Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
18.10.2011 22:03 - Какво стои зад движението Occupy Wall Street?
Автор: kiselinchev Категория: Политика   
Прочетен: 1898 Коментари: 3 Гласове:
3


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg

Миналата събота и неделя стотици хиляди демонстранти по целия свят излязоха на протест срещу нерегулирания капитализъм, срещу ултралибералния модел на капиталистическата система. Всичко започна от движението Occupy Wall Street в Ню Йорк, разпространи се в големите американски градове и прескочи Атлантика, за да завладее Лодон, Париж, Франкфурт, Рим и Мадрид. Зароди се движение, което след време може радикално да промени политиката в западните държави. Защото сега, когато най-силно се усещат последствията от глобалната криза, западните общества се сблъскват с кардинален въпрос – какво трябва да се промени, за да не става мнозинството повече жертва на печалбарските машинации на големите банки и корпорациите.
Днес голям брой млади хора са без работа и без перспектива. Правителствата провеждат политика на затягане на коланите, която удря средната класа със сериозно орязване на доходите. В същото време финансовите елити, пряко отговорни за кризата, като цяло успяват да избегнат отговорността за икономическия провал. На всичко отгоре те биват спасявани с парите на обикновените данъкоплатци. В резултат, милиони образовани и технически подготвени изпадат в отчаяние и ярост срещу несправедливата система.

Сегашното протестно движение черпи от опита на протестните движения от 60-те и 70-те години на миналия век – вълните за спиране на Виетнамсакта война и слагане край на расовата дискриминация. Обществената съпротива постигна своите две цели, но не успя да тласне политиката на Запада в по-социална посока. Главната причина за това бе съществуването на глобален мощен враг в лицето на комунизма в СССР и неговите съюзници.
Историята на протестните движения хвърля светлина върху сегашното протестно движение. В началото на 80-те години на миналия век протестното движение отново набра сили по повод разполагането в Европа на американски ракети със среден обсег. Либерално настроетните европейци казаха „не” на ракетите, а протестиращите американци издигнаха глас срещу ядреното оръжие. Десет години по-късно се появиха антиглобалистите, които се обявиха срещу икономическата глобализация на капитализма, която все повече излизаше от контрол и донесе през 2008 година глабалната финансово икономическа криза. Наред с това през 90-те години на миналия век се появиха движенията Грийн пийс и екологичните за защита на околната среда.

Главният предвестник на днешното движение беше кампанията за избирането на Барак Обама за президнет, когато млади хора създадоха течение в самата Демократическа партия в Америка. С други думи, те работеха за промяна в рамките на съществуващата система. Избирането на Барак Обама за президент обаче не можа да донесе така желаната промяна. Президентът Обама се оказа притиснат от две противоположни страни: от дясно консервативният истаблишмънт и загубилите надежда левоцентристи в неговата партия.

Движението  Occupy Wall Street е принципно ново – то се разгърна в глобално движение и представлява открит сблъсък с най-могъщите сили на съвременния капитализъм – финансово-корпоративния капитал, който остава на власт при всички избори. Движението има за цел да сблъска фронтално младите с несменяемия и управляващ света капитал. Ще бъдем свидетели какво ще произлезе от този сблъсък.





Гласувай:
3



1. penchoan - Това движение е проява на послед...
18.10.2011 22:25
Това движение е проява на последната криза на капитализма - друга няма да има.
Рано или късно ще се стигне до сблъсък и граждански войни, до разрушаване на стария ред, пазарната икономика и унищожаване на средната класа. Какво ще дойде после е друг въпрос.
цитирай
2. анонимен - Забележка.
19.10.2011 00:35
Хорото поведоха испанците с движението 15 М (май) когато уж е създадено с девиза "Toma la calle¨(окупирай улицата). След това се появиха и американците, но както и да е. Въпроса е не какво стои зад това движение, а кой.
цитирай
3. анонимен - Чичко Сорос
26.10.2011 01:06
Т.нар. движение Occupy Wall Street се финансира в по-голямата си част от Джордж Сорос, който е направил милиардите си чрез същите финансови машинации срещ, които тези несретници протестират.
Нормалните хора в това „движение“ задават някои важни въпроси, но за съжаление те са заглушени от по-голямата част лумпенизирани анархисти, комунисти, наркомани и като цяло ренегати, които не могат да свържат 3 изречения, за да обяснят какво точно искат.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: kiselinchev
Категория: Политика
Прочетен: 1160856
Постинги: 521
Коментари: 500
Гласове: 798
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031