Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
31.08.2011 12:31 - САЩ отговарят на предизвикателството
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 752 Коментари: 0 Гласове:
0



В продължение на едно столетие САЩ успяваха да държат палмата на първенството в технологичната сфера. Днес обаче като дефект на американската капиталистическа система се явява фактът, че много важни открития и изобретения направени в Америка, не се внедряват от американската промишленост, а влизат в производството на филиалите в чужбина. Причината е повече от ясна – ниските производствени разходи в азиатските страни, поради значителната разлика в заплащането на труда. В резултат на това изнасяне на авангардните производства и най-новите високи технологии САЩ са заплашени да започнат да губят първенството си в най-перспективните индустриални области.
Американските научноизследователски центрове продължават да бъдат номер едно в откритията и високотехнологичните изобретения, но голяма част от тези изобретения биват внедрявани не в американската индустрия, а  в чужбина – главно в страните с възникващи пазари. В резултат на това САЩ губят позиции в преработвателната промишленост в сравнение с Япония и Германия. Докато до преди 10 години САЩ имаха положителен баланс в търговията с високотехнологични продукти, днес те внасят с 81 милиарда долара повече, отколкото изнасят продукти на високите технологии. Но Америка е решена да коригира този дефект на системата с помощта на държавата и на водещите високотехнологични центрове.
САЩ имат нужда да разкрият 20 милиона нови работни места за да преодолеят последствията от продължителната тежка рецесия. При това, голяма част от заетостта трябва да са работници с висока квалификация, за да могат да усвояват високотехнологичните производства.
Като пример за внедряване в производството на американските постижения можем да  посочим няколко отделни случая. Компанията Сефейд от Сънивил в Калифорния, с кпитал от 2 милиарда долара, произвежда авангардни инструменти на базата на ДНК анализа, като апаратите се използват широко в медицината и пощите, включително за сканиране на болестта Антракс. На свой ред компанията Лилипутиян системс произвежда ръчно зареждащи устройства за мобилните апарати, използвайки бутаново устройство за зареждане на мобилни телефони и лаптопи. Това се оказва много по-ефективно от зареждащите устройства, включвани в електрическата мрежа. Друг пример, преди едно десетилетие професорът от Масачузетския технологичен институт Йет Минг Чианг направил важен технологически пробив в електродите на литиевите акумулатори и на тази база основал авангардната компания А123 системс, която сега произвежда акумулатори за хибридните електромобили.
Подобно на реактивните пътнически самолети на Боинг, посочените производства съчетават сложната технология, високо квалифицирани работници и тясната координация между дизайна и реализацията му. Сега се търси начин малки и големи компании да използват нанотехнологиите за да създават и произвеждат високотехнологични продукти за световния пазар.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1169780
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930