Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2011 12:24 - БРИКС ще спасява Европа
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 935 Коментари: 1 Гласове:
1



Страните от БРИКС /Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка/ могат да изиграят важна роля в подпомагането на еврозоната и нейното излизане от дълговата криза. Нещо повече, и Съединените щати са заинтересовани от взаимодействието с БРИКС за стабилизирането на финансовите пазари.
Едно сравнение за икономиките във времето на сегашната тежка криза е показателно. Според прогнозите на МВФ Съединените щати имат годишен прираст през 2011год. от 2,5%, докато Китай – главната сила на БРИКС, ще има растеж от 9,5%. Еврозоната пък, през последното тримесечие на тази година ще има прираст само от 0,1%, като в края на годината прирастът ще бъде занулен. На свой ред страните от БРИКС и по-специално Китай са заинтересовани да не се допусне нова рецесия и да се излезе от сегашната криза. В противен случай се свиват пазарите за износа на Китай.

Идеята, която се обсъжда е страните от БРИКС да използват финансовите си резерви, за да купуват европейски облигации, с което да облекчат състоянието на еврозоната, потънала в дългова криза. БРИКС имат огромни златновалутни резерви, които могат да бъдат използвани за преодоляване на кризисното положение. Проблемът идва от това, доколко европейските облигации могат да осигурят прилична доходност на БРИКС, като се има предвид несигурността на европейските финансови пазари.
Ясно е, че само с помощта на БРИКС еврозоната не може да излезе от дълговата криза, доколкото тази криза е резултат на натрупване с годините на дисбаланси, но известно временно облекчение може да бъда постигнато. И това е много важно в сегашния момент, когато не само Гърция, но и Италия и Испания са заплашени да изпаднат в неплатежоспособност.
Идеята страните от БРИКС да играят много по-важна роля в световните финанси изисква в бъдеще да бъде променено  устройството на МВФ и Световната банка. По едно неписано правило още от създаването им през 1945г. начело на МВФ застава европеец, а на Световната банка – американец. Очевидно тази практика е остаряла и предвид новата роля на БРИКС трябва да бъде променено с поставянето начело на МВФ на представител на Китай.





Гласувай:
1



1. анонимен - Евросъюзът е обречен на разпад. . . ...
27.09.2011 02:40
Евросъюзът е обречен на разпад...просто е въпрос на време..а и континент с тенденциозно застаряващо население...Малко по малко започва да се гради нов световен ред...неизбежно и естествено ...просто европа и америка се зеха прекалено насериозно ,но вече е ясно ,че няма да могат да продължът си прявят вече каквото си искат както досега.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1166570
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930