Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.10.2011 21:00 - Присъдата на Тимошенко - срещу украинските интереси
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1414 Коментари: 0 Гласове:
2


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Съдът в Украйна обяви присъда от 7 години затвор за бившия украински премиер Юлия Тимошенко. Присъдата подлежи на обжалване, но ако бъде по същество потвърдена от по-горната инстанция, това ще постави Украйна в неизгодно международно положение. Според съдебното решение присъдата е за грубо превишаване на правата от страна на бившия премиер Тимошенко при сключването на сделката за природния газ от Русия. Интересно е, че дори Владимир Путин не могъл да разбере, според неговите думи , защо е издадена такава присъда.
     Юлия Тимошенко е представител на украинските националисти и категоричен противник и съперник на сегашния украински президент Виктор Янукович, който е с проруска ориентация. Процесът срещу Тимошенка раздели Украйна на две. Според данните на центъра за проучване на общественото мнение 37% от украинците осъждат този процес, а 36% го подкрепят. Независимо от разделението на украинците, този процес по „газовото дело” е силно политически и може да се смята за недемократичен  от страна на президента Янукович, с цел разчистване на сметките с политическите опоненти.
Според украински политолози зад фасадата на процеса се водят тайни пазарлъци между Виктор Янукович и Юлия Тимошенко, но на повърхността излиза изпращането в затвора на главния полтически съперник. Западните наблюдатели посочват, че използването на съдебната власт за политически цели, поставя украинското правосъдие и президента Янукович в неблаговидната компания на Русия и Беларус.

Виктор Янукович заяви, че присъдата на Тимошенко не е окончателна. Ако по-високата съдебна инстанция потвърди присъдата, или се ограничи с несъщестеното й намаляване, Киев ще изпадне в затруднително международно положение. Известно е, че президентът Янукович водеше проруска външна политика, обратно на осъдената Тимошенко, която бе с националистични позиции и байрактар на оранжевата революция от 2004 година.

    Зад фасадата на съдебния спор се крие сблъсък на политически интереси, така че, тази история по всяка вероятност ще има продължение. Процесът и произнесената присъда, особено ако не бъде съществено променена, означава, че президентът Янукович влиза в компанията на политици, които веднага щом влязат във властта пращат политическите си съперници в затвора. Така както става в Русия и Беларус, които са представители на групата на т.нар. „суверенни демокрации” в Източна Евопа.

Никой, освен президентът Янукович и неговият антураж в действителност не вярва в независимостта на украинското правосъдие. Първо, защото както стана дума, Юлия Тимошенко играеше ключова роля в украинската оранжевата революция, която блокира първия опит на президента Янукович да спечели властта като президент през 2004 година. Второ, целта на Янукович е да използва процеса срещу Тимошенко в пазарлъците с Русия, за да бъде намалена цената на внасяния руски природен газ.

Правителството в Киев разглежда сегашната цена на вносния природен газ като несправедлива, особено след като президентът Янукович, с цел намаляване на цената , изключи потенциалнто членство на Украйна в НАТО и удължи до 2042 година лизинга на руската военоморска база в Крим. Янукович смята, че след тези две отстъпки пред Русия, Москва няма да продължи да оказва натиск върху Киев за присъединяването на страната към митническия съюз с Русия и Беларус. И също така, че Москва няма да настоява за сливането на украинскта газова компания Украински гас с руския Газпром. Защото това би дало възможност на Кремъл фактически да определя условията на транспорта на руски газ за Европа през украинска територия.





Гласувай:
2



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160703
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031