пост". Всичко друго, за което се говори в коментара, идва след избори, назначаване, налагане със сила и т. н. Но това не е лидер. Интересно ми би било да прочета, дали в Либия има личности, които могат да претендират за лидери. Иначе за власт сигурно претендират стотици. Понякога такива личности се откриват предварително, подготвят се и в дадения момент се издигат. Въпросът е едно журналистическо проучване да се опита да проникне в този проблем...

Проф. В. М.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1164944
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930