Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.08.2011 11:33 - Какво ще се случи в Либия след Кадафи
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 670 Коментари: 0 Гласове:
0


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Нека приемем, че силите на Свободна Либия постепенно установяват пълен контрол над страната и успяват да задействат държавните служби. Нека примем също така, че на този първоначален етап цялата власт ще бъде в ръцете на Националния преходен съвет /НПС/, който от Бенгази ще се установи в официалната столица Триполи.
Опитът от Ирак и Афганистан показва от къде идват главните опасности след отстраняването на местния диктатор. Либия е страна с относително хомогенно население по етнически и религиозен принцип, като наред с арабите има общности от бербери и туареди. Но Либия е страна с племенно устройство – 140 племена със своите вождове.

Първото, което НПС трябва да направи е да се опита да прибере огромното количество оръжие, като от ръцете на бунтовниците бъде преместено в казармите. Втората важна стъпка на НПС е да насрочи и подготви общи избори, примерно след 8 до 12 месеца, на които да се формира парламент на страната. Третата стъпка е да започне широк диалог с различните племенни вождове и с представители на силите, които бяха на страната на Кадафи.
Нека не си равим илюзии, че това са лесни задачи, тъй като в страната е натрупана огромна омраза и несправедливост през 42 години диктатура. Ясно е, че външните сили също ще играят важна роля – на първо място съседите на Либия – Египет и Тунис. По същество Египет има дълга история на взаимодействие с Либия и може да й помогне за осъществяването на мирен преход.
Няма съмнение, че Западът трябва да размрази авоарите на Либия, които са внушителни,  за да може НПС да разполага с жизнено необходимите средства. Либия има също така голям наптрупан запас от злато.
От външните сили най-голямо присъствие в Либия имат западните петролни компании, на първо място Бритиш петролиум  и Тотал. Либийският петрол и природен газ задоволяват нуждите на Италия /Италия е бившата колониална сила в Либия от 1911г./, Франция, Великобритания  и Германия. Апетити за проникване в Либия заради петрола има и Китай, чиято външна политика цели да осигури суровини за динамичното китайско развитие. Във всеки случай САЩ и Западът трябва да се опитат да устоновят отношения с Либия на равноправна основа, ако не искат Либия да бъде тласната в китайските обятия, както голяма част от Африка.
Либия има важно значение за т.нар. арабска пролет, особено заради успешното сваляне на диктатора Кадафи. Това ще даде нов импулс на събитията в Египет и Тунис, но може би най-вече в Сирия, където диктаторът Башар Асад не подбира средства, за да се разправи с вълната от протести. В Сирия една външна военна намеса вероятно би довела до големи кръвопролития, защото на страната на режима е военна машина от 400 000 души. Протестиращите в Сирия са явно готови на всичко /до сега най-малко 2000 души са убити/. Вероятно е, вътрешният натиск и външните санкции от международната общност да отслабят постепенно желязната хватка в Дамаск и да доведат до демократични промени.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160767
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031