Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
16.10.2011 18:03 - Америка свива знамената
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1341 Коментари: 0 Гласове:
0



Отвъд Атлантика се засилват добронамерите критики към американската външна политика. Главният упрек е, че тя реагира на събитията вместо да ги насочва. И също така, че й липсва фокус и ефективност. Възможно е тези критики да са резултат от очертаващото се свиване на американските международни ангажименти. Възможно е също така, критиките да означават преход от статута на единствена суперсила към суперсила в многополюсен свят.

Интересен е подходът, който се лансира на страниците на Ню Йорк Таймс. Решението, което се предлага звучи просто. Да се поставят приоритетите във външната политика, като  Съединените щати се отдръпват постепенно от непосилните ангажименти. Приоритетите се подреждат по следния начин: запазване на американския долар като резервна световна валута, предотвратяване на разпространението на оръжията за масово унищожение, подържане на добри икономически и дипломатически отношения с изгращяващата суперсила Китай. Като това фокусиране на приоритетите не означава изпадане на Съединените щати в международна изолация.

Ясно е, че Америка има основание да се грижи и за други потенциални приоритети: успешното завършване на войната в Афганистан, париране на международния тероризъм, енергийна сигурност и борба с климатичните промени. Но както изглежда с днешна дата, фокусирането на приоритетите би позволило на Съединените щати да играят ръководна роля в световните процеси, във времето на продължителна икономическа криза и ограничаване на възможностите за действие на международното поле.

Разбира се, запазването на долара като резервна световна валута дава изключителни предимства на Америка в международен план, доколкото в световния икономически обмен цените се определят в американски долари, финансовите резерви  на другите страни са също в долари, както и инвестициите зад граница. Сегашната роля на американския долар произтича от това, че Съединените щати държат своите международни дългове под контрол, подкрепят световната търъговия, инвестират в икономически прираст и имат най-мощната икономика в света. Но по обективни причини съотношението между ресурса техния ресурс и този на другите държави се променя за сметка на световното господство на американския долар. За да подкрепят световната роля на своята валута Съединените щати трябва да намалят националния си дълг, да намерят източници на нови приходи, да стимулират икономическия си прираст. И като цяло да убедят света, че вземат трудни решения. Уникалната роля на американския долар се смята за по-важна от решаването на международните кризи и военните операции в Близкия и Средния Изток.
Няма спор, че Съединените щати имат възможност да водят световната политика за предотвратяване разпространението на оръжията за масово унищожение – ядрени, химически и биологически. Главните заплахи сега идват от Иран  и Северна Корея. Безспорно съществуват възможности за засилване ролята на ООН и другите международни организации за превантивни действия срещу разпространението на оръжията за масово поразяване.
Особен акцент в критиките на американскта външна политика се слага върху отношенията с Китай. Несъмнено има области, в които интересите на Съединените щати и Китай съвпадат. И именно върху тях Вашингтон трябва да сложи акцента на своята външна политика. Налага се Съединените щати да подържат конструктивни отношения с Пекин във финансовата област, тъй като Пекин е най-големият кредитор на Америка. Също така трябва да има пренасочване на външната политика към колективни, а не солови международни действия. Няма съмнение, че възходящото развитие на Китай го превръща във втората световна сила. Не е позитивно въвеждането на изравнителни мита на китайския внос в Америка, с което Републиканска партия се стреми да притиска Пекин. Вашингтон трябва да си даде сметка, че икономическата експанзия на Китай е в основата на китайското поведение на международната сцена и при това положение Съединените щати не трябва да се опитват да контрират Китай. От друга страна, проблемините въпроси като Тайван и Тибет не трабва да стоят в челния дневен ред на китайско-американски отношения. И също така САЩ не трябва да водят политика на възпиране на Китай, каквато бе американска политика спрямо СССР по време на Студената война. На световната сцена има достатъчно простор както за Америка, така и за въздигащ се Китай, който очевидно се очертава като втората свръхсила през това десетилетие.





Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160845
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031