Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
04.10.2011 08:14 - Как да бъде спасено еврото?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 621 Коментари: 0 Гласове:
2



В Люксембург вчера заседаваха финансовите министри на еврозоната, а днес към тях  ще се присъединят и другите финансови министри на страните, които не са членки на еврозоната. Темата, която се обсъжда е мерки за спасяване на еврото. Междувременно стана известно, че Гърция не е успяла да постигне обявената цел за намаляване на бюджетния си дефицит. Това съобщение обаче не изненада никого.
Еврото продължава да е в сериозна опасност. Европейските лидери най-после осъзнаха, че трябва да се действа бързо и координирано, но далеч не са осъзнали степента на проблема с еврото. А този проблем е огромен.

Според анализатори, за да се стабилизира еврото е необходимо да се създаде фонд, примерно от два трилиона евро. Европейският фонд за финансова стабилност от 440 милиарда евро е твърде малък за да свърши работа.
От къде могат да се вземат тези два трилона евро? Ясно е, че парите трябва да дойдат от МВФ, но фондът има на разположение само 385 милиарда евро. Поставя се въпросът, не може ли МВФ да заеме огромната сума от от Китай, който разполага със средствата и има интерес да работи с МВФ.

Разбира се, това не означава да не бъдат извършени структурните реформи в еврозоната. Трябва да се постави срок за извършване на тези реформи, примерно една година. От друга страна, ако се изгради защитна стена около страните в дългова криза, това ще означава с тези два трилиона евро да се стабилизира не само Гърция, но също така Португалия, Ирландия, Испания и най-вече Италия – третата икономика в ЕС. Спешно трябва да се рекапитализират европейските банки. Това включва и германските банки, които също са заплашени. Трябва да се разбере следното – докато Германия не осъзнае, че не е решение на проблема, а също е проблем, Берлин няма да може да действа ефективно за спасяване на еврото.
Светът се страхува от това, което става в Европа, защото глобалната икономика е като скачени съдове, а  Европа твърде дълго нехаеше за справянето с дълговата криза. Но проблемът с дълга в САЩ не е по-малко сериозен от европейския. Америка има над 14 трилиона дълг, което е почти равно на американския БВП. Огромният бюджетен дефицит е в резултат на свиването на икономиката от рецесията в 2008година. Америка  греши като се опитва да убеди сънародниците си, че Европа е по-зле от САЩ. Фактически, и в Европа и в Америка съществува огромен проблем, който може да бъде решаван само с използването на огромни средства.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1168365
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930