Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
09.10.2011 12:45 - Назад към Съветския съюз
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1223 Коментари: 3 Гласове:
0



Най-вероятно на 4 март 2012 година Владимир Путин ще бъде избран за президент на Русия. Съгласно руската конституция, президентството му ще бъде два мандата от по 6 години. През това дълго управление Путин ще се опита да възстанови своята амбициозна цел да изгради евразиатски съюз, като обедини откъсналите се от Русия бивши съветски републики. Ядрото на тази геополитческа конструкция ще бъде вече образувалия се митнически съюз – един вид общ пазар, който включва Русия, Беларус и Казахстан.
Навремето разпадането на Съветския съюз бе окачествено от Путин като най-голямата геополитическа катастрофа на ХХ век. Сега изглежда бъдещият руски президент иска да поправи тази грешка на историята. Разбира се, не става дума за буквално възкресяване на комунистическата държава, която необратимо се е търкулнала в миналото. Но от геополитическа гледна точка, това е опит да се възстанови СССР.

Сега Путин енергично се опитва да разшири митническия съюз с присъединяването на Таджикистан и Киргистан. По този начин авторитарният модел на управление на тези държави да замени някогашния тоталитарен модел на разпадналия се през 1991 година СССР. Естествено амбицията на Путин е да присъедини 50-милионната Украйна, където обаче проруския президент Янукович вече се оплака от натиска на Москва.

Сложено е началото на нов властови блок  - евразиатски съюз, който да обедини население от  300 милиона души и територия от 1/5 от земната суша. Доминиращата идеология и членството в евразиатския съюз ще бъдат доброволни, но от геополитическа гледна точка конструкцията е римейк на бившия СССР.
Разбира се, Путин няма да успее да обедини около Русия всички бивши съветски републики, защото Литва, Латвия и Естония са членки на НАТО и ЕС. От друга страна, Армения би се присъединила към един такъв съюз като противотежест на извечния си враг Турция, която подкрепя Азербайджан.

Идеята на Путин се харесва на руските националисти и донякъде от авторитарните лидери на средноазиатските държави, защото ще утвърди управлението им. От гледна точка на Москва евразиатският съюз ще бъде равностоен партньор на Съединените щати и ЕС. Ще видим доколко тази идея е реалистична, и доколко е осъществима. Но зад евразиатския съюз прозира амбицията на Русия да възкреси в някаква форма имперските си амбиции.
В принципен план евразиатският съюз има за цел  да реализира многополюсния модел в света, след като отминава времето на глобалната доминация на Съединените щати като единствена суперсила. В същото време обаче центробежните сили в Евросъюза по време на сегашната криза поставят под съмнение възкресяването на хетерогенна общност на държави от бившето съветско пространство.

Плановете на Владимир Владимирович за създаване на евразиатски съюз още сега се натъкват на съпротива от страна на Съединените щати, които не биха искали насреща си един контролиран от Русия властови блок с огромно население и територия. Този проблематичен съюз би променил баланса на силите на два континента – Европа и Азия. От друга страна, държави като Грузия, която воюза с Русия през август 2008 година, ще търсят  покровителството на Вашингтон и Брюксел. Наред с това мнозинството бивши съветски републики биха предпочели да се присъединят към ЕС, отколкото да образуват евразиатски съюз с Русия.





Гласувай:
0



1. lyubomircholakov - По принцип не е ясно защо трябва да ...
09.10.2011 12:56
По принцип не е ясно защо трябва да има една-единствена супер-сила, която само с наличието си е предпоставка за формиране на глобална диктатура като крайна точка на процеса на естественото си и неминуемо разрастване.
цитирай
2. анонимен - Точен коментар
10.10.2011 16:46
Чавдар Киселинчев си остана един от малкото класически външнополитически коментатори, които боравят не с емоции, а с разум! Това е журналистика от британски тип.
цитирай
3. анонимен - backlink checker free backlink services
02.04.2012 13:43
heya kiselinchev.blog.bg admin discovered your blog via search engine but it was hard to find and I see you could have more visitors because there are not so many comments yet. I have discovered site which offer to dramatically increase traffic to your website http://xrumerservice.org they claim they managed to get close to 1000 visitors/day using their services you could also get lot more targeted traffic from search engines as you have now. I used their services and got significantly more visitors to my blog. Hope this helps :) They offer most cost effective <a href=http://xrumerservice.org>backlinks</a> Take care. Jason
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165960
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930