Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
30.09.2011 18:00 - Ромският проблем е нерешим
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 2081 Коментари: 8 Гласове:
9


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Закъснялата реакция на властта спрямо случая Катуница и цар Киро показва само едно – беззаконието и произвола са утвърдена практика в България. Имам предвид, че местните феодали, били  те цигани или етнически българи, са практически недосегаеми. Опасявам се, че циганският проблем е вечен и никой до сега не е намерил неговото решение. От една страна, ромите са извън правилата и закона, живеейки предимно в гета, където господства „местното правосъдие”. От друга страна, бидейки неграмотни, или слабо образовани, ромите не могат да прескочат  бариерата на предразсъдъците и отчуждението от българското общество. Днешните цигани не са циганите от йовковите новели,  които правят пеещи каруци, носейки се из добружанските пътища.

Питам се, има ли изключение. Да, изключения има, но те са потвърждение на правилото. Сещам се веднага за една журнаистка от национална медия, която е от ромски произход. Тя е от общопризнат най-добър репортер и един от най-способните водещи и коментатори, а на всичко отгоре има качества на лидер на  групата.

Циганският проблем съществува във всички държави и общества. В Америка местните цигани се возят в скъпи розови кадилаци. В Англия ромите се открояват с ярките си одежди и пищните си тържества. В Източна Европа обаче циганите са нерешим проблем. Имам предивид   Чехия, Словакия, Унгария, Румъния и България, които са членки на ЕС. Изглежда, че ромите са по-голям проблем за по-бедните общества. Общото е, че винаги са нещо отделно от местното общество, и по-конкретно, че преобладаващата част от ромите паразитират върху него.

Не знам дали неприемането от българите на ромите е знак на вкоренени от поколения предразсъдъци, или е предпазен механизъм на етническите българи за спазване на необходимата етническа хигиена. Не споделям ксенофобията на националистите, но наистина етническия мир е една заблуда и илюзия. Като  казвам, че циганският проблем е нерешим, имам предвид неприложимостта на върховенството на закона към ромския етнос. По-голямата част от ромите живеят извън нормата и закона и се борят за своето оцеляване със всички средства. Ако е необходимо строгото прилагане на закона спрямо ромите, дълбоко се съмнявам, че полицейските участъци и затворите биха могли да се справят с потока от циганска беззаконност и престъпност. Същото важи и в не по-малка степен и за българите.

Неведнъж съм посочвал, че днес социалните мрежи са механизъм за организиране и насочване на протестите, както се видя и от случая в Катуница. Там се прояви неспособността на правосъдието да се справи с планината от беззакония на циганите по места. Футбулните агитки са едно на ръка, като социален клапан за отключване на младежката агресия, но трябва ли да си затваряме очите пред бунта на младите, когато възрастните просто са свели глава пред ромския произвол?
Предполагам, че в бъдеще власитте ще се опитат да решават проблема с помощта на полицията. Но ако ромите се надигнат, ставайки агресивни, както в случая с Благоевград, полицията няма да знае кого и от кого трябва да защитава. Чешкият президент Вацлав Клаус е „решил проблема” като е наредил безкомпромисна намеса на силовите структури за справяне с безредиците. Убеден съм, че Бойко Борисов също ще прибегне до силовия подход. За известно време така ще бъде укротена масата, но решение на проблема няма да има. Защото кръвта, било тя циганска или българска, вода не става.




Гласувай:
10



1. tili - Така е! Съгласна
30.09.2011 18:21
съм. Радвам се, че те открих тук, Чаве:)))
цитирай
2. nkf - Общо взето празно интелектуалс...
30.09.2011 18:25
Общо взето празно интелектуалстване и произвеждане на ненужна словесна плява.Бедни общества,дискриминация,предрасъдъци и бла бла.Решение на проблемите с чандала са изнамерени от преди около 5-6 хиляди години,ама се иска голям морал,огромно познание и здрави гащи за това.Все неща,които липсват на "ЕнтЕлЕктуАААлците.От повърхността на мръсната пяна на егалитарните утопиии се потъва директно на дъното на историята.
цитирай
3. анонимен - Простите неща трябва да решат пр...
30.09.2011 18:47
Простите неща трябва да решат проблема... Държавна политика! Намаляване раждаемостта чрез спиране рязко на всякакви "социални, детски,училищни, енергийни" и др. за над 2 деца и отнемане на родителски права при непокриване на определен социален минимум(включващ храна, топлина, образование и др.). За всички! Българи, цигани, турци и т.н.
Само след 20 години циганите ще са социализирани и ще забравим проблема.
Сега горките нещастни примитиви са превърнати в гласоподаващи примати от същата тази държава!
цитирай
4. demokrat63 - напълно си противоречиш в статията ...
30.09.2011 19:10
напълно си противоречиш в статията си. Искаш да покажеш своето неведение по въпроса и толкоз. Обаче има проблясъци в статията ви. Като човек, който съм работил с тях мога да кажа, че проблема е изключително лесен за решаване. Сам си посочил какви са причините. Така, че решение има, но дали има кой да го реализира- е това епроблема. Поне за сега се показа на упрявляващите, че има проблем и е на дневен ред.
цитирай
5. haralanov - Здравей!
30.09.2011 19:14
Това,че циганския проблем е нерешим го пиша от доста години насам...
цитирай
6. djovana38 - Никога!
30.09.2011 23:58
Циганите никога няма да забравят своя цигански произход при каквито условия и да ги поставиш! 1 на 1000 може да излезе свястен!Дайте им жилища-ще откачат вратите и ще ги изгорят.Тяхната номадска природа се задушава в нормално жилище!Не случайно техният флаг е синьо небе, зелена поляна и колело от конска каруца!Мързеливи, безотговорни(ако си наел циганин на работа,трябва да си до него), нямат равни в джебчийството,нямат съвест-обират пенсионери и като ги питаш защо го правят,у отговарят- ами да са си стискали парите,Това, че само искат, а нищо не дават на обществото е ясно на всички!И българи крадливи има, по всички етажи на социалната стълба, която им служи като оправдание! В Европа има цигани, но си ги държат здраво(църква,учение и работа, спазване на Законите) с голям контрол.Защо вдигнаха ръце от източно-европейските цигани!Защото са научени да живеят наготово!Защото трябва да бъдем толерантни!На хората им писна!И там където свършва тяхната толерантност, започва народната нетолерантност!Дано не стане по-лошо с тая бащинска грижа на управниците! Дано! Само ДНК(за циганската и българска кръв-вода не става) не стига! Трябва и малко акъл, ако имаш глава на раменете си!При циганите разсъдъка е дефицитен! По природа!Затова, досега никой не се е оправил с тях!Във всички времена и епохи!И термитите са насекоми, но могат да ти разрушат къщата!
цитирай
7. darcy - Аз да попитам
01.10.2011 16:28
защо по Тошово (не че милея за онова време) този проблем не беше наболял и циганите си знаеха мястото?
цитирай
8. diso - Мисля, че е решим
01.10.2011 16:42
С подходяща комбинация от "тояга и морков".
И с политическа воля! За съжаление, нашите криминал-политици имат интерес да го подхранват и задълбочават. Бедните и неграмотните хора са по-лесноманипулируеми.
darcy, тогава се положиха основите на днешното положение - създадоха се "циганските" квартали, осигуряваше им се нискоквалифицирана работа, вместо да ги подтикват към по-високо образование и квалификация...
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165817
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930