Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
12.10.2011 11:06 - Глобалната криза на глобалната икономика
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 698 Коментари: 0 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Първоначално сегашната криза бе обявена за финансова. С огромни средства банките бяха рекапитализирани, но  кредитирането остана неадекватно. Това, че икономиката е глобална  означаваше, че и кризата ще се глобализира. И действително банкрутът на Лиман брадърс в Съединените щати отключи бурни главоломни процеси на икономически спад в Америка, Европа и Азия. Естествено, че свиването на пазарите в САЩ и ЕС доведоха и до намаление на темпото на икономическо развитие в страните с развиващи се пазари. Прирастът в най-динамичната страна от групата БРИКС – Китай спадна от 11% до 9,5% с тенденция догодина да слезе до 9,0%.
Глобализацията доведе до допълнително разтваряне ножицата между богати и бедни. Докато доходите на средната класа се свиваха по целия свят, бонусите и печалбите на банкерите достигнаха до нови висоти. От друга страна, в резултат на глобализацията повишаващите се цени на енергията прехвърлят покупателна способност от Америка и Европа към страните износителки на петрол и природен газ.
Страните с развиващи се пазари, имайки предивид пораженията от кризата през 1997-1998г., решиха да се презапасят с валутни резерви при сегашната много по-тежка и продължителна криза. Според Джоузеф Стиглиц, лауреат на Нобеловата награда за икономика, валутните резерви на тези страни са достигнали 7,6 трилиона долара, като тези средства фактически са замразени. Една от радикалните идеи за спасяване на еврозоната от дълговата криза бе да бъдат използвани тези трилиони долари /според някои източници валутните резерви са около 11 трилиона долара/, чрез МВФ за играждане на защитна стена, за да се пресече разпространението на кризата към Италия и Испания.

В резултат на глобализацията, докато банкерите получават своите огромни бонуси, заплатите на работниците и броя на работните места намаляват. Понеже цените на петрола се върнаха към нивото от 100 долара за барел,  финансовите потоци потекоха към страните от ОПЕК. Както  посочва Джоузеф Стиглиц,  като се разберат причините за сегашната криза, ще могат да се намерят и начини за нейното преодоляване. Според мен, коренът на кризисните процеси е в прехвалената пазарна икономика, която е евфимизъм за съвременния глобален капитализъм.

Механизмът на пазарната икономика е равновесието или еднопосочното движение на търсенето и предлагането. Увеличената производителност в страните с развити икономики доведе до закриване на милиони работни места, като безработните трябваше да се ориентират към сферата на услугите. Инертността на пазарната система и това, че тя се базира на психологически качества на играчите, води в определени моменти до страх и до паника, които разтърсват световните борси.  По някакви не много ясни причини обаче пазарът се представя като панацея от всички икономически беди. Това, че алтернатива на пазарната икономика не е намерена, не означава, че тя няма алтернатива и не може да има такава.



Гласувай:
3



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1161091
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031