Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
21.09.2011 21:06 - Путин или Медведев за президент?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 626 Коментари: 0 Гласове:
0



Сондажите на общественото мнение в Русия сочат предимство за Владимир Путин пред Дмитрий Медведев, половин година  преди мартенските президентски избори. Популярността на Путин  идва по няколко линии. Първо, руснаците очевидно харесват лидер тип мачо, железен и самонадеян, авторитарен и олицетворяващ национализма. Изглежда същото харесва и българският избирател, който издигна Бойко Борисов за лидер на нацията. Второ, руснаците не харесват западния тип демокрация и се страхуват от разлагането и разпада на днешна Русия, които могат да бъдат овладяни само със силна ръка. Трето, на руския избирател му харесва твърдата и силно националистична линия на външната политика, проведена от Путин.
Медведев също има своите подръжници, макар да е с по-скромно число от Путин. Първо, част от политическата класа в Русия намира Медведев за по-малкото зло от Путин. Второ, Медведев не е толкова авторитарен, както Путин. Трето, Медведев е фаворита на американката политическа класа и на либералната американска преса. Четвърто, президентът Барак Обама предпочита да си има работа с Медведев в ролята му руски президент, впрочем, това което е валидно за Съединените щати, е валидно и за Запада като цяло.
Путин като президент ще задълбочи вертикалата на властта във вътрешнополитически план. Същевременно той ще се стреми да води по-агресивна външна политика, която да бъде по-неудобна за Съединените щати. На свой ред Медведев в ролята на президент, поне като идейна платформа, ще залага на модернизацията на Русия, което означава икономическа диверсификация и развитие на високите технологии. Това би превърнало Русия от износител на петрол и суровини в модерна технологична държава. От друга страна, както стана дума, Медведев ще бъде предпочитаният от Запада партньор.
В Русия няма опозиция, става дума за реална опозиция. Либерално настроените интелектуалци-опозиционери нямат никаква база сред обикновените руснаци. Освен това, авторитарният режим в Москва прави невъзможно да се появи по демократичен път опозиция.
Ако Путин реши да се кандидатира за президент, победата му днес изглежда почти сигурна. Ако обаче той реши да даде път на Медведев, ще имаме сравнително слаб президент в лицето на Медведев и силен „лидер на нацията” в лицето на Путин. При всяко положение обаче, Русия ще има корумпиран политически елит, авторитарно управление и либерална риторика от лагера на Медведев, риторика, която е пълна демагогия.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161342
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031