Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.10.2011 10:54 - Полша между Германия и Русия
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1354 Коментари: 1 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

За разлика от многобройните критики срещу връщането на Владимир Путин на поста президент, в Германия канцлерът Ангела Меркел се въздържа от критични изявления. Дали това няма връзка с очертаващото се сближение между Германия и Русия? Известно е, че една от главните цели на руската външна политика е да вбие клин между САЩ и Германия. Съюзяването на Русия с Германия има сериозна икономическа основа. Над половината от природния газ в Германия идва от  Русия. От друга страна Русия се нуждае от технологии, с каквито Германия разполага.
Полша е важна страна с решаващи позиции в Източна Европа. Нейното население  над 40 милиона души, е най- голямото в региона. Икономиката й се развива много добре, като дори във времето на сегашната криза, когато еврозоната е с почти нулев растеж, Полша има прираст на БВП от 4%. Освен това Полша сега е ротационен председател на ЕС и е начело на Вишеградската четворка- Полша, Чехия, Словакия и Унгария.
Между Полша и Съединените щати има специална връзка, доколкото Вашингтон не иска да допусне върху Варшава да бъде оказван двупосочен натиск от Москва и от Берлин. Местоположението на Полша, разположена в Северноевропейската равнина между Германия и Русия, я прави особено уязвима при военен конфликт. Исторически пък, свръхчувствителността на поляците идва от нейния трагичен исторически опит, свързан с Пакта Молотов-Рибентроп за подялба на Европа. В резултат на този пакт през септември 1939г. Полша е прегазена от запад от германците и после от изток от руснаците. Тогавашните велики сили Англия и Франция, които бяха дали гаранции за сигурността на Полша, обявиха война на Германия, но на практика останаха военно пасивни. Заради това поляците внимателно следят политиката на новия си гарант Вашингтон, от който зависи тяхната сигурност.

Във връзка с изгражданата противоракетна отбрана на НАТО в Полша бяха стационирани американски изстрбители F-16 и противовъздушни ракети Пейтриът, обслужвани от американски военослужащи.  Това се направи защото при тези обстоятелства всяко нападение срещу Полша би било нападение и срещу Съединените щати.  Проблемът обаче се свежда до това, че във времето на сегашната икономическа криза Съединените щати имат по-други приоритети и не слагат ударението на своята политика върху Източна Европа и съответно върху Полша, но в дългосрочен план виждат в лицето на укрепената икономически и военно Полша стратегическа противотежест на потенциалното съюзяване на Германия и Русия.  Според Вашингтон, изложената на опасност от Изток и от Запад Полша не би имала друг избор, освен да се примири с това, което решат германците и руснаците. Следователно Съединените щати имат стратегически интерес да гарантират сигурността й и нейната независимост. При това не само формално, но като помагат на поляците да изградят силна икономика и силни въоръжени сили.
Полша е член на НАТО и ЕС, затова възниква въпросът защо търси гаранции за сигурността си от далечна Америка. Според Варшава ЕС няма обща отбранителна и външна политика. Колкото до НАТО, един съюз между Русия и Германия, би направил безполезен Северно атлантическия съюз. Но доколкото днес никой няма намерение да напада Полша, проявената от Варшава свърхувсвителност има за цел да привлече към себе си световното внимание и да придаде много по-голяма тежест на Полша.






Гласувай:
3



1. анонимен - Много интересно и много близо до ...
01.10.2011 19:08
Много интересно и много близо до истината. Русия и Германия винаги са имали специални отношения, още от Екатерина ІІ, и от преди това. В южна Русия са заселени над 20 000 германци и там има доста германски фамилии. Дори ІІ св. война не наруши тия специални отношиния. А Полша пък е била винаги общ враг. През І св. война поляците са безчиствали в Беларус и Украйна и са избили над 26 000 пленница. Катинското клане е отговара на Сталин на тия зверства. Правил съм постинг за това - "Реципрочното възмездие".
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165340
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930