Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
17.10.2011 10:03 - Гърция - на нож със съседите си
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1234 Коментари: 2 Гласове:
6


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Днес Гърция е на прага да напусне еврозоната. Изключително тежката ситуация, в която изпадна южната ни съседка се отрази крайно тежко на нейната международна репутация. В ход дори тръгнаха ксенофобски внушения, че гърците били мързеливи, финансово разпуснати и сега си получават заслуженото. Може би най –силно изразен е контрастът между разпуснатите гърци и пестеливите германци. Както се изрази един британски коментатор, гърците живееха богато като германците, но сега ще живеят бедно като българите.

Гърция обаче си има стари проблеми с нейните непосредствени съседи. Най-острият и трудно решим проблем е с Македония, проблем който избухна във връзка с името на Република Македония. Пред северозападната съседка на Гърция, Атина поставя непреодолими препятствия за приемането й в ЕС и НАТО. Македонците също не си поплюват и в центъра на Скопие бе издигната огромна статуя на Александър Македонски. Работата е в това, че Атина вижда в лицето на Македония териториални претенции на младата македонска република към северозападния район на Гърция със същото име.
Разделеният на две части Кипър е вечен проблем между Гърция и Турция. Сега замразеният конфликт между двете части на Кипър изглежда отново се разгаря. Кипърското правитество, подкрепяно от Гърция се обърна кам една американска компания, която да започне проучвателни работи за добив на природен газ в южната част на острова. Това разгневи Турция, която настоява,че кипърските турци също трябва да получат дял от приходите от природния газ. Анкара сключи своя сделка за природния газ и изпрати кораби в зоната на малките островчета в Егейско море- вечен спор за принадлежността им.

Гръцкото правителство има по-добри, даже като че ли приятелски отношения със съседна Албания. Но и тук има проблем с етническите албанци, имигрирали в Гърция, които са около 60% от едномилионната общност на имигрантите в Гърция. Въпреки някои положителни промени, голяма част от албанците в Гърция страдат от зле прикрита дискриминация, както на работното място, така и в жилищния им квартал. Да не говорим, че на високата раждаемост на етническите албанци в Атина се гледа с лошо око.

Фактически засега единственият съсед, с който Гърция няма открити спорове е България, въпреки че в северната част на Гърция живее голяма говореща български език общност. България е най-бедната страна в ЕС, поради което Атина се отнася с известно снисхождение към северния си съсед. Но потенциално един ден може да се появят претенции от българска страна. Както се казва, никой не си избира родителите и съседите.




Тагове:   Атина,   македония,   Анкара,   ес,   кипър,


Гласувай:
6



1. анонимен - Деде, ти въобще стъпвал ли си в Гъ...
17.10.2011 23:09
Деде, ти въобще стъпвал ли си в Гърция? Май не си, защото пишеш пълни глупости.
цитирай
2. krumbelosvet - Анонимният коментатор
04.05.2021 13:46
требе да е гъркоман. Или каракачанин, т.е. пак гъркоман.
Наистина, в Гърция винаги ще срещнеш хора които "поназнайват" български диалект, независимо от етническите прочиствания, терора и жестоката асимилация.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1165601
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930